Cum se face vișinata, cherry brandy, afinata și cireșata în casă?

/
/
/
1438 Views
Vișinata, în general, nu este un lichior propriu-zis, deoarece spre deosebire de lichioruri, vișinata se prepară direct din fructe, nu din sucul acestora și direct din zahăr nu cu sirop de zahăr. De obicei vișinata se prepară în cantități mai mari de 1 litru, deoarece ea se poate pregăti numai în sezonul de coacere a vișinelor

Ce folosim la prepararea vișinatei?

La prepararea vișinatei se poate folosi alcool rafinat, rom, votcă sau amestec al acestora. De asemenea se obișnuiește ca ea să se prepare în damigene cu gură largă. Înainte de a trece la preparare, vișinele se curăță de frunze sau alte impurități și codițele se taie până la jumătate. Vișinele se spală, apoi se scurg, după care se introduc în sticle, la fund un strat mai gros de vișine, apoi un strat de zahăr și așa mai departe până se termină vișinele. Stratul de zahăr nu se pune pe fundul sticlei.

vișinata

La 1 kg vișine se adaugă 300-350 g zahăr, în funcție și de gustul mai acru sau mai puțin acru al fructelor. Pentru a-i da un gust mai plăcut, se poate adăuga la 5 kg vișine un pumn de sâmburi zdrobiți și un pumn de cireșe amare. La 1 kg vișine se adaugă 300-350 g zahăr, în funcție și de gustul mai acru sau mai puțin acru al fructelor. Pentru a-i da un gust mai plăcut, se poate adăuga la 5 kg vișine un pumn de sâmburi zdrobiți și un pumn de cireșe amare. Se leagă sticla la gură cu un tifon și se lasă câteva zile până când vișinele lasă sucul și zahărul începe să se topească. În acest timp, sticla se clatină din când în când, pentru ca zahărul să ia contact cu sucul vișinelor. După aceasta se adaugă alcool rafinat de 90° în proporție de 250-300 ml la 1 kg vișine. Vișinata se consumă după cel puțin 6 săptămâni de la preparare.

Ce facem dacă vișinata a ieșit prea tare?

Dacă vișinata ni se pare prea tare se poate slăbi cu sirop de zahăr.

Ce putem pune în loc alcool când facem vișinată?

În loc de alcool rafinat, după gust, se poate adăuga 2 părți rom și o parte alcool rafinat. Alcoolul rafinat se poate înlocui cu votcă. În acest caz se adaugă cantitate dublă de votcă. Vișinata astfel preparată se astupă bine cu dop de plută și se păstrează la loc răcoros.

Se pot mânca vișinele de la vișinată?

Vișinele se pot consuma o dată cu vișinata sau se pot servi sub alte forme, astfel: vișinele cu codiță se țin într-un sirop de zahăr (dacă au gustul prea spirtos), apoi se îmbracă cu fondant, lăsând codița afară sau cu un amestec de nucă cu cacao, rom, biscuiți dați prin mașină și sirop de zahăr, dându-le formă rotundă de mărimea unei nuci. Când vișina se îmbracă cu nucă se dă apoi prin zahăr tos, care trebuie să rămână vizibil la exterior pe toată suprafața. Vișinele din vișinată se mai pot consuma sub formă de compot după ce se fierb într-un sirop de zahăr slab (100 g zahăr la 1 litru apă) sau se mai pot servi presărate cu zahăr pudră vanilat.

Vișinata cu rom

O combinație plăcută este vișinata cu rom. Romul se cumpără din comerț sau se poate prepara în gospodărie.
Vișinata cu rom – rețetă
IngredienteCantitatea
Suc de vișine fermentat300 ml
Sirop de zahăr300 ml
Extract de sâmburi20 ml
Rom (40%)100 ml
Alcool rafinat210 ml
Apă până la 1 litru
Culoarea se poate corecta (accentua) cu suc de cireșe negre amare sau suc de mure.

Cum se face Cherry Brandy?

Prin adăugare de suc de cireșe amare și cireșe albe dulci se poate imprima vișinatei o notă specială. Această vișinată este cunoscută în comerț sub numele de Cherry brandy.
Rețetă pentru 1 litru Cherry Brandy
IngredienteCantitatea
Suc de vișine fermentat300 ml
Sirop de zahăr280 ml
Extract de sâmburi20 ml
Suc de cireșe amare40 ml
Suc de cireșe albe dulci40 ml
Alcool rafinat210 ml
Apă până la 1 litru

Cum se face afinata în casă?

Afinata se prepară similar cu vișinata, numai că se îndepărtează complet codițele fructelor. Astfel, la 1 kg de afine se adaugă 350-400 g zahăr și după 3 zile se adaugă alcoolul 300-350 ml la kilogramul de afine. Datorită conținutului în tanin, afinele pot ameliora deranjamentele stomacale și enterocolitele. Afinele conțin și acizi organici (acid malic), zahăr, săruri minerale (combinații feruginoase) și în mare cantitate un colorant violet-roșu-închis care dau afinatei o culoare intensă. Afinata se folosește și ca adaos la diferite lichioruri pentru a le înfrumuseța culoarea.

Cum se face cireșata în casă?

Cireșata se prepară din cireșe, de preferat cireșele negre amare, după ce li se îndepărtează codițele și se aleg de frunze sau fructe stricate. Astfel la 1 kg cireșe se adaugă 300-350 g zahăr și 300 ml alcool rafinat de 90°. Pentru ca cireșata să aibă o aromă mai plăcută se poate adăuga 100 ml suc proaspăt de zmeură la 1 kg cireșe. O băutură similară se poate obține folosind vișine și cireșe amare în proporții egale, adăugând și câțiva sâmburi de vișine zdrobiți.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :