Soiuri de struguri pentru vinuri albe sau vinuri roșii

/
/
/
815 Views

Strugurii sunt fructele viței de vie. Din punct de vedere al destinației lor, există mai multe soiuri de struguri, care se împart în următoarele categorii:

 • structuri pentru consum în stare proaspătă sau conservați (Perlă de Csaba, Chasselas, Coarnă albă, Coarnă neagră, Afuz-Ali, Muscat de Hamburg etc.);
 • struguri pentru vinificație:
  • vinuri albe (Crâmpoșie, Galbenă de Odobești, Creață, Feteas­că albă, Grasă de Cotnari, Frâncușă, Plăvaie Iordană, Riesling italian, Alligote, Pinot gris, Traminer, Chardonnay)
  • vinuri roșii (Fetească neagră, Băbească, Cabernet-Sauvig- non, Merlot, etc.);
  • vinuri aromate (Muscat Ottonel, Tămîioasă românească, Busuioacă etc);
 • struguri pentru stafide (apirene – fără semințe), Sultanina, Corinth, Kiș-Miș etc.

Soiuri de struguri pentru vinuri albe

Soiuri de struguri autohtone pentru vinuri de consum curent.

Creață (Riesling de Banat). Strugurii sunt mici și mijlocii, de formă cilindroconică, uniaripați sau biaripați. Boabele au formă sferică și sunt așezate des pe ciorchine. Culoarea este verde-gălbuie, iar miezul suculent. Dă producții mari, ajungând până la 10.000-12000 kg de struguri la hectar. Soiul acesta este raionat în podgoria Banatului.

8 reguli simple pe care trebuie să le știi la culegerea strugurilor

Galbenă de Odobești. Este unul din soiurile autohtone de cea mai mare productivitate. Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindroconici, uniaripați sau uneori biaripați. Boabele au culoare verde-gălbuie cu nuanțe argintii, așezate des pe ciorchine. Dă producții mari și vinuri plăcute. În podgoria Odobești, producția ajunge până la 20 000 kg/ha. Raionat pentru Moldova, este indicat în mod special pentru podgoriile Odobești și Panciu.

 • Iordană (Jordovană). Se întâlnește mai ales în podgoriile Sibiu și Alba, fiind un soi recomandat pentru șampanie. Strugurii sunt mijlocii, de formă cilindroconică, cu boabe sferice, de culoare verde gălbuie, suculente. Este rezistent la mană și la putregaiul cenușiu. Produce vinuri ușoare, cu aciditate ridicată. Producția ajunge până fa 18000-20 000 kg/ha.
 • Soiuri de struguri autohtone pentru vinuri superioare

Grasă de Cotnari. Este un soi românesc cultivat la Cotnari și Pietroasele. Strugurii sunt mijlocii, de formă cilindroconică, deseori aripați. Boabele sunt rotunde/ușor ovule. Pielița subțire; galben-verzuie, cu pete ruginii. Acumulează la coacere o cantitate mare de zahăr, producând vinuri tari, dulci/fine. Producțiile sunt mijlocii, între 5 000 – 6 000 kg/ha.

Fetească albă. Are struguri cilindroconici, adeseori aripați. Sunt mici cu boabele așezate dens și uniform. Boabele sunt sferice, cu pielița subțire, verde-gălbuie. Are pulpa zemoasă cu gust plăcut, caracteristic soiului. Dă producții de 6 000-7 000 kg/ha. Este raionat în podgoriile din Transilvania și Moldova unde produce vinuri superioare, de o deosebită finețe.

 • Soiuri de struguri străine pentru vinuri de consum curent

Alligote. Este un soi care se cultivă în special în podgoriile din Moldova. Strugurii sunt mici, de forma cilindrică sau cilindroconică, boabele sunt mici, sferice, așezate des pe ciorchine. Pielița are culoare verde-gălbuie spre ruginie. Miezul este zemos și plăcut la gust. Dă producții mari, în medie de 10 000-15 000 kg/ha.

 • Soiuri de struguri străine pentru vinuri superioare

Riesling italian. Este întâlnit aproape în toate podgoriile țării noastre. Strugurii sunt de mărime mică, de formă cilindrică, deseori uniaripați. Boabele sunt mici, sferice, așezate des pe ciorchine. Pielița subțire, de culoare galben-verzuie, cu nuanțe aurii. Miezul este zemos, nearomat, cu gust caracteristic soiului. Dă producții de 8000-10 000 kg la hectar, ajungând până la 15 000 kg/ha. Produce vinuri cu grad alcoolic mare, seci și dulci, echilibrate.

Pinot gris. Este un soi care produce vinuri de mare marcă, îndeosebi în podgoriile Murfatlar, Târnave și Alba Iulia. Strugurii sunt de mărime mică, cilindrică, uneori uniaripați. Boa­bele sunt mici, așezate foarte des pe ciorchine, cu pielița subțire, miezul zemos, nearomat. Dă producții mari la hectar: 5 000-8000 kg. Strugurii acumulează mult zahăr ajungând la 250 g/L. Se folosește pentru vinuri, albe superioare seci și de desert.

Charaonnay. Este un soi raionat în special în podgoria, Murfatlar. Strugurii sunt de formă cilindrică său cilindroconică, uniaripați. Boabele sunt mici, sferice sau ușor ovale, așezate des pe ciorchine. Pielița este subțire, colorată în verde albicios cu puncte cafenii. Produce 8000-10 000 kg la hectar.

Sauvignon. Se întâlnește în toate podgoriile din Moldova, Mun­tenia și Oltenia. Cele mai bune rezultate în cultura acestui soi se obțin în podgoriile Drăgășani, Odobești, Dealu-Mare, Murfatlar, pe Târnave și Aiud. Strugurii sunt de mărime mijlocie, de formă conică, uni sau biaripați. Boabele sunt mijlocii, de formă sferică, așezate des pe ciorchine. Pielița este groasă, verzuie. Miezul este zemos, cu o aromă specifică. Producția de struguri este mijlocie 5 000-9 000 kg la hectar. Se obțin vinuri de o finețe rară, armonioase.

Traminer roz. Se cultivă în special pe Târnave, în Banat, Odobești și Dealu-Mare. Strugurii sunt de mărime mijlocie, de formă conică sau cilindroconică. Boabele sunt mici, de formă sferică, cu pielița groasă, de culoare roz-violacee. Miezul este zemos, necolorat, cu o aromă specifică. Producția la hectar este mijlocie, variind între 5 000 și 7 000 kg/ha.

Soiuri de struguri autohtone pentru vinuri roșii

Băbească neagră. Este răspândit în Moldova și în special în podgoria Nicorești, unde se produc cele mai bune vinuri din acest soi. Strugurii sunt de mărime mijlocie spre mare, rămuroși. Boabele sunt sferice, de mărime mijlocie. Pielița este subțire, roșie închis cu aspect negru-albăstrui. Miezul este semizemos, necolorat.

Fetească neagră. Se cultivă în podgoriile din Moldova și Dealu- Mare, unde produce vinuri superioare. Strugurii sunt de mărime mijlocie, de formă cilindrică sau cilindroconică. Boabele sunt mici, sferice și așezate des pe ciorchine. Pielița de grosime mijlocie, roșie închis, acoperită cu pruină. Miezul este zemos, necolorat. Dă producții de 8 000-10 000 kg/ha. Vinurile, obținute din acest soi, sunt fine și catifelate.

Soiuri de struguri străine pentru vinuri roșii

Cabernet-Sauvignon. Se cultivă în Dealu-Mare și Odobești, Drăgășani și Miniș. Strugurii sunt mici, uniaxiali, aripați, uneori de formă cilindrică sau cilindroconică. Boabele sunt mici, sferice, așezate des pe ciorchine, cu pielița groasă, negru-albăstruie. Miezul este zemos, cu gust ierbos-astringent, caracteristic. Producția de struguri este mijlocie 7 000 – 8 000 kg/ha.

Merlot. Se găsește în special în podgoriile Dealu-Mare, Odobești, Nicorești, Corcova și Arad. Strugurii de formă cilindrică, uneori biaripați, cu boabele așezate, des pe ciorchine. Boabele sunt mici, sferice, cu pielița de grosime mijlocie. colorată în negru, acoperită cu pruină. Miezul este zemos și mustul necolorat. Dă producții mari, până la 15 000 kg/ha.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :