Sucul de morcovi – ce beneficii are și de ce trebuie băut în fiecare sezon?

/
/
/
1246 Views

Sub denumirea științifică Daucus carota, rădăcina suculentă de morcov, de culoare galben-portocalie, se dovedește a fi foarte bogată în vitamine, săruri minerale și zaharuri. Rădăcina de morcov a fost utilizată timp de secole în medicina tradițională ca un component energizant, fiind considerat un aliment esențial pentru copii, bolnavi, femei însărcinate și bătrâni. Astăzi, este considerat a fi o minunăție de care ar trebui să profităm, în fiecare toamnă, fiind o sursă excepțională de antioxidante naturale contra diferitelor forme de cancer.

Ce conține sucul de ?

Conținutul biochimic al morcovului este foarte diversificat, ceea ce poate explica multiplele efecte benefice în hrănirea întregului organism și în menținerea sănătății. Morcovul are un conținut ridicat în carotenoizi, ce dau culoare portocalie, în principal beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A, cu efecte directe pentru piele, inima și sistemul imunitar. Este o sursă excelentă de vitamina B1, vitamina B2, B6, vitamina K, vitamina PP, dextroză, levuloză, săruri minerale, fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, asparagină, pectină, biotină, fibre și tiamină. Gustul dulceag se datorează acidului glutamic și altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic și acidul succinic. Efectele terapeutice sunt datorate și altor compuși organici, cum sunt glucidele, îndeosebi levuloza și dextroză, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grași, acid linoleic, acid palmitic, aminoacizi etc.

Care sunt efectele benefice ale sucului de morcovi?

Sucul de morcovi protejează sistemul nervos central și este neegalat sub aspectul creșterii vigorii și vitalității. Conține 19 din cei 20 de aminoacizi necesari și este un distrugător natural al afecțiunilor canceroase și ulceroase. Extraordinara băutură mai conține daucarină, un puternic vasodilatator la nivel cerebral. Sucul de morcovi ameliorează crizele de tuse convulsivă și de astm bronșic, bronșitele cronice, răceala și pneumonia. Crește rezistența față de bacilul tuberculozei (Koch).

Are un rol esențial în regenerarea globulelor roșii, mărirea procentului de hemoglobină și în curățirea sângelui prin diminuarea colesterolului “rău” fixat pe vasele sanguine. Previne și combate ateroscleroza coronariană. Intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat, unde  se recomandă asocierea morcovului cu țelina. Elimină excesul de acid uric, cu efecte favorabile în insuficiență renală, blocaj renal, artritism, reumatism și gută.

Sucul de morcovi are și calități antianemice, hepatoprotectoare, hipotensive, antioxidante, carminative, antispastice, cicatrizante, antidiareice, laxative. Este depurativ, diuretic, galactogog și vermifug. Pentru ameliorarea crizelor ulceroase, cantitatea recomandată este între –,5 litri și 1 litru de suc pe zi.

Cum se prepară sucul de morcovi?

Trebuie de știut faptul că morcovii nu se curăță de coajă!! Se spală bine de pământ, cu ajutorul unei perii, sub un jet de apă rece, apoi sunt lăsați să se usuce natural și abia apoi se dau prin storcătorul de fructe. Sucul se bea încet, cu înghițituri mici, la 10-15 minute după ce a fost preparat, nu imediat. Nu se folosește zahăr, miere sau alți îndulcitori pentru că morcovul este o legumă dulce. Sucul de morcovi crud este și cel mai eficace mod de regenerare și hrănire a organismului. Consumul zilnic al sucului de morcovi previne infecțiile ochilor, gâtului, amigdalelor, sinusurilor, căilor și organelor respiratorii. Este un adjuvant incontestabil în cazurile de indigestie și întreține și îmbunătățește structura osoasă a dinților.

Este evident că, în cazul acestei legume, ca și în cazul altora, erorile multor agricultori actuali, prin abuzul de îngrășăminte și mai ales pesticide, atrag după ele livrarea de alimente care devine otrăvuri. Deci mare atenție de unde procurați morcoveii!

P.S. În cazul în care aveți copii mici și doriți să îi ajutați în legătură cu creșterea dinților, dați-le un morcov crud să îl roadă!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :