Bolile sângelui. Cum se formează sângele? Ce este anemia și leucemia?

/
/
/
957 Views

prezintă funcții numeroase și vitale. Acesta distribuie energia – care constă din zaharuri și substanțe nutritive, tuturor părților corpului și colectează dioxid de carbon și alte substanțe nefolositoare ce trebuie eliminate. Însă apariția problemelor în celulele sangvine duce la diferite tulburări și . Cea mai des cea mai des întâlnită afecțiune a sângelui este anemia. Persoanele palide, care se simt foarte obosite, spun adesea că sunt puțin anemice. Totuși, anemia nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o serie de simptome indicând diferite tulburări interne. La există probleme cu furnizarea de oxigen în întreg corpul. Acest lucru se datorează lipsei sau tulburărilor globulelor sau ale hemoglobinei din interiorul acestora. Atunci când ne referim la diverse probleme ale sângelui (precum și alte probleme de sănătate), nu trebuie să stați pe gânduri! Rapid la un doctor BUN și analize cap-coadă! Nu vă uitați la bani!

Sângele transmite oxigenul prin tot corpul

Organele și țesuturile din corp au nevoie de oxigen pentru producerea de energie necesară proceselor biologice. Dacă oxigenul lipsește, organele funcționează mai puțin eficient, generând senzația de oboseală. Dacă creierul nu este alimentat cu oxigen, acest lucru poate duce la leșinuri temporare. Uneori, organismul își manifestă lipsa de oxigen, provocând sufocări și gâfâieli. Din cauza lipsei de globule roșii care transportă oxigen, persoanele își pierd culoarea roză a pielii, părând palide și șterse.

celulele roșii în anemie
Celulele roșii în anemie

Globulele roșii, de forma unor gogoși minuscule, sunt fabricate în măduva din interiorul diferitelor oase. Există miliarde de globule roșii în sânge, însă acestea trăiesc doar aproximativ 120 de zile, după care mor și se descompun. Globulele roșii trebuie fabricate în permanență, peste două milioane pe secundă, pentru a le înlocui pe cele vechi și uzate.

Fiecare globulă roșie conține peste 200 milioane molecule de hemoglobina, care conțin . Deci, producerea de globule roșii necesită cantități permanente de , precum și diferite vitamine și alte substanțe. Orice etapă a producerii de globule roșii poate da greș provocând anemia și alte tulburări. În unele cazuri, anemia poate fi datorată unei boli cronice (de lungă durată), ce afectează o altă parte a corpului,  cum ar fi ficatul sau rinichii. Dacă organismul nu primește cantități suficiente de , măduva osoasă nu poate produce necesarul de globule roșii, ceea ce duce la anemia datorată deficienței de .

Ce se întâmplă dacă nu avem suficient FIER în organism?

Organismul poate depozita o cantitate de fier. În special în , dar aceste rezerve dispar după un timp. Dacă fierul lipsește din alimentație, apare anemia. Alimentele bogate în fier sunt: ficatul, carnea de pește, mâncăruri marine, precum și legume cum ar fi: mazărea, fasolea și varza. Această deficiență poate apărea și în timpul sarcinii, deoarece sângele fătului preia o mare cantitate de fier de la mamă. În astfel de situații, femeia trebuie să aibă o alimentație sănătoasa și echilibrată și să ia pastile de fier.

Lipsa fierului = probleme la producerea sângelui

O altă cauză a anemiei datorată deficienței de fier este pierderea excesivă a sângelui într-o perioadă de timp, ceea ce epuizează rezervele de fier. Acest lucru se întâmplă în cazul în care o femeie prezintă sângerări menstruale abundente, în cazul unui ulcer hemoragie la stomac sau duoden, sau în cazul dezvoltării unei excrescențe sau tumori. Acest tip de anemie se mai poate datora sângerărilor provocate de hemoroizi (vene varicoase în interiorul rectului), în toate aceste cazuri, dacă tulburarea internă este descoperită la timp și tratată, anemia ar trebui să dispară. Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina.

Pe lângă fier, măduva osoasă mai are nevoie de vitamine și acid folic pentru producerea sângelui

Aceasta mai are nevoie și de cantități suficiente de vitamina B 12 ți acid folic. Consumul de legume cu frunze verzi, nuci și fructe, precum și de ficat, asigură necesarul de acid folic. Majoritatea oamenilor se alimentează cu cantități suficiente de vitamina B 12, deoarece aceasta este prezentă în multe alimente. Însă vitamina B 12 este absorbită doar dacă stomacul produce o substanță digestivă naturală, denumită factor intrinsec.

Distribuția sângelui în organism
Distribuția sângelui în organism

În cazul anemiei pernicioase, din motive necunoscute, stomacul nu poate face acest lucru. Consumul de vitamină B 12 nu este suficient, ceea ce duce la apariția anemiei. Pe lângă simptomele obișnuite, bolnavul poate simți amorțeli în mâini și picioare, poate suferi sângerări nazale și chiar un atac de cord. Tratamentul constă în injecții cu vitamina B 12 la fiecare trei luni, pe tot parcursul vieții.

Lipsa celulelor sangvine

În cazul anemiei aplastice, măduva osoasă nu poate produce destule globule roșii și albe. Aceasta poate fi efectul unui tip de ; lipsa celulelor albe mărește considerabil riscul infecțiilor. Tratamentul este de obicei complex și de lungă durată, acesta constând în antibiotice, transfuzii sangvine, ferirea de infecții și uneori medicamente cu rol în stimularea măduvei osoase sau chiar un transplant de măduvă osoasă.

Hemoglobina deformată

În ceea ce privește a doua serie de anemii, există destul fier, vitamine și alte substanțe pentru crearea unei cantități suficiente de hemoglobină necesară globulelor roșii. Totuși, hemoglobina sau globulele roșii nu sunt complet sănătoase. De exemplu, în cazul unei afecțiuni sangvine denumită taIasemie, datorată unei defecțiuni în materialul genetic al AND-ului, măduva osoasă produce hemoglobină anormală. Aceasta cedează oxigen într-un ritm foarte lent și se descompune prea repede. Există două forme principale ale acestei boli, talasemie majoră și talasemie minoră, datorate modului în care genele părinților sunt moștenite.

Talasemia majoră și talasemia minoră

Tratamentul pentru formele minore constă de obicei în transfuzii sangvine. Formele majore pot necesita administrarea de antibiotice, alte medicamente, transfuzii sangvine și alte forme de tratament.

Anemia celulelor în formă de severă implică de asemenea anormalități ale hemoglobinei. Globulele roșii se curbează, luând forma unor seceri, fiind foarte fragile și ușor de distrus. Pe lângă simptomele obișnuite de anemie, uneori, globulele roșii cu formă anormală se adună la un loc și blochează vasele sangvine mici. Aceasta este de criză a celulelor în formă de seceri și provoacă dureri și febră. Medicamente ca analgezicele și antibioticele, precum și transfuzii sangvine în unele cazuri, pot controla aceste manifestări.

Asemenea talasemiei, anemia celulelor în formă de severă este rezultatul anormalității genelor. Acest tip de anemie este deci ereditară și este cel mai adesea întâlnită la persoane ce fac parte din anumite grupuri etnice. Talasemia are o zonă mai largă de răspândire în jurul Mării Mediterane, în timp ce anemia celulelor în formă de seceră este mai des întâlnită la unele grupuri de negri. Consilierii în probleme genetice avertizează cuplurile afectate de aceste anemii și care doresc să devină părinți, asupra riscurilor de transmitere a acestora la copii.

Globulele roșii cu o durată scurtă de viață

În cazul anemiei hemolitice, globulele roșii ale sângelui sunt imperfecte și nu hemoglobina acestora. Acest lucru poate fi datorat moștenirii unor gene anormale, efectului secundar al unei alte boli (cum ar fi malaria) sau medicamentelor folosite în tratarea altei boli.

O altă cauză a anemiei hemolitice este reprezentată de o problemă de auto-apărare, în cadrul căreia sistemul imunitar al organismului își atacă din greșeală propriile țesuturi, inclusiv propriile sale globule roșii. O altă cauză poate fi mărirea și hiperactivitatea splinei, de vreme ce globulele roșii din sânge sunt descompuse și reciclate în mod natural de către splină. Pe lângă simptomele anemice, cei care suferă de afecțiunea menționată anterior pot prezenta febră, vărsături, îngălbenirea pielii și urină închisă la culoare.

Tratamentul constă cel mai adesea în extirparea splinei, încetinindu-se astfel distrugerea globulelor roșii. Cele mai multe funcții ale splinei sunt preluate de alte organe. Steroizii pot fi de asemenea de ajutor.

Ce este HEMOFILIA? De ce nu se coagulează sângele?

O altă boală ereditară, ce poate duce la apariția anemiei, este hemofilia. Aceasta se caracterizează prin faptul că sângele nu se coagulează cum ar trebui. Continuă să curgă dintr-o tăietură sau rană, care dacă este adâncă poate pune în pericol viața persoanei rănite. De aceea hemofilia este uneori denumită boala hemoragiilor. Coagularea sângelui constă într-un proces complicat de reacții chimice, care se desfășoară în lanț sau cascadă și implică celulele sangvine – mai precis fragmente celulare – denumite trombocite.

Coagularea sângelui

După deteriorarea vaselor sangvine și a țesuturilor, coagularea începe cu substanța denumită agentul 12. Acesta trece la agentul 11 și așa mai departe. Lanțul se încheie la agentul 2, fibrina, care formează o plasă gelatinoasă care oprește celulele sangvine, luând astfel naștere cheagul.

În cazul hemofiliei, agentul 8 lipsește, datorită genelor anormale, prin urmare, sângele nu se coagulează într-un timp scurt, cum este normal. Și aceasta nu numai în ceea ce privește tăieturile de la suprafață, ci și leziunile interne. Acest lucru se poate observa cel mai ușor în piele, unde produce contuzii, precum și în încheieturi, unde cauzează dureri, umflături și eventuale diformități. Hemofilia este rară și afectează în special persoanele de sex masculin.

Hemofilia este prezentă, de obicei, la bărbați

Rareori boala este prezentă la femei, datorită modului în care genele sunt moștenite de cromozomii sexuali, mod care diferă între sexul masculin și feminin. Cu toate acestea, și femeile pot fi purtătoare și pot transmite boala copiilor lor. Dacă un cuplu intenționează să aibă copii, iar hemofilia este prezentă în una sau în ambele familii, un consilier în probleme genetice poate studia arborele genealogic al acestora, urmând ca apoi să le dea sfaturi.

Ce facem în cazul în care nu se coagulează sângele? Tratament pentru Hemofilie

Tratamentul împotriva hemofiliei s-a îmbunătățit în mod considerabil în ultimii ani. Acesta poate presupune înlocuirea agentului 8 prin injecții sau transfuzii, exerciții fizice și fizioterapie pentru articulațiile afectate, precum și medicamente. Intervențiile chirurgicale de altă natură, cum ar fi o operație dentară, trebuiesc efectuate cu mare atenție. Bolnavul trebuie însă întotdeauna să fie precaut în privința stilului de viață și a activităților practicate, pentru a reduce pe cât posibil riscurile de rănire și sângerare.

Cancerul sangvin. Ce este leucemia?

Leucemia este un tip de cancer sangvin. Aceasta afectează în special globulele albe din sânge. Acest lucru se produce în măduva osoasă, unde sunt fabricate celulele sângelui, sau în sistemul limfatic sau canalele și nodurile limfatice – glandele care se inflamează în caz de infecție.

Fiecare formă de leucemie este denumită în funcție de tipul de celulă sau sistem afectat. Există câteva moduri de grupare și denumire a formelor de leucemie. Cele mai multe forme pot fi acute (de scurtă durată și foarte grave) sau cronice (de lungă durată și în general mai puțin grave).

Cum afectează leucemia celulele
Cum afectează leucemia celulele

Leucemia limfoblastă acută este principala formă de leucemie suferită în copilărie. Anumite tipuri de globule albe (limfoblaste și limfocite) nu se transformă în celule de apărare mature. În plus, acestea sunt produse în mod excesiv. În consecință, măduva osoasă este blocată de globulele albe anormale și imature, nefiind capabilă să producă destule globule roșii și albe normale. Globulele albe imature se răspândesc în sânge și invadează alte organe din corp, iar corpul își pierde astfel rezistența în fața infecțiilor.

Cauze și tratament pentru leucemie

Cauzele leucemiei nu sunt încă destul de clare. Este posibil ca aceasta să se datoreze unui virus, sau expunerii prelungite la radioactivitate sau la anumite substanțe chimice. Tratamentul împotriva leucemiei cuprinde: transfuzii, steroizi, antibiotice și citotoxice, terapie prin raze și ferirea de posibilele infecții. În unele cazuri poate fi nevoie de transplantul de măduvă osoasă.

Aceste proceduri au devenit foarte eficiente în ultimii ani. Rata de vindecare pentru copiii care suferă de leucemie limfoblastă acută a crescut în mod semnificativ. Leucemia limfoblastă cronică este asemănătoare cu cea clin copilărie, dar evoluează mult mai lent și afectează de obicei persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Leucemia mieloblastă acută afectează celulele sangvine numite neutrofile. Acestea se multiplică în mod excesiv, deteriorând măduva osoasă și invadând alte organe.

Printre simptomele acesteia se numără cele prezente în caz de anemie, precum și contuzii și hemoragii, ulcerații bucale și o predispoziție pronunțată la infecții. Tratamentul se bazează pe transfuzii, diferite medicamente și uneori pe transplanturi de măduvă osoasă. Leucemia mieloblastă cronică, asemenea formei acute, afectează celulele sangvine albe denumite neutrofile.

Totuși, rezistența corpului împotriva infecțiilor nu este atât de scăzută. Principalele simptome sunt pierderile în greutate și dispariția poftei de mâncare, transpirația excesivă în timpul nopții, stări de indispoziție, inflamarea splinei și a glandelor limfatice și anemie. Tratamentul medicamentos și alte tratamente mențin sub control formele cronice de leucemie timp îndelungat.

Citește și:Ce trebuie să știi despre sânge?Care este rolul sângelui în organism? Care este cantitatea sângelui din corpul uman?

­

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :