Cât lapte și câtă carne produc vitele din Rasa Schwyz?

/
/
/
635 Views

Vitele din rasa Schwyz își au originea în Cantonul Schwyz (Elveția), fiind cunoscută și sub denumirea de Brună elvețiană (sau Braunvieh). Ca și rasa Simmental, rasa Schwyz a rezultat din taurinele de tip brachicer încrucișate (în etape succesive) cu vite de tip primigen aduse de popoarele ce au cucerit acest teritoriu. În Elveția, această rasă reprezintă cca. 45% din efectivul total de , fiind răspândită în majoritatea țărilor europene, țări în care a contribuit la formarea a numeroase rase de tip Brună.

Descrierea rasei

Rasa Schwyz se caracterizează prin dezvoltare corporală eumetrică, cu talia medie la de 130-135 cm și masa corporală de 600-650 kg, exterior armonios și profil corporal trapezoidal. Capul este potrivit de mare și expresiv, iar gâtul este de lungime mijlocie. Trunchiul este lung, potrivit de larg și de adânc; linia superioară a trunchiului este dreaptă și orizontală, crupa musculoasă. Toracele este bine dezvoltat și adânc (52-53% din talie), iar abdomenul este voluminos.

Citește și: Cât lapte și Câtă carne produc vitele din Rasa Simmental?

Ugerul este mare, de formă globuloasă sau pătrată, bine prins și simetric, cu mameloane normal dezvoltate, cu pretabilitate bună pentru mulsul mecanic. Membrele sunt uscățive și puternice, cu articulații largi. Culoarea robei este brună, de diferite nuanțe (de la cenușiu deschis până la brun închis), având o dungă mai deschisă la culoare pe linia superioară a trunchiului și în jurul botului; pigmentația este mai intensă pe fețele laterale ale trunchiului și pe extremități. Oglinda botului este pigmentată, coarnele sunt bicolore, iar ongloanele sunt de culoare neagră.

Cât lapte și câtă produc vitele din Rasa Schwyz?

Rasa Schwyz are aptitudini productive mixte, pentru lapte și carne. Producția medie de lapte la Rasa Schwyz înregistrată este de 5000 kg lapte/lactație, cu 4,0% grăsime. Indicele somato-productiv are valori cuprinse între 1/ și 1/8. Aptitudinile pentru producția de carne ale rasei Schwyz sunt bune, însă inferioare din punct de vedere cantitativ și calitativ față de rasa Simmental. Astfel, la maturitatea morfologică masa corporală este mai redusă, sporurile medii zilnice înregistrate la îngrășarea intensivă a tineretului taurin mascul sunt de 900-1000 g, iar randamentul la tăiere este de 54-55%. are calități organoleptice bune.

Condiții de viață pentru vitele din Rasa Schwyz?

Schwyz, este o rasă longevivă (vacile pot fi exploatate până la vârsta de 8-10 ani), cu o mare capacitate de adaptare la diferite condiții pedoclimatice și valorifică în mod eficient pășunile (inclusiv pe cele aflate la altitudini mari). Se caracterizează prin constituție robustă spre fină, temperament vioi și caracter docil. Este o rasă cu precocitate mijlocie, vițelele sunt admise la la 16-20 luni, prima fătare se înregistrează la vârsta de 26-29 luni.

Vitele din Rasa Schwyz
Vitele din Rasa Schwyz

În țara de origine (Elveția), rasa Schwyz reprezintă cca. 45% din efectivul total de taurine. Datorită calităților sale (capacitate mare de adaptare și indici productivi ridicați), această rasă s-a răspândit în numeroase țări ale lumii. În Europa, a contribuit (prin încrucișări de absorbție cu rasele locale) la formarea unor rase noi, de tip Schwyz, cunoscute sub diferite denumiri (Brună austriacă, Brună germană, Brună alpină italiană, Brună alpină franceză, Brună de Maramureș etc.). De asemenea, rasa Schwyz se mai crește în America (SUA, Canada, Argentina,Brazilia), Africa (Algeria, Egipt), Asia (China, India) și Oceania (Australia, Noua Zeelandă).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :