Cum se cultivă usturoiul? Cum se îngrijește cultura de usturoi?

/
/
/
975 Views

De la se consumă bulbii, tulpina falsă și frunzele. Este folosit în industria conservelor și cea farmaceutică, datorită conținutului ridicat în fitoncide. Usturoiul se valorifică la prețuri ridicate, obținându-se venituri importante la unitatea de suprafață.

Cerințele usturoiului față de sol, căldură și apă

Usturoiul are pretenții mici față de căldură, de aceea poate fi plantat din toamnă sau primăvara devreme. Bine înrădăcinat din toamnă, poate să reziste iarnă până la -25°C. Începe să vegeteze la temperaturi de 3-5°C. Plantele de usturoi au aceleași pretenții față de apă ca și cele de , dar sunt mult mai sensibile, suferind mai mult, atât în caz de deficit, dar mai ales când apa este în exces și băltește.

Usturoiul este o plantă de zi lungă și foarte pretențios la lumină. În condiții de zi scurtă sau umbrire pronunțată nu formează bulbi. Solurile bune pentru usturoiului sunt cele plane, permeabile, ușoare și fertile. Față de fertilizare are cerințe asemănătoare cu cele ale cepei, dar consumă mai mult azot și potasiu decât aceasta. Se recomandă ca gunoiul de grajd să se administreze la plantele premergătoare.

Soiuri de usturoi

Pentru plantările din primăvară, se recomandă soiurile semi-timpurii: De Cenad și De Dărăști, iar pentru plantările din toamnă, soiurile semitârzii și târzii: Favorit, Ludar, Luris, Record.

Cum se cultivă usturoiul?

Bune premergătoare sunt aceleași plante ca pentru ceapă. Usturoiul nu trebuie cultivat după el însuși mai mulți ani consecutivi și nici la intervale de timp mai mici de 3-4 ani, pe același teren, întrucât este atacat de nematozi și producția poate fi compromisă.

Pregătirea terenului pentru cultura de usturoi

Pregătirea terenului este asemănătoare cu cea de la ceapa de arpagic, ținându-se seama de perioada de înființare a culturilor. Terenul se modelează în straturi înălțate cu lățimea de 104 cm.

Plantarea usturoiului toamna

Plantarea de toamnă a usturoiului se face în lunile septembrie-octombrie, iar cea de primăvară în prima jumătate a lunii martie. Se 4 rânduri pe stratul înălțat, la distanțe de 28 cm între rânduri și de 3-4 cm pe rând. Adâncimea de plantare este de 4-5 cm toamna și de 2-3 cm primăvara. Pentru plantarea unui hectar se folosesc 800-1000 kg bulbili.

Cum se îngrijește cultura de usturoi?

După răsărirea plantelor, se aplică prima îngrășare fazială cu doze de aproximativ 170-200 kg superfosfat, 100 kg sulfat de potasiu și 100 kg azotat de amoniu la hectar. Dacă plantele au creștere vegetativă slabă, se face a doua fertilizare, când începe formarea bulbilor. Se aplică prașile și irigări de câte ori este nevoie, pentru a menține solul afânat și cu umiditate optimă.

Combaterea agenților patogeni și a dăunătorilor specifici se face cu atenție deosebită. Nematodul bulbilor produce pagube deosebit de mari, până la compromiterea recoltelor de usturoi, ceea ce explică necesitatea cultivării unor soiuri mai puțin sensibile. Se recomandă folosirea materialului săditor certificat, provenit din culturi neinfestate și păstrat în condiții de temperaturi negative și umiditate atmosferică scăzută. Deosebit de eficientă este gazarea materialului de plantat prin metoda „vacuum – infiltrație, la 25 torri, timp de 15 minute, cu produse pe bază de carbofuran în concentrații de 0,50 și 0,75%, care pot reduce numărul de nematozi cu 90-99%.

Când se recoltează usturoiul?

Recoltarea se face în iulie-august, când tulpina falsă se înmoaie la bază, iar frunzele se usucă. Se recoltează cu grijă, pentru a nu exfolia căpățânile, întrucât tunicile protejează usturoiul în timpul păstrării peste iarnă. Producția este de 6-12 t/ha. Usturoiul se păstrează în aceleași condiții ca ceapa comună (vezi aici).

Cum se cultivă usturoiul pentru stufat (usturoiul verde)?

Tehnologia este foarte asemănătoare cu cea a cepei pentru stufat, în privința perioadelor de efectuare a culturilor în neprotejat, solarii sau sere. În toate aceste sisteme, usturoiul se poate obține din culturi pure sau asociate cu culturile de bază planificate.

Materialul biologic necesar pentru înființarea culturilor de usturoi de stufat, este reprezentat de bulbili (căței de usturoi), desprinși din bulbii normali. Pentru a obține plante cât mai uniforme ca vigoare, se recomandă ca înaintea plantării să se facă sortarea bulbililor, pe mai multe categorii de mărime, în cazul înființării de culturi pure, este necesară o cantitate de 60-150 g bulbili la m², în funcție de mărimea acestora.

Plantarea. În terenul foarte bine afânat, bulbii se plantează în poziție verticală, atât de adânc încât partea superioară a acestora să fie la nivelul solului. Se plantează în rânduri, la distanța de 10-20 cm între rânduri și 4- 5 cm între plante pe rând. Se asigură o desime de 200-250 plante/m². La plantare se udă bine, pentru a se asigura prinderea și pornirea în vegetație.

Lucrările de îngrijire constau în: afânarea solului; plivitul buruienilor; combaterea bolilor și dăunătorilor; dirijarea factorilor de vegetație. În funcție de locul și perioada de cultură, temperatura asigurată și condițiile de lumină, recoltarea usturoiului verde se poate face după 60-80 de zile de la plantare. Producția ce se obține la cultura pură poate să ajungă la 2-3 kg/m². Valorificarea se face ca și la ceapă, sub formă de legături.

Producerea materialului săditor pentru înființarea culturii de usturoi

Producerea materialului săditor pentru înființarea culturilor de usturoi prezintă anumite particularități față de culturile destinate obținerii bulbilor pentru consum. Deși nu este necesară izolarea în spațiu, în unitățile unde se cultivă mai multe soiuri, se recomandă ca între acestea să se lase distanțe de minimum 50 m pentru a preveni eventualele impurificări mecanice, la recoltare.

La înființarea culturilor se vor folosi bulbili riguros sortați, care să nu prezinte atac de nematozi în proporție mai mare de 10%. După recoltare, sortarea producției urmărește eliminarea bulbilor care au format căței puțini și mici, și a celor atacați de fuzarioză sau alte . Se păstrează ca material pentru reînmulțire, bulbii bine îmbrăcați în tunici exterioare uscate, denși, care nu se desfac ușor. În funcție de soi, producția de bulbi material săditor, este de 4-6 t/ha, dar poate atinge 8-10 t/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :