De ce trebuie să dormim? Ce se întâmplă dacă nu dormim? De ce visăm?

/
/
/
1086 Views

Poate că organismul nostru are nevoie de odihnă pentru a se recupera și pentru a repara unele celule afectate. Poate că somnul este doar un truc al naturii, ca animalele să se descurce cu mai puțină hrană pe parcursul unei zile sau poate ca să se ascundă pe timpul nopții. Chiar dacă unii oameni se descurcă cu mai puține ore de somn pe zi, nu se poate trăi fără să dormim deloc: dacă împiedicăm o persoană sau un animal să doarmă, acest fapt conduce la dereglări ale organismului și în cazuri extreme, chiar la moarte.

Nevoia de somn este reglată de organism prin intermediul anumitor substanțe-mesager, care ajung în sânge și ne fac să ne simțim obosiți: scade capacitatea de concentrare, dispar senzațiile de foame și de sete, mușchii se relaxează, inima bate mai rar, temperatura corpului scade ușor, pleoapele se îngreunează, se domolește și căscăm des. Atunci este momentul să ne băgăm în pat.

Câte ore trebuie să dormim?

Somnul este o componentă foarte importantă pentru sănătatea noastră. Dacă dormim prea mult, sau prea puțin, acest lucru poate avea efecte nocive asupra organismului. Dacă dormim mai puțin de 5 ore pe noapte pot să apară diverse boli de inimă, diabet etc.

dormim. de cate ore de somn avem nevoie
De câte ore de somn avem nevoie?

Dormim întotdeauna la fel de adânc?

Oamenii de știință care cercetează fenomenul somnului au constatat că în timpul nopții există mai multe perioade în care somnul are profunzimi diferite. Noaptea începe de regulă cu faza de adormire, când orice zgomot ne poate trezi speriați. În câteva minute cădem într-un somn adânc. Dacă suntem treziți în timpul acestui somn adânc, suntem buimaci. Dar după doar 30 de minute, somnul intră într-o altă fază. Acum se mișcă ochii în spatele pleoapelor închise. Această fază este numită și somnul REM, după termenul din limba engleză Rapid Eye Movement (mișcare rapidă a ochilor). În această fază visăm, iar creierul este în plină activitate. Și respirația se accelerează, iar câteodată tresar mușchii brațelor sau ai picioarelor. După un timp urmează din nou o fază de somn adânc.

Citește și: Ce este memoria? Se umple vreodată memoria? Cum memorăm?

În timpul nopții, fazele de somn adânc, somn ușor și REM alternează de mai multe ori, iar trecerea este vizibilă de multe ori când cel care doarme se întoarce în pat de pe o parte pe alta. Unii oameni se plimbă noaptea prin somn: merg câțiva pași, ferindu-se de obstacole, uneori se și îmbracă, iar după o vreme se întorc în pat – în schimb, dimineața, nu-și amintesc nimic. Somnambulii se găsesc într-o fază de moțăială, fără vise, între somn și stare de veghe. Acest lucru se întâmplă mai ales în nopțile cu lună plină; motivul este probabil somnul mai ușor cauzat de lumină. Către dimineață, fazele de somn adânc ne răresc, în schimb cele REM se înmulțesc și durează mai mult. De aceea, ne amintim adeseori ce am visat atunci când sună ceasul.

De ce visăm?

Visăm în fiecare noapte, chiar dacă nu ne amintim dimineața nimic. Există indicii că visele sunt foarte importante pentru creier și pentru învățare. Copiii, la care creierul este în dezvoltare și care învață încă foarte mult, au faze de somn cu vise mai lungi decât adulții. În acest timp, creierul prelucrează impresiile și amintirile de peste zi, le sortează și introduce ceea ce este important în memoria de lungă durată. Aceste crâmpeie de amintire le considerăm apoi imagini din vis sau o poveste de vis, ireală. Creierul parcurge în acest fel diferite situații din viață. De aceea, visele dezvăluie și dorințe, și sentimente ascunse, la care nu îndrăznim să ne gândim atunci când suntem treji. Grijile și lipsurile sau temerile ascunse pot cauza uneori coșmaruri, din care ne trezim lac de transpirație.

În timpul somnului, mușchii se relaxează foarte mult, iar semnalele senzorilor de presiune din piele sunt și ele adormite. Pro­babil de aceea, în timpul unor vise frumoase, avem impresia că zburăm sau că plutim – sau, în coșmaruri, intrăm în panică și vrem să fugim, părându-ni-se că suntem legați.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :