Cât lapte și câtă carne produc vitele din Rasa Simmental?

/
/
/
643 Views

Rasa Simmental s-a format în Elveția, în zona Cantoului Berna, pe văile râurilor Simmen și Sarire. Această provine din vechile locale de tip brachicer peste care sau suprapus taurinele de talie mare (primigene) aduse de popoarele germanice în secolele V – VII. Materialul biologic astfel obținut a fost supus unei îndelungate selecții. Astfel, în secolul al XIX-lea, în procesul de ameliorare s-a urmărit îmbunătățirea dezvoltării corporale în vederea sporirii producției de . Ca urmare, talia medie la era de 142-145 cm, iar masa corporală de 700-750 kg. Ulterior (după primul război mondial), pentru a îmbunătăți economicitatea producțiilor la această rasă, selecția a fost reorientată, vizându-se reducerea scheletului periferic și sporirea potențialului productiv pentru producția de .

Pentru îmbunătățirea producției de lapte, precum și pentru ameliorarea însușirilor ugerului pentru mulsul mecanic, începând cu anul 1967, în Elveția, s-au efectuat încrucișări cu rasa Red Holstein. Având în vedere rezultatele bune obținute, această acțiune s-a extins atât în Elveția cât și în unele țări europene, țări în care se cresc taurine de rasă Simmental (Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, România etc.).

Descrierea rasei

Rasa Simmental este o rasă cu dezvoltare hipermetrică, talia medie la vaci este de 138 cm, iar masa corporală de 650- 700 kg. Se caracterizează prin exterior armonios, format corporal dreptunghiular, cu o bună dezvoltare a musculaturii, a scheletului axial și periferic. Capul este de mărime mijlocie spre mare, gâtul este potrivit de lung și bine îmbrăcat în masă musculară. Trunchiul este lung, larg și potrivit de adânc. Linia superioară a trunchiului este dreaptă, orizontală, lungă și bine îmbrăcată în masă musculară. Crupa este lungă, largă și cu musculatura bine dezvoltată; uneori sacrumul este ușor proeminent.

Toracele este larg și adânc (53-55% din talie), iar abdomenul este voluminos. Ugerul este bine dezvoltat, de formă globuloasă, bine prins, cu mameloane potrivit de mari, cu însușiri bune pentru mulsul mecanic. Membrele sunt potrivit de lungi, groase și puternice. Culoarea robei este bălțată alb cu galben de diferite nuanțe (de la galben deschis până la roșu vișiniu), însă capul, membrele, smocul cozii, abdomenul și ugerul sunt de culoare albă. Temperamentul este vioi sau liniștit.

Producția de carne vitele din Rasa Simmental?

Rasa Simmental întrunește aptitudini productive mixte, de carne-lapte. Aptitudinea principală este producția de carne. Performanțele productive ale acestei rase pentru producția de carne (sub raport cantitativ, calitativ și culinar) nu sunt depășite de nici una din rasele de taurine aparținând tipului mixt de producție. Rasa Simmental se pretează bine la toate sistemele de îngrășare. Tineretul taurin mascul supus îngrășării intensive realizează sporuri medii zilnice de 1100-1300 g, iar randamentul la tăiere este de 55-56%. are calități organoleptice și culinare superioare (este fragedă, suculentă, marmorată și fin perselată). Din acest punct de vedere, la nivel mondial, este una din cele mai apreciate rase de taurine.

Această rasă întrunește aptitudini favorabile și pentru producția de lapte. În medie, se înregistrează producții de 5000 kg lapte/lactație, cu un conținut în de 4,0-4,2%. Producția maximă de lapte se realizează la lactația a V-a, iar indicele somato-productiv (indicele lapte) este de 1/7. Rasa Simmental se caracterizează prin precocitate morfologică bună. Vițelele sunt admise la reproducție la vârsta de 18-20 luni, iar tăurașii la 13-14 luni.

Vacile din Rasa Simmental
Vacile din Rasa Simmental

În medie, vacile sunt exploatate timp de 4-5 lactații. Această rasă are o bună capacitate de adaptare la diferite condiții de mediu, valorifică în mod eficient toate tipurile de furaje, inclusiv nutrețul verde de pe pășuni (cu condiția ca acestea să fie de bună calitate). În general, este o rasă pretențioasă față de condițiile de furajare și de întreținere; condițiile necorespunzătoare de furajare și întreținere determină reducerea dezvoltării corporale generale și diminuarea principalilor indici tehnicoproductivi.

Datorită calităților sale deosebite, rasa Simmental s-a răspândit în numeroase țări ale lumii, cu preponderență în Europa. În unele din aceste țări rasa Simmental a contribuit, prin încrucișări, cu rasele locale neameliorate, la formarea a numeroase rase noi, cunoscute sub diferite denumiri (Fleckvieh austriac, Fleckvieh german, Bălțată ungurească, Bălțată românească ș.a.). Rasa Simmental se mai crește în Franța, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Angola, Australia, Noua Zeelandă, Canada, și SUA. În SUA, această rasă a fost ameliorată în direcția producției de carne, fiind cunoscută sub denumirea de Polled Simmental. Această rasă se folosește pe scară largă în diferite scheme de încrucișare cu alte rase de taurine (din rasele mixte sau de carne) pentru îmbunătățirea cantitativă și calitativă a producției de carne.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :