Pătrunderea substanțelor toxice în organism. Absorbția substanțelor toxice

/
/
/
815 Views

Căile de pătrundere a substanțelor toxice în organism pot fi:

 • indirecte – prin tegumente mucoase cu trecere în circulația generală. Acestea sunt: gastrointestinală, respiratorie și transcutanată;
 • directe (imediate) – care asigură patrunderea toxicului printr-un mijloc mecanic: ex. veninul insectelor și al șerpilor, pe cale intravenoasă, intramusculară realizând efecte nocive imediate.

Este posibilă pătrunderea toxicului pe mai multe căi în același timp. Ponderea căilor de pătrundere depinde de mediul în care se găsește animalul sau omul. Calea principala este calea digestivă iar în condițiile creșterii gradului de poluare atmosferică trebuie luată în considerație și calea respiratorie.

Absorbția substanțelor toxice

Pătrunderea toxicelor în organism presupune traversarea unuia sau mai multor membrane biologice: mucoasa tubului digestiv a cailor respiratorii, a tegumentelor și mucoaselor aparente. Traversarea este în funcție de natura și modul de organizarea al membranei respective și de proprietățile fizico-chimice ale toxicelor. Membrana este alcătuită dintr-o porțiune centrală hidrofobă reprezentată de grupări lipofile, resturi de hidrofili, structuri sterolice, încadrată de două zone exterioare hidrofile, cu grupări polare sau ionizate, puternic hidratate (fig. de mai jos).

Schema structurii membranei
Schema structurii membranei

Cum are loc traversarea membranelor?

Procesul traversării membranelor se realizează în etape:

 • în prima etapă este traversată zona apoasă, prin difuzie simplă fără consum de energie;
 • etapa următoare necesită energie, pentru desprinderea de stratul hidrofil și trecerea în cel lipofil;
 • se trece din nou în stratul hidrofil şi de aici în citoplasmă.

Ca atare, traversarea membranei se poate face prin:

 • proces pasiv pentru moleculele mici hidrofile și apoi prin pori și dizolvare în pentru moleculele liposolubile;
 • proces biochimic;
 • proces biologic: pinocitoză.

Prin difuzie simplă pot pătrunde: toxice gazoase și volatice cu greutate moleculară mică (halogeni, compuși gazoși ai sulfului, azotului, fosforului, arseniului, sulfură de carbon, acid cianhidric), toxice organice volatile (hidrocarburi, fenoli), acizi organici toxici (oxalic, salicilic, barbituric), alcaloizi. Transportul activ ce implică legături chimice cu proteinele membranare este modalitatea de traversare a membranelor pentru toxicii minerali (fluoruri, , P, As, Sb, Hg, Cb, Cu, Cr). Gradul absorbției substanțelor toxice este în funcție de calea de pătrundere.

Absorbția substanțelor toxice la nivelul aparatului digestiv

Absorbția substanțelor toxice la nivelul aparatului digestiv se realizează funcție de segmentul digestiv, efectul fiind întârzia deoarece substanța toxică trebuie să treacă bariera hepatică:

 • cavitatea bucală-mucoasa bucală are o capacitate redusă de absorbție, substanțele toxice pot acționa local, irizant sau caustic.
 • esofagul – absorbția este redusă datorită structurii mucoasei și a trecerii rapide a substanței toxice.
 • prestomacele rumegătoarelor – reprezintă compartimente importante de absorbție dar și de apărare prin mecanisme enzimatice ale micoflorei. Perturbarea proporției microflorei poate determina modificări ale pH-lui rezultând creșterea absorbției. O particularitate deosebită o reprezintă absorbția amoniacului, care se absoarbe la nivelul rumenului cu apariția formelor grave de intoxicație, ca urmare a folosirii neraționale a substanțelor azotate neproteice.
 • stomacul glandular – absorbția toxicului este în general limitată prin vascularizarea slabă și conținutul bogat în al membranei stomacale precum și prezenței sucului gastric. Sunt și situații când substanțele toxice suferă transformări care duc la creșterea toxicității: astfel clorura mercuroasă trece în clorura mercurică, cianurile în acid cianhdric. Iritarea mucoasei gastrice determină voma, deci eliminarea toxicului.
 • intestinul subțire – marea suprafață de absorbție și vascularizația intensă fac din mucoasa intestinului o membrană ușor permeabilă atât pentru toxicele liposolubile cât și pentru cele hidrosolubile. Absorbția depinde de starea de ionizare a toxicelor, de activitatea locală a toxicului, (substanțele iritante grăbesc peristaltismul) de mobilitatea intestinală.
 • intestinul gros – absorbția la nivelul colonului are loc în proporții reduse.

Absorbția substanțelor toxice la nivelul aparatului respirator

Suprafața întinsă a pulmonului, vascularizația intensă și schimburile gazoase care au loc la nivelul pulmonului, oferă o mare absorbție pentru substanțele gazoase și solide aflate în suspensie în aer. Substanțele toxice ajung rapid în venele pulmonare și apoi în întreg organismul, determinând intoxicații subacute. Poate să apară și toxicitatea pe termen lung ca urmare a inhalării repetate a toxicelor.

Absorbția substanțelor toxice pe cale transcutanată

Pielea (2m pătrați) formează una din barierele majore ale corpului împotriva substanțelor chimice de proveniență industrială, agricolă, cosmică, etc. Este formată dintr-o epidermă ce are 5 straturi(vezi aici din ce este formată), și un strat dermic interior în care sunt localizați principalii nervi și vase sanguine. Toxinele care ajung în stratul dermic interior se pot răspândi liber în sânge și apoi în întreg organismul.

Absorbția substanțelor toxice prin placentă

Compușii liposolubili trec cu ușurință prin placentă (medicamente, stupefianți, alcool, etc). De asemenea majoritatea gazelor, , oxidul de carbon, fumul de țigară duc la posibilitatea nașterii unui copil dependent.

Transportul, distribuția și depozitarea substanțelor toxice în organism

După absorbție substanțele toxice trec în lichidele circulante ale organismului (sânge, limfă) prin care sunt vehiculate în lichidul interstițial și . Distribuția reprezintă “transferul” substanțelor din sânge în țesuturi și organe. Ea se face în funcție de proprietățile fizico-chimice ale substanțelor și de permeabilitatea membranei celulare. Substanțele liposolubile se distribuie în țesuturile bogate în lipide (sistem nervos, depozite de ) iar cele hidrosolubile în ficat și rinichi.

Unde se depozitează substanțele toxice?

Depozitarea reprezintă fenomenul de fixare selectivă a substanțelor toxice în țesuturi sau organe. Țesuturile în care se depozitează cel mai frecvent substanțele toxice sunt:

 • țesutul adipos: insecticidele, nitroderivații;
 • țesutul osos: plumb, fluor, fosfor, calciu;
 • păr, unghii: arseniu și selenium;
 • organe bogate în (ficatul, rinichii): cupru, mercur, arseniu, cadmiu;
 • organe hematopoetice: benzenul.

Substanțele toxice suferă o biotransformare, respectiv o conversie pe cale enzimatică cu transformarea lor în metaboliți mai ușor eliminabili și mai puțin toxici. Această biotransformare are loc înainte de a ajunge toxicele în sânge, cu ajutorul enzimelor microflorei stomacului și intestinelor. Sediul principal al biotransformărilor toxicelor este însă, ficatul unde, în urma unor reacții numeroase se formează compuși mai puțin toxici sau mai toxici.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :