Cultura de șofrănel. Cum se cultivă? Cum/Când se recoltează?

/
/
/
655 Views

este o plantă anuală, cultivată și spontană. se cultivă pentru fructele sale bogate în ulei: 30-35%. Uleiul de șofrănel este semisicativ, are indicele de iod de 115-155 și se utilizează în:

 • alimentația oamenilor;
 • alimentația dietetică (reduce cantitatea de colesterol din sânge);
 • amestecuri cu alte uleiuri (bumbac, soia, arahide), cărora le mărește gradul de stabilitate și calitate.

Stabilitatea și gradul de conservabilitate sunt date de conținutul uleiului în acid linoleic (75% din totalul acizilor grași). Pe lângă alimentație, uleiul de șofrănel se mai utilizează în: industria margarinei, industria lacurilor și vopselelor (uleiul nerafinat). Turtele conțin 18% proteină, au un gust amar și nu se folosesc în hrana animalelor. Fructele de șofrănel (achenele) au proprietăți purgative și hidrogoge, fiind utilizate în medicină.

Florile de șofrănel conțin substanțe cu însușiri antitusive, intrând în compoziția unor ceaiuri. Petalele de șofrănel conțin cca 20% pigmenți galbeni și 0,5% pigmenți roșii. Acești pigmenți pot fi utilizați pentru obținerea unor coloranți naturali cu utilizare în:

 • industria alimentară;
 • industria textilă;
 • industria farmaceutică;
 • industria cosmetică.

Pigmenții din florile de șofrănel prezintă o importanță deosebită, deoarece nu lasă reziduuri toxice în produsele colorate. Pigmenții se sintetizează în rădăcină, de unde, în cursul vegetației, migrează prin țesuturile conducătoare în petale. Din punct de vedere agricol, șofrănelul prezintă o importanță deosebită, pentru că se poate cultiva pe solurile mai puțin fertile, unde dă rezultate slabe.

Șofrănelul – răspândire

Șofrănelul, ca plantă oleaginoasă, este cunoscută încă din Antichitate. Se găsește în culturi în S.U.A., Mexic, Israel, Maroc, Spania, Italia, Franța, Tunisia, Pakistan, Australia, India. Suprafața mondială ocupată cu șofrănel este de cca 1,4-1,7 mii. ha, cu o producție medie de 700 kg/ha.

În România, în anul 2003, au fost cultivate aproximativ 5000 ha, iar în 2004, peste 10000 ha. În țara noastră, șofrănelul este superior ca producție florii-soarelui în zone cu soluri mai puțin fertile și cu deficit de umiditate: Podișul Dobrogei, Podișul Central Moldovenesc, centrul Transilvaniei și dealurile subcarpatice din sudul țării. Șofrănelul dă rezultate foarte bune și în zonele cu terenuri fertile și umiditate suficientă. Este o plantă oleaginoasă cu reale perspective de extindere în cultură în sudul, vestul și estul țării.

Soiuri de șofrănel

În România, se cultivă numai soiuri importate de șofrănel: CW 1221 și CW 4440. Populațiile de șofrănel pot fi folosite pentru ameliorarea și crearea de soiuri cu capacitate mare de producție și conținut ridicat de ulei. Principalele elemente de productivitate ale soiurilor de șofrănel sunt:

 • gradul de ramificare;
 • diametrul calatidiului;
 • numărul de achene în calatidii;
 • greutatea achenelor pe plantă.

În funcție de gradul de ramificare și diametrul calatidiului, soiurile de șofrănel se cultivă: în zone aride, pe terenuri mai puțin fertile – soiuri cu un grad mic de ramificare și diametru mare al calatidiului, iar în zonele mai fertile – soiuri cu grad mare de ramificare și diametru mic al calatidiului.

Cerințe față de factorii de vegetație

Șofrănelul nu are cerințe deosebite față de factorii de vegetație.

Cerințele șofrănelului față de căldură

Deși provine dintr-un climat cald, șofrănelul nu este pretențios față de căldură. Șofrănelul germinează la o temperatură minimă de 2-3 °C. În stadiul de plantulă, rezistă până la -5 °C. Șofrănelul suportă bine arșița și seceta atmosferică. Constanta termică este de 1800-2500 °C.

Cerințele șofrănelului față de apă

Șofrănelul are cerințe reduse în ce privește umiditatea, fiind caracterizat printr-o foarte bună rezistență la secetă.

Cerințele șofrănelului față de lumină

Șofrănelul este o plantă de zi lungă, cu rezultate foarte bune pe suprafețe însorite.

Cerințele șofrănelului față de sol

Șofrănelul valorifică mai bine ca alte plante solurile sărace – erodate, nisipoase, salinizate etc. Dă rezultate bune pe solurile fertile. Șofrănelul nu se poate cultiva pe soluri prea acide, argiloase, cu apa freatică la adâncimi mici, cu exces de umiditate.

Unde se poate cultiva șofrănelul?

Șofrănelul dă rezultate bune în zonele cu un grad de ariditate ridicat; stepa Dobrogei, Bărăganul, sudul Moldovei, zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei. În partea de vest a țării, șofrănelul dă rezultate bune în zona vestică a Câmpiei Banatului. Șofrănelul se poate cultiva cu rezultate foarte bune pe solurile fertile, cu un regim normal de precipitații. Dă rezultate bune în toate arealele de cultivare a florii-soarelui.

Cultura de șofrănel. șofrănelul?

Cultura de șofrănel se amplasează în asolamente de 3-4 ani. Nu se cultivă pe soluri infestate cu nematozi.

După ce plante se cultivă șofrănelul?

Șofrănelul este o plantă specifică de asolament, puțin pretențioasă față de planta premergătoare. Șofrănelul se cultivă după:

 • păioase;
 • mac, cânepă, bumbac;
 • prășitoare: porumb, sorg, ricin;
 • in pentru ulei.

Șofrănelul nu se cultivă după: sfecla pentru zahăr și furaj, ovăz, cartof și tutun, care sunt sensibile la atacul cu nematozi. Nu se cultivă în monocultură. Șofrănelul revine pe aceeași solă după un interval de 3-4 ani.

Fertilizarea culturii de șofrănel

Cultura de șofrănel nu este o cultură foarte pretențioasă la fertilizarea directă. Acest lucru se datorează sistemului radicular al plantei, care are o capacitate ridicată de solubilizare a compușilor mai greu solubili din sol, din care șofrănelul își ia elementele nutritive necesare. Șofrănelul valorifică efectul remanent al fertilizării din anii anteriori. Gunoiul de grajd se aplică în doze de 20-30 t/ha, direct sub arătura de bază sau la planta premergătoare. Dozele de chimice se stabilesc în funcție de sistemul de cultivare:

 • Ia irigat: 80-90 kg/ha azot și 60-80 kg/ha pentaoxid de fosfor;
 • la neirigat: 40-60 kg/ha azot și 50-60 kg/ha pentaoxid de fosfor.

Îngrășămintele cu fosfor se aplică sub lucrările de bază ale solurilor, iar azotul, sub lucrările de pregătire a patului germinativ. Sub aspectul cantităților de îngrășăminte necesare, șofrănelul este mai rentabil în cultură decât floarea-soarelui.

Lucrările solului pentru cultura de șofrănel

Lucrările necesare sunt aproape aceleași ca la floarea-soarelui. Spre deosebire de floarea-soarelui, pentru șofrănel crește ponderea lucrărilor executate toamna (discuit + grăpat + nivelat), care permit în primăvară o pregătire timpurie a patului germinativ. Pentru a gestiona cât mai bine rezerva de apă din sol, lucrările de pregătire a patului germinativ se fac prin treceri puține. Pe cât posibil, la pregătirea patului germinativ se evită utilizarea grapei cu discuri și a altor agregate care întorc solul.

Vezi aici oferte pentru unelte de grădinărit!

Sămânța de șofrănel și semănatul

Pentru semănat se utilizează sămânța din recolta aceluiași an cu indici de calitate superiori: P de minim 97% și G de minim 85%. Înainte de semănat, sămânța se tratează împotriva bolilor cu fungicide: TIRAMET 60 PTS – 2,5 kg/t, BAVISTIN FL – 2,0 L/t și împotriva dăunătorilor (viermi sârmă, rățișoara porumbului etc.), cu CRUISER 350 – 9 L/t.

cultura de șofrănel 2
cultura de șofrănel 2

Șofrănelul se seamănă atunci când la adâncimea de 3-4 cm în sol se realizează 2-4 °C, calendaristic, prima urgență. Șofrănelul poate fi semănat în partea de sud și de vest a țării până la sfârșitul lunii mai, fără ca producția să scadă. Distanța între rânduri este de 50-60 cm, distanță la care elementele de productivitate se dezvoltă echilibrat. Densitatea culturii variază în funcție de talia și gradul de ramificare al soiului ales. În mod obișnuit, densitatea variază între 200000-400000 plante recoltabile/ha. Limita inferioară a densității se realizează la soiurile cu grad redus de ramificare. Cantitatea de sămânță necesară este de 10-18 kg/ha, în funcție de calitatea seminței și densitatea utilizată la semănat. Șofrănelul se seamănă la adâncimea de 3-4 cm, în funcție de textura și umiditatea solului. Semănătoarea utilizată este SPC-6 sau 8.

Lucrările de îngrijire

Înainte de răsărire, se distruge crusta printr-o grăpare ușoară, perpendicular pe direcția rândurilor. Combaterea buruienilor se face prin 2-3 prașile mecanice executate la intervale de 10-12 zile. Prima prașilă se face imediat după răsărire, când se văd deja rândurile. Mobilizarea solului prin prașile se face pe adâncimea de 6-8 cm. Combaterea buruienilor pe cale chimică se poate face prin utilizarea erbicidelor din tabelul de mai jos.

Erbicide utilizate pentru combaterea buruienilor la culturile de șofrănel
Erbicide utilizate pentru combaterea buruienilor la culturile de șofrănel

În culturile erbicidate se mai aplică 1-2 prașile mecanice. Răritul este necesar când semănatul s-a făcut prea des. Distanța între plante, pe rând, trebuie să fie de 10-15 cm.

Când și cum se recoltează șofrănelul?

Șofrănelul se recoltează cu combina direct din lan, la maturitatea deplină. La șofrănel nu există pericol de scuturare, ci numai de frângere a tulpinilor și ramificațiilor, atunci când se întârzie prea mult recoltatul. Pentru recoltat, combina se reglează astfel:

 • înălțimea de tăiere va fi sub nivelul ramificațiilor;
 • turația bătătorului de 600-800 de turații/min.;
 • distanța între bătător și contrabătător va fi reglată pentru a nu sparge boabele.

După recoltare, producția se condiționează și se aduce la umiditatea de păstrare de sub 9%. Potențialul de producție al soiurilor cultivate se situează între 1000-3500 kg/ha.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :