Cum se obțin semințele de ardei? Producerea semințelor de ardei

/
/
/
1114 Views

Semințele de se obțin printr-un procedeu asemănător cu cel al culturilor producătoare de fructe pentru consum, respectându-se totuși anumite particularități.

Răsadurile se produc numai în exploatația care se ocupă cu producerea semințelor pentru a preveni impurificarea soiurilor. Se folosesc răsaduri repicate pe strat nutritiv la 5 x 5 cm sau în cuburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Se aplică lucrări de îngrijire specifice. Astfel, se elimină primul fruct deoarece este diform. Purificarea culturii se face de 2-3 ori pe măsură ce fructele formate au ajuns la maturitatea de consum. Se elimină toate plantele care formează fructe netipice soiului ca și cele care sunt slab dezvoltate și bolnave.

Cum se cultivă ardeiul în solarii?

Se limitează numărul fructelor pe plantă, reținând pentru sămânță numai fructele de calitatea extra, I și a II-a, tipice soiului, sănătoase. La ardeiul gras, pentru soiurile cu fruct mare, se rețin 3-4 fructe pe plantă, iar la celelalte soiuri 4-5 fructe pe plantă. La soiurile de ardei gogoșar se lasă 3-5 fructe pe plantă, iar la ardeiul lung 5-7 fructe pe plantă.

Au fost întreprinse experiențe cu limitarea numărului de fructe pe plantă, de la 3 la 6, comparativ cu martorul cu fructificare liberă. S-a constatat la ardeiul gras, gogoșar și lung că la variantele cu 3-4 fructe pe plantă că numărul de în fruct a fost de 1,4 – 1,6 g față de 1-1,1 g la martor. La ardeiul gras, cu cât numărul de fructe pe plantă e mai mic, cu atât mai multe fructe ajung la maturitatea fiziologică până la 10 septembrie (86 % la 3 fructe pe plantă, 45 % la martor). La gogoșar proporția fructelor ma­turate până la 15 septembrie a fost de 80 % la varianta cu 3 fructe pe plantă și de numai 40 % la varianta martor.

După limitarea numărului de fructe pe plantă se execută ciupitul vâr­furilor de creștere a plantelor și se îndepărtează florile întârziate pentru a permite o dezvoltare mai bună a fructelor rămase și a grăbi maturitatea lor. Recoltarea fructelor pentru sămânță se face atunci când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, manual, în 2-3 etape. Semințele se extrag, iar pulpa se folosește la prepararea conservelor.

Producția de semințe condiționate este de 80-100 kg/ha. Se pot obține și producții de semințe la 180-210 kg/ha la ardeiul gras, 210-240 kg/ha la ardeiul lung și 160-190 kg/ha la ardeiul gogoșar, în condiții experimentale.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :