Vitele din Rasa de munte – Mocanița. Cât lapte și câtă carne produc?

/
/
/
624 Views

Originea rasei Mocănița este un subiect încă controversat. Cei mai mulți specialiști o consideră ca fiind o de tip brachicer, însă sunt și păreri că această are origine primigenă, formată și adaptată la condițiile pedoclimatice specifice zonei de munte. În trecut, rasa Mocanița a avut o largă arie de răspândire, fiind întâlnită în toată zona muntoasă a țării. Treptat, datorită încrucișărilor de absorbție (cu rasele Schwyz și Pinzgau, practicate începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea), această a dispărut din munții Banatului, Apuseni și ai Maramureșului. În prezent, se mai găsește în număr foarte mic (mai ales sub formă de metiși) în Carpații sudici (Gorj, Vâlcea) și răsăriteni (Neamţ, Vrancea).

Descrierea rasei de munte – Mocanița

Rasa Mocanița se caracterizează prin dezvoltare corporală redusă, având talia de 110-120 cm și o masă corporală de 250-300
kg. Capul mic, de tip brachicer, prezintă coarne scurte, subțiri, cercurii sau sub formă de coroană. Trunchiul este bine proporționat, scurt (indicele formatului corporal lateral de 117%) și adânc (51-54%), cu linia superioară ușor descendentă (grebănul este ușor proeminent, iar spinarea și șalele au tendința de înșeuare), crupa are o direcție oblică și este ascuțită. Toracele este relativ bine dezvoltat iar abdomenul este voluminos. Comparativ cu dezvoltarea corporală generală, ugerul este bine dezvoltat, de formă globuloasă, acoperit cu păr lung și subțire. Membrele sunt scurte, puternice și cu aplomburi relativ corecte.

Culoarea robei este variabilă, de la cenușiu deschis la vânăt închis (spre negru), cu extremități pigmentate; în jurul botului și pe linia superioară a trunchiului prezintă zone mai deschise la culoare. Oglinda botului și ongloanele sunt de culoare neagră, iar coarnele sunt bicolore.

Cât și câtă produc vitele din rasa Mocanița?

Rasa Mocănița este o rasă primitivă, cu aptitudini productive universale (muncă, lapte, carne). Boii utilizați la muncă sunt rezistenți, bine adaptați la drumurile accidentate de munte, fiind folosiți și în exploatările forestiere. Producția de lapte este de 1000-1200 kg/lactație, cu 4,2-4,5% , durata lactației este redusă (7-9 luni). Aptitudinile pentru producția de carne sunt reduse deoarece dezvoltarea corporală și energia de creștere sunt mici, iar randamentul la tăiere este de cca. 45%.

Rasa Mocanița – condiții de viață

Rasa de munte este o rasă tardivă (își încheie procesul de creștere după vârsta de 5 ani), vârsta de admitere la reproducție a vițelelor este de
2-2,5 ani, iar fătările sunt eutocice. Rasa Mocănița este bine adaptată la condițiile specifice zonei de munte, puțin pretențioasă la condițiile de furajare și întreținere, rezistentă la intemperii și boli. Are o longevitate remarcabilă, vacile fiind exploatate 13-15 ani (chiar 20). Această rasă are o conformație destul de armonioasă, constituția este robustă, uneori fină, cu temperament vioi și caracter docil. Având în vedere capacitatea productivă scăzută, precum și dezvoltarea corporală redusă, rasa Mocănița urmează să fie absorbită de rasa Brună.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :