Tratamentul dependenței de alcool. Ce efect are terapia de grup?

/
/
/
243 Views

Ieșirea din de poate avea loc fie prin forțe proprii, fie cu ajutorul grupurilor de întrajutorare sau prin asistență de specialitate. Tratamentul alcoolismului și al dependenței de are loc în patru etape distincte la care participă membrii ai diferitelor categorii profesionale, cel mai adesea asistenți sociali, medici, psihologi și preoți:

 • în faza de contact, accentul cade pe stabilirea diagnosticului și elucidarea complicațiilor organice, clarificarea situației sociale, precum și încurajarea motivației pacientului de a se trata;
 • faza de dezintoxicare este indicată atunci când sunt de așteptat simptome de sevraj severe;
 • faza de dezobișnuire are ca scop reducerea până la dispariție a dependenței psihice;
 • faza de postcură și de readaptare are ca scop stabilizarea dezobișnuinței;

Succesiunea acestor patru faze în decursul tratamentului se numește lanț tera­peutic. Tratamentul dintr-o clinică de specialitate nu este decât o parte din întregul proces de schimbare, care durează în general doi ani până se stabili­zează. Dezobișnuirea și readaptarea constituie reabilitarea forței de muncă. Ar putea fi acoperită din asigurările sociale de pensie, deoarece scopul ei este de a reda câmpului muncii forțe care altfel ar fi pierdute și ar cădea în sarcina socială a caselor de pensii. Cel mai important element al tratamentului este discuția în grup. Oricât de diferit ar fi de la o clinică la alta, acest element nu lipsește în nici o clinică de specialitate.

Tratamentul în bolile acute și diferența de boala cronică

Dacă vrem să înțelegem esența acestui tratament și vrem să știm de ce diferă atât de mult de tratamentul în bolile acute (fractură, infecție etc.), trebuie să ținem cont de faptul că în comparație cu bolile acute, boala cronică:

 • influențează mult autoimaginea: de cele mai multe ori nu te mai poți accepta așa cum ești, așa cum ai devenit și nu poți uita cum ai fost odată: de ce eu și nu altul etc.;
 • prejudiciază funcționarea în rolurile și îndatoririle sociale: nu mai poți face față la locul de muncă, în funcțiile din diferite asociații, în rolul din familie;
 • are o durată nelimitată, încât vindecarea în sens obișnuit nu poate constitui țelul tratamentului, ci folosirea și extinderea capacităților personale de a reuși în viață și de a găsi alte părți pozitive ale acesteia;
 • prezintă particularitatea că rezultatul tratamentului se manifestă încet și nu este observabil o bună bucată de timp;
 • cere colaborarea activă a pacientului, și anume nu doar pentru favorizarea vindecării, ci ca o premisă indispensabilă pentru succesul tratamentului.

Acestea sunt valabile pentru aproape toate bolile sau infirmităţile cronice ca reumatismul, diabetul, bolile cardiovasculare, parezele etc. şi, desigur, orice fel de dependenţă de vreun drog.

Tratamentul în cazul dependenților de alcool. De ce este importantă terapia de grup în cazul dependenței de alcool?

Importanța terapiei de grup în abordarea dependenței de alcool (tratamentul în cazul dependenței de alcool), provine în primul rând din mișcarea de autoajutorare care se bazează pe întâlnirea între persoane care au aceeași problemă. Un alt aspect constă în accentuarea acțiunii pacientului în eliberarea sa din dependență. Grupul reduce din responsabilitatea terapeu­tului pentru schimbările ce urmează să aibă loc și stimulează capacitatea de autovindecare a membrilor grupului. Un alt motiv pentru creșterea ponderii te­rapiei de grup îl constituie tendința de tăgăduire a problematicii. Aceasta poate fi diminuată de prezența altor persoane afectate de aceleași griji. Înțelegerea manifestată de ceilalți contracarează în mare măsură rușinea care se ascunde în spatele tăgăduirii și care ar inhiba altfel orice progres.

Poți afla în grup că nu ești singur cu suferința ta, ci o împărți cu persoane despre care nici n-ai fi crezut că au asemenea probleme. Câștigi încredere în tine, aflând cum își rezolvă alții problemele pas cu pas, alții care poate au avut o situație de plecare și mai grea. Primești răspunsuri la modul cum influențezi grupul și obții astfel posibilitatea să experimentezi și să înveți în grup noi modele de comportament. Îți prinde bine să ai sentimentul apartenenței de un grup și să observi că și tu îl poți influența. Prin observarea celorlalți și prin discuțiile cu ei reușești să înțelegi mai bine propria funcționalitate psihică.

Poți să devii liderul grupului și să îi înveți și pe ceilalți despre cum ai reușit tu

Poți face experiența că devii important pentru ceilalți și că îi poți ajuta. Primești sfaturi și idei de la ceilalți membri ai grupului sau de la terapeut, sfaturi sau idei pe care le poți accepta sau respinge. Câteodată se formează în grup relații așa cum existau ele în familia de proveniență – atunci ele pot fi reactivate și prelucrate în grup. Prin identificare cu alți membri ai grupului și trăirea senzațiilor acestora ai posibilitatea să înveți din experiența lor. Exprimarea și trăirea sentimentelor în grup te poate ajuta să ai mai multă încredere în propriile sentimente și să le accepți. În sfârșit, vei ajunge la concluzia că ești răspunzător pentru viața ta și mai ales pentru sensul pe care i-l dai.

Toți acești factori de interacțiune din grup pot să-și exercite efectul pozitiv doar dacă intervii activ. A te așeza comod în sânul grupului și a aștepta ca te­rapia de grup să-și facă efectul va provoca, desigur, dezamăgire pentru toți participanții. Fiecare trebuie să se respecte regulile grupului, reguli stabilite pentru toți membrii lui. Aceasta face parte din așa-numita atitudine de lucru care implică și disponibilitatea de a experimenta comportamente noi, precum și fi­xarea țelurilor pentru care depui eforturi.

Subiectele abordate în grup trebuie să fie subiecte reale

În sfârșit, factorii mai sus numiți nu pot fi activați decât dacă aduci în grup problemele personale care te frământă. Dacă sunt abordate în grup doar teme superficiale, iar temele importante sunt discutate doar în particular cu un alt membru sau cu terapeutul, atunci discuția de grup va deveni anemică. Ar fi păcat, pentru că multe experiențe decisive nu pot fi trăite decât în grup.

Citește și alte articole din categoria BĂUTURI ALCOOLICE și DROGURI

Letale pentru climatul în grupul terapeutic sunt minciuna și ascunderea consumului de drog. Dacă unul dintre membrii a consumat, de exemplu, alcool și unul sau mai mulți dintre membri știu, dar tema nu este abordată în grup, modul de comunicare se va schimba. Orele de grup vor deveni scorțoase, simple exerciții intelectuale. Vor avea loc și se vor amplifica dispute pentru putere și rang ierarhic, iar în cele din urmă va fi căutată oaia neagră răspunzătoare pentru atmosfera apăsătoare.

Ce se întâmplă în centrele de consiliere?

Centrele de consiliere se găsesc în țările occidentale în toate orașele mari și mijlocii, fiind finanțate de asociații umanitare și de instituțiile de sănătate publică locale. La noi există un asemenea centru în Sibiu, finanțat fiind de Asociația de Ajutorare a Persoanelor Dependente de Alcool și Alte (Crucea Albastră).

Scopul acestor centre este de a informa dependenții de alcool și pe aparținătorii lor asupra noțiunilor de bază, a cauzelor și consecințelor alcoolismului și a posibilităților de tratament, de a trezi motivația pentru terapie și de a oferi ajutor în intermedierea locurilor pentru tratament. Un alt domeniu foarte important pentru activitatea acestor centre este asistența după ce s-a încheiat tratamentul într-o clinică.

Dependenții de medicamente ajung foarte târziu la consiliere deoarece sunt obișnuiți cu contactul cu medicii și au încredere în sfatul acestora. Mai ales pacienții cu tulburări psihosomatice care sunt și dependenți, dar consideră că dependența este o problemă secundară, care se rezolvă singură dacă trece boala pe care ei o sesizează, ocolesc centrele de consiliere. Pacienții foarte motivați pot să fie tratați într-un astfel de centru ambulator. După tratamentul staționar de dezobișnuire este câteodată indicată continuarea terapiei, iar aceasta se poate face într-un asemenea centru. Astfel de centre pot intermedia sau oferi și terapii de grup.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :