Vitele din Rasa Red Holstein. Cât lapte și câtă carne produc?

/
/
/
1077 Views

Este originară din S.U.A. și a fost izolată din Black Holstein care posedă o genă recesivă pentru culoarea roșie. În anul 1946, crescătorul Larry Moore a reținut și selecționat vițele bălțate cu roșu, practicând creșterea în curată timp de 25 de ani și punând astfel bazele primei cirezi Red Holstein.

Descrierea rasei

Fondatorul rasei, taurul ABC Reflection Sovereing, născut în Ferma ABC din Ontorio (Canada), avea culoarea bălțată roșu cu alb și o origine excelentă. Acest taur a lăsat fii celebri între care: Rosafe Citation R, Larry Moore Jack Red, Larry Moore Sir Roeland Red, Topper Red ș.a. Taurul Topper Red, născut în octombrie 1967, avea talia de 175 cm și greutatea corporală de 1318 kg, cu 163.000 doze de material seminal și exportate în multe țări între care Austria, Belgia, Germania, ș.a. Rasa are conformația și dezvoltarea corporală asemănătoare rasei Holstein Friză bălțată cu negru, inclusiv repartiția culorii este asemănătoare, însă pigmentul negru este înlocuit de cel roșu. Are constituție fină, precocitate pronunțată, temperament vioi și caracter docil.

vacile din rasa Red Holstein
vacile din rasa Red Holstein

Din punct de vedere morfofiziologic rasa Red Holstein se aseamănă cu rasa Holstein, cu excepția culorii. Având în vedere că intensitatea selecției a fost mai mică (în principal datorită faptului că efectivele erau puțin numeroase), indicii productivi ai rasei Red Holstein sunt ușor inferiori celor realizați de rasa Holstein. Rasa Red Holstein este utilizată pentru ameliorarea raselor de tip Simmental în unele țări din Europa (Elveţia, Austria, Germania, România etc.). Infuzia cu gene Red Holstein a determinat, la vacile hibride rezultate, creșterea producției de și îmbunătățirea semnificativă a însușirilor ugerului pentru mulsul mecanic.

Cât lapte produc vacile din rasa Red Holstein?

Potențialul genetic pentru producția de lapte este ridicat, cu un conținut în grăsime și proteină superior. Astfel, în producția de lapte realizează o cantitate medie de peste 9450 kg pe lactație cu 4,2 % grăsime și 3,4 % proteină. Manifestă economicitate bună, consumul specific fiind de 0,96 UNL/kg lapte, indicele de lapte de 1:10, viteza de eliberare a laptelui de 2,8 kg/min și indicele mamar 47 %. Rasa poate realiza producții de peste 30.000 kg lapte pe lactație, ceea ce evidențiază o capacitate productivă valoroasă, similară rasei Holstein Friză bălțată cu negru. O particularitate a rasei o reprezintă conformația ideală a ugerului, în special uniformitatea mameloanelor și aptitudinile bune pentru mulsul mecanic, însușiri pe care le transmite foarte bine la descendenți.

Producția de la vacile din rasa Red Holstein

În producția de carne manifestă aptitudini mai slabe. Randamentul la sacrificare este de 53-54 %. Întrucât manifestă aptitudini deosebite pentru lapte și mulsul mecanic, este folosită la încrucișări cu rasele din tulpina Simmental. În România, a fost importată din Canada și folosită la încrucișări cu rasa Bălțată românească prin taurii Rusty Edgemar, Larry Moore, Lancelot ș.a.

Vârsta la prima fătare (VP) a fost de 26,68 ± 0,34 luni, cu limite între 23-30 luni, ceea ce dovedește precocitatea reproductivă a nucleului studiat, iar durata gestației se înscrie în limitele raselor de lapte, fiind mai scurtă la primele două fătări (278 zile). Rasa Red Holstein se crește în SUA, Canada, Elveția, Austria, Germania și în alte țări din Europa unde este folosită la ameliorarea taurinelor Simmental.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :