Din ce se poate face rachiu natural (țuică)? Care sunt cele mai bune fructe?

/
/
/
2231 Views

În principiu, se poate face rachiu natural din orice fructe, rădăcini sau cereale care conțin zahăr sau amidon și orice lichide care conțin alcool. În acest articol vor fi descrise doar materiile prime (fructe, rădăcini etc) care prezintă interes pentru rachierii amatori și pentru gospodării în gene­ral sau care provin din producția proprie.

De ce depinde cantitatea de alcool obținută? Dar calitatea alcoolului obținut?

Cantitatea de alcool obținută depinde de conținutul de zaharuri al fructelor, iar calitatea acestuia, de cât de coapte sunt. Așadar este deosebit de important ca fructele care se vor folosi să fie coapte perfect, acesta fiind singurul stadiu în care pot oferi o cantitate ridicată de zaharuri și o aromă plăcută. Deci folosirea pentru distilare a fructelor de proastă calitate, ne­coapte sau căzute din pomi este absolut eronată. Fructele tre­buie să fie măcar bine coapte. Cele care conțin mai puțin zahăr pot fi folosite, mai bine, pentru producerea de suc.

Însă calitatea fructelor începe deja odată cu îngrijirea po­milor. Fructele din pomii stufoși, neîngrijiți se coc doar pen­tru că le vine sorocul, adică vor conține cantități reduse de zaharuri și de substanțe aromate. Așadar rărirea coroanei este necesară pentru crearea unei căi de intrare a luminii soarelui, la care fructele trebuie să aibă acces. Lumina soarelui și pre­zența frunzelor verzi, sănătoase sunt premize esențiale pentru formarea zahărului și a substanțelor aromate. În plus, se pot folosi și îngrășămintele și o anumită cantitate de pesticide.

Ce conțin fructele și rădăcinile?

 1. Apă – este cea mai importantă din punct de vedere cantitativ (aproximativ 85%).
 2. Carbohidrați – în principal, diverse tipuri de zaharuri, din care se va obține alcoolul.
 3. Alte substanțe – proteine, substanțe minerale etc. În timpul fermentației, o parte dintre acestea vor da naștere unor noi substanțe aromate
 4. Substanțe aromate – sunt cruciale pentru calitatea distilatului. Majoritatea tipurilor de fructe conțin substanțe aromate ca­racteristice. Important este de știut că acestea pot fi extrase complet din fruct doar atunci când nivelul deplin de coacere a fost atins. Ele conferă rachiului aroma caracteristică. Fiecare soi are aroma lui caracteristică, preluată de distilat (de exemplu: Golden Delicious, pere Williams Christ). Această particularitate trebuie folosită pentru obținerea de distilate speciale și pure de calitate foarte înaltă.
 5. Esență – toate substanțele dizolvate în suc. Toate substanțele dizolvate în sucul fructului constituie esența. Însă componenta principală este zahărul (zaharurile), cantitatea acestuia neputându-se stabili nici repede, nici sim­plu. De multe ori, conţinutul de esenţă este considerat conținut de zaharuri. Însă la calcularea cantității de alcool care se va obține trebuie folosit conținutul real de zaharuri, adică din cantitatea de esență conținută trebuie scăzute substan­țele care nu sunt zaharuri.

Cum trebuie să fie fructele pentru a ieși un rachiu bun, de calitate?

Bun de cules vs. Bun de consumat

Fructele au două grade de coacere: bune de cules și bune de consumat. La fructele mici și de pădure (de exemplu, la soc) și la cele cu sâmbure (de exemplu, la caise), cele două momente sunt foarte apropiate. La fructele cu semințe (de exemplu, la mere) diferența poate fi de săptămâni, chiar luni de zile, la so­iurile de toamnă sau de iarnă. Rachierul trebuie să știe că între momentul în care fructul poate fi cules și cel în care poate fi consumat se mai formează încă substanțe aromate importante pentru calitatea distilatului.

Bun de mâncat = Bun de distilat
așadar, lăsați fructele să se coacă mai mult!!

Cum trebuie să fie fructele pentru a obține un rachiu de calitate?

Un fruct bun pentru rachiu trebuie să:

 • aibă conținut ridicat de zaharuri;
 • fie destul de copt (ca pentru consum);
 • prezinte o aromă intensă, caracteristică soiului;
 • nu conțină corpuri străine precum pământul, iarba, frunze etc.

Nu se recomandă folosirea fructelor necoapte, putrezite, mucegăite sau malformate. Acestea conțin puțin zahăr și nu au aproape nicio aromă. Fructele prea coapte își pierd aroma repede.

Pentru rentabilitatea distilării este vitală folosirea de fructe coapte, sănătoase și aromate. Rachiul de calitate se face din fructe de calitate. 

Citește și asta: Care sunt cele 10 porunci pentru a obține un rachiu de calitate?

În cele ce urmează, conținutul de zaharuri al fructelor se referă la fructul în­treg. În funcție de calitatea acestuia vă veți apropia mai mult sau mai puțin de valoarea maximă dată. Conținutul de zaharuri variază foarte puternic, depinzând de tipul de fruct, de soi și mai ales de cât este acesta de copt.

Se poate face rachiu din..
Din ce se poate face rachiu?

Din mere se poate face rachiu de calitate?

Se deosebesc merele de masă, cele industriale și cele pentru must. În principal, toate cele trei tipuri pot fi folosite pentru producerea de rachiuri, inclusiv merele de masă cu defecte sau cele căzute din pomi. La fructele de calitate medie, conținutul de zaharuri este de 8-12%. Fructele se aleg, de fapt, în funcție de calitatea pe care vreți să o aibă rachiul. Pentru distilatele de înaltă calitate trebuie să se folosească fructe coapte ca pentru consum, sănătoase și aromate.

În funcție de posibilități, încercați să produceți rachiuri pure, dintr-un singur soi. Iată câteva soiuri deosebit de potrivite: Golden Delicious, Mantet, Gravenstein, Arlet, Jonagold, Boskoop, Summerred. Rachiurile dintr-un singur soi au valoare doar dacă sunt produse din fructe coapte perfect, aromate, acesta fiind sin­gurul stadiu în care acestea își vor elibera aroma caracteristică.

Din pere se poate face rachiu de calitate?

La distilat se folosesc perele de masă și cele de must, însă în cantități mult mai reduse decât merele. Conținutul de zaha­ruri este de 5-12%, valoarea maximă fiind atinsă mai rar. Vom aminti două soiuri de pere care merită discutate datorită cali­tății excepționale obținute la distilarea lor:

Perele europene (comune) – Pere mici, foarte dulci, foarte bune inclusiv pentru uscat. Din păcate, productivitatea nu este prea ridicată. Rachiul obținut are o reputație foarte bună și se vinde sub de­numirea de „Scheuerbimenbrand”.

Perele Williams – Pere de masă excepționale. Din ele se obține un rachiu fe­nomenal. Reprezintă un soi foarte bogat, dar cam sen­sibil. Pe plantațiile fructifere mari este rentabilă cultivarea pe­relor Williams pentru producția proprie de rachiu. Dacă prețul este bun, pot fi vândute și proaspete; dacă piața nu le cere sau dacă prețurile la rachiu sunt mari, folosirea lor la distilare este foarte rentabilă. Aceste două soiuri trebuie obligatoriu transformate în decoct și distilate separat, pur.

Perele văratice nu sunt foarte bune pentru rachiu. În cazul perelor, soiurile văratice nu sunt foarte bune pentru distilat pentru că nu conțin multe substanțe aromate sau zaharuri. Depozitarea înainte de transformare în decoct este importantă mai ales pentru perele de must, bogate în tanin, pentru se permite o perioadă în care cantități din această substanță să se descompună, ea putând împiedica fermentația.

Din cireșe se poate face rachiu?

Din cireșe se obține un distilat excepțional, denumit cireșată. Cele mai bune sunt soiurile de culoare închisă, cu pulpă de culoare închisă. Lăsați-le să se coacă bine. Și din cireșe sălbatice se poate obține un rachiu bun. Culesul este cam obositor, dar merită.

Vișinele pentru rachiu

Și din vișine se pot obține rachiuri, dar nu la fel de bune precum cele obține din cireșe.

Se poate face rachiu din prunele de Damasc?

Cel mai bun rachiu de acest gen se face din soiul de grădină. Bine coapte, prunele din acest soi ating un conținut ridicat de zaharuri – până la 15%. Este foarte greu de făcut diferența exact între prune și prune de Damasc. În general, cele de Damasc sunt cele mai mici, cu ambele capete ascuțite. Ele trebuie lăsate în pom cât de mult se poate, pentru a deveni cât mai dulci și aromate. Nu este nicio problemă dacă se și strâng puțin. Prunele sunt rotunjite, pulpa este mai moale și se desprinde mai greu de sâmbure. Conținutul de zaharuri și acid este mai redus decât în cazul prunelor de Damasc, la fel și aroma.

Rachiu din corcodușe

Corcodușele sunt un fel de prune galbene, rotunde, de mă­rimea cireșelor. Au gust foarte plăcut, dulce. Conținutul ridi­cat de zaharuri (până la 15%) duce la obținerea unei cantități ridicate de alcool. Rachiul de corcodușe este un distilat excep­țional, foarte aromat.

Se poate face rachiu din caise?

Pentru a obține un rachiu de calitate va trebui să folosiți fructe perfect coapte, crescute la soare. Cele coapte la umbră conțin mai puțin zahăr și sunt mai puțin aromate. Aroma de caise trece bine în distilat și se recunoaște ușor în rachiu.

Se poate face rachiu din piersici?

Piersica este destinată în principal consumului la masă. Pentru distilare, aceasta nu este foarte utilă. Rachiul de piersici are o aromă slabă, dificil de recunoscut.

Rachiu din fructe de pădure

Se poate face rachiu din soc negru?

Înainte se folosea doar socul sălbatic. Prin selecționări s-a ajuns la obținerea a mai multe soiuri bune și bogate. Socata pură are o aromă foarte intensă, ușor de recunoscut. Amestecată cu rachiu de mere are un gust bun, interesant. Conținutul de zaharuri al fructelor de soc este în medie de 4- 5%, cantitatea de distilat obținută fiind, așadar, foarte redusă. La distilare țineți cont de tendința decoctului de a face spumă. Socata are gust caracteristic și este considerată specialitate. (Pentru reţetă vezi articolul ăsta).

Rachiul de soc negru
Rachiul de soc negru

Se poate face rachiu din scoruș de munte?

Se deosebesc două soiuri: scorușul sălbatic, care apare liber în natură, și forma de cultură. Scorușul de munte are fructe mici, cu zahăr puțin, dar dă naștere unui distilat cu aromă puternică. Soiul de cultură are fructe ceva mai mari și mai bogate în zaharuri. Varianta pură, rachiul de scorușe, se cere astăzi de­osebit de mult în occident.

Poate te interesează și: cum se face țuica și alte rachiuri naturale..

Rachiul de scorușe cu adevărat pur reprezintă o raritate în ziua de astăzi. Cel de bună calitate are un gust și o aromă ex­cepționale și este cerut pe piață. În plus, înțelepciunea popu­lară îl consideră și foarte bun pentru sănătate. Culesul și transformarea în decoct cer foarte multă muncă iar productivitatea este destul de redusă. Rezultatul este un preț considerabil mai ridicat decât pentru rachiurile din alte fructe. Conținutul de zaharuri este de 4-8%.

Scorușul de munte
Scorușul de munte

Ienuperele sunt bune pentru rachiu?

Ienuperele sunt fructele ienupărului. Pe piață se găsesc în ge­neral uscate. Conținutul de zaharuri este foarte ridicat, ajun­gând în fructele uscate la 20-30%. În plus, conțin multă rășină și multe uleiuri eterice care conferă rachiului obținut gustul și mirosul caracteristic. Rachiul de ienupăr nu prea se mai bea pur în ziua de astăzi; de cele mai multe ori este cupajat cu un distilat neutru (vezi articolul ăsta).

Se poate face rachiu din zmeură?

Din păcate, la distilat, zmeura își pierde mare parte din aroma deosebită. Mucegăiește foarte ușor, așa că trebuie pre­lucrată rapid. Conținutul de zaharuri poate varia puternic în funcție de soi și de cât de coapte sunt fructele, situându-se între 4% și 7%. La distilare nu se folosesc cele mai bune fructe (din cauza prețului), așa că valoarea corectă este în general cea minimă. După fermentație, zmeura trebuie distilată repede, pentru a se păstra cât mai mult din aromă. Zmeura se folosește cel mai des pentru producerea de al­cool (fructele se lasă în alcool câteva zile, apoi se distilează, (vezi distilare de curățare), astfel valorificându-se mai bine aroma fină a acestui fruct.

Se poate face rachiu din coacăze (negre, albe, roșii)

Toate trei soiurile se pot folosi pentru rachiu. O importanță mai mare o au însă doar coacăzele negre, distilatul obținut din acestea fiind mai intens și mai caracteristic.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :