Vitele din Rasa Bălțată cu negru românească. Cât lapte și câtă carne produc?

/
/
/
587 Views

Performanțele productive, economicitatea și precocitatea, precum și remarcabila adaptabilitate a rasei Friză ( bălțată cu negru românească) a determinat o răspândire fără precedent a taurinelor din această la nivel global. Din țara de origine (Olanda) această a fost importată în majoritatea țărilor cu tradiție în creșterea taurinelor (SUA, Canada, țările europene, Africa de Sud, Israel, Japonia etc.). În România, rasa Friză a pătruns sporadic încă de la sfârșitul secolului trecut. Primele importuri organizate s-au inițiat în jurul anilor 1960, când au fost aduse în țara noastră atât vii (juninci și ) cât și material seminal congelat.

Inițial a predominant importul de juninci ce proveneau din țări cu experiență în domeniul creșterii taurinelor de rasă Friză (Canada, Anglia, Polonia și Danemarca), importuri ce s-au intensificat în timp până în jurul anului 1980 când importurile de juninci proveneau din Israel, Danemarca, Olanda, Germania de Vest și Germania de Est, URSS, Canada, SUA, Suedia și Italia. Majoritatea junincilor importate (dintr-un total importat de 54.453 cap.) proveneau din Olanda și Danemarca, participând în proporții egale (20%) pe linie maternă la formarea rasei Bălțată cu negru românească. În același timp s-au importat peste 135.000 doze MSC precum și 126 tauri de reproducție (cu precădere din Olanda și Danemarca) participând cu câte 17% la fondul genetic al rasei Bălțată cu negru românească.

Materialul biologic importat s-a reprodus pe de o parte în rasă pură și pe de altă parte a fost folosit la încrucișări de absorbție timp de 4-5 generații cu Roșii dobrogene, Bălțată românească și Brună. În urma unor asemenea acțiuni a rezultat o populație de cu un
genofond propriu, care nu putea fi încadrat în nici o rasă de tip Friză și care, corelat cu tendința de izolare reproductivă și cu evoluție proprie, a fost omologată ca rasă în anul 1987 sub denumirea de rasă ,,Bălțată cu negru românească” (BNR). Se apreciază că rasa Bălțată cu negru românească are o asemănare genetică de 38% cu rasa Friză Olandeză, 37% cu Friza Daneză, 7% cu rasa Friză Germană și în proporție apropiată (de cca. 4%) cu alte opt rase de tip Friză și Holstein.

Efectivul de Bălțată cu negru românească a crescut permanent, având în prezent o pondere de cca. 20-25% din structura efectivului de taurine din România. Această rasă va avea o pondere numerică din ce în ce mai importantă în defavoarea rasei Bălțată românească. Rasa Bălțată cu negru românească este răspândită cu precădere în zona de câmpie a țării noastre (Sud, Sud-Est) și în zonele de câmpie și de deal din Moldova, precum și în jurul marilor centre urbane.

Rasa Bălțată cu negru românească – descriere

Rasa Bălțată cu negru românească se caracterizează prin însușiri morfologice asemănătoare raselor de tip Friză, înregistrând însă o mare variabilitate a caracterelor morfofiziologice (urmare a variabilității materialului biologic substituit, a diversității materialului biologic importat, a condițiilor concrete de creștere și a nivelului de ameliorare). Dezvoltarea corporală este eumetrică, la vaci talia este în medie de 130 cm, iar masa corporală de 550 kg. Principalele dimensiuni corporale sunt mai reduse comparativ cu rasele parentale, urmare a faptului că nu totdeauna s-a importat cel mai valoros material biologic, precum și datorită condițiilor necorespunzătoare de creștere și exploatare.

Conformația corporală este asemănătoare raselor de tip Friză, cu profilul corporal trapezoidal, orientat cu baza mare la trenul posterior, forme corporale unghiuloase, cap fin, gât relativ lung, trunchiul lung, potrivit de larg și adânc, cu uger relativ bine dezvoltat, membre subțiri și puternice. Culoarea robei este bălțată negru cu alb, cu particularități de culoare asemănătoare raselor de tip Friză.

Cât produc vitele din rasa Bălțată cu negru românească?

Rasa Bălțată cu negru românească este o rasă cu aptitudini bune pentru producția de lapte și performanțe acceptabile pentru producția de . Producția de lapte medie este de 4000-4500 kg/lactație, cu 3,8-3,9% grăsime. Diferitele studii efectuate au evidențiat faptul că vacile de rasă Bălțată cu negru românească exploatate în condiții corespunzătoare, realizează performanțe productive apropiate cu cele ale raselor parentale.

Producția de carne la vitele din rasa Bălțată cu negru românească?

Aptitudinile pentru producția de carne sunt satisfăcătoare. Astfel, tăurașii îngrășați în sistem intensiv realizează la vârsta de 12 luni o masă corporală de 305-353 kg consecutiv unor sporuri medii zilnice de 933-966 g și înregistrează un consum specific de 6,7-7,8 UN/kg spor.

rasă bălțată cu negru românească
rasă bălțată cu negru românească

În cazul îngrășării semiintensive și până la vârsta de 17 luni, masa corporală este de 421-450 kg (sporuri medii zilnice de 763-780 g) cu un consum specific de 7,7-9,4 UN/kg spor. În cazul tăurașilor îngrășați în sistem intensiv randamentul la tăiere a variat între 52,0 și 55,6%; comparativ, la îngrășarea semiintensivă randamentul la tăiere este mai mic cu cca. 5%. Ponderal, în carcasă, carnea reprezintă 66-82%, din care pe calități: carne de calitatea I 36-37%, seu 14-17%, oase 15-20%.

Condiții de viață

Rasa Bălțată cu negru românească se caracterizează prin precocitate superioară raselor locale ameliorate. Astfel, vârsta primei fătări este de
cca. 30 luni, iar la prima lactație realizează peste 70% din cantitatea de lapte înregistrată la lactația maximă. Are aptitudini bune pentru mulsul mecanic (viteza medie de muls este cuprinsă între 1,4 și 1,8 kg/min., iar indicele mamar este de 44-45%). Economicitatea producției de lapte este superioară comparativ cu cea a raselor locale ameliorate. Astfel, 1 litru de lapte se realizează cu un consum specific de 1-1,2 UN, iar indicele somato-productiv are valoarea de 1/8.

În condiții necorespunzătoare de creștere și exploatare, performanțele productive se reduc semnificativ, determinând în același timp creșterea intervalului între fătări. Rasa Bălțată cu negru românească se caracterizează prin constituție fină sau fin-robustă, temperament vioi și caracter docil. Rasa Bălțată cu negru românească, ca principal furnizor de lapte și fără a fi neglijat aportul acestei rase la producția de carne (mai ales prin tineretul taurin mascul destinat îngrășării) va avea o pondere de 25-30% din structura efectivului de taurine din România, iar efectivele vor fi concentrate cu preponderență în zona de șes a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în jurul marilor centre urbane
din zona de Vest a României (Alba, Arad, Bihor, Satu-Mare, Timiș etc.).

Referitor la obiectivele de ameliorare și perspectivele de creștere se apreciază că ameliorarea acestei rase se va face în direcție mixtă (lapte 60% și carne 40%). Se urmărește sporirea dezvoltării corporale (talia la vaci 135 cm și masa corporală de 600-650 kg), îmbunătățirea potențialului pentru producția de lapte la peste 6000 kg și a economicității acesteia (obținerea a 1 kg lapte cu un consum pentru producția de carne. Astfel, tineretul taurin mascul supus îngrășării să realizeze la vârsta de 15 luni o masă corporală de 460 kg (s.m.z.=950 g/zi) cu un
consum specific de 6,7 UN/kg spor, iar la vârsta de 23-24 luni să realizeze o masă corporală de 520 kg (s.m.z.=700 g/zi) cu un consum specific de 7,6 UN/kg spor.

În scopul obținerii unor cantități crescânde de lapte vor fi create linii zootehnice având aptitudini mai pronunțate pentru producția de lapte și respectiv, de linii zootehnice cu performanțe bune pentru lapte și care să producă viței cu performanțe bune pentru îngrășare. Procesul de ameliorare se va realiza atât în rasă pură cât și prin încrucișări cu rase de tip Friză, în special cu rasa Holstein.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :