Telina pentru petiol. Cum se cultivă? Când/Cum se recoltează?

/
/
/
1490 Views

Telina pentru petiol este originară din Europa meridională și Asia nordică, dar era cunoscută și de vechii egipteni. Această varietate de telină se pentru petiolul înălbit, care se consumă în stare crudă sau se folosește la diferite salate cu maioneză, sosuri picante etc. Telina pentru pețiol se folosește și în industria de conserve. În medicină, telina este utilizată în afecțiuni renale și urinare.

Din punct de vedere botanic nu prezintă deosebiri esențiale față de telina pentru rădăcini. La această varietate de țelină, frun­zele au o culoare mai deschisă, petiolurile sunt foarte pline și late (3—4 cm), cu o lungime de până la 40—50 cm (Foto de mai jos).

Cum se cultivă? Cum se recoltează sparanghelul?

Este o bienală, cu pretenții specifice față de căldură, temperaturile mai coborâte determină înflorirea plantelor în pri­mul an de cultură. În schimb este foarte pretențioasă față de umi­ditatea solului. Perioada de vegetație de la semănat până la recol­tarea petiolurilor este de 160—190 zile. Celelalte cerințe ale plan­tei sunt identice cu acelea de la telina pentru rădăcini.

Cum se cultivă telina pentru petiol?

Telina pentru petiol se seamănă în luna martie în răsadnițe calde, unde se lasă până când plantele au 4-5 frunze. La această vârstă răsadul se repică și după aproximativ 50 zile de la semănat, răsa­dul este bun de plantat în câmp. Plantarea se face pe straturi, la distanța de 30—35 cm între rânduri și 20 cm între plante pe rând (Fig. de mai jos). În timpul vegetației se menține terenul curat de buru­ieni și se irigă de câte ori este nevoie. Când frunzele au petioluri de 3-4 cm, se începe mușuroitul acestora cu pămânit în vederea înălbirii. Lucrarea se execută mecanizat având grijă ca în fața părții active a rariței, la cca 20— 25 cm, să se pună un dispozitiv pentru ridicarea frunzelor la o po­ziție cât mai verticală, pentru a se acoperi cu pământ o porțiune cât mai mare a petiolurilor.

telina pentru petiol
Telina pentru petiol – schema de cultura

Pentru a preveni putrezirea frunzelor, mușuroirea este bine să se realizeze progresiv, prin 2—3 treceri, la intervale de 5—6 zile. Înălbirea totală a pețiolului are loc de obicei după cca 16-20 zile de la mușuroire.

Telina pentru petiol – când se recoltează?

Recoltarea petiolurilor începe în luna august și durează în câmp până în octombrie. Recoltarea se face prin smulgerea plantelor, după ce s-a trecut în prealabil cu o lamă pentru dislocarea acestora în sol. După se îndepărtează foliolele limbului, se scurtează rădăcinile și se fac legături cât mai apropiate ca mărime. Se dau în consum imediat sau se pun la păs­trare în depozite. O tufă de telina pentru petiol, pregătită în vederea vânzării, cântărește 250—500 g. Producția medie de petioli este de 14-25 t/ha.

Cum se produc semințele de telina pentru petiol?

Producerea semințelor la telina pentru petiol se realizează în al doilea an de vegetatie. Pentru aceasta, cultura se foloseste în primul an ca pentru consum. Toamna se rărește cultura prin scoa­terea parțială a plantelor, lăsându-se 60-70 cm între rânduri și 40 cm pe rând. Plantele mame rămase în cultură se mușuroiesc bine pentru a fi protejate de îngheț în timpul iernii. În primăvara următoare se administrează cât mai devreme 200 kg ha azotat de amoniu, 200 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sare potasică, după care se prășește solul adânc. În cursul perioadei de vegetație se fac 2—3 irigări, cu norme de udare de 300— 400 mc (metri cubi)/ha. Recoltarea semințelor se face în luna august, înainte de ma­turarea inflorescențelor cu . Se leagă în snopi, se pun plan­tele la uscat, iar apoi se treieră cu combina. Producția de variază între 200—400 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :