Sângele. De ce este roșu? Ce rol are? Care sunt grupele de sânge?

/
/
/
1530 Views

Dacă te tai la un deget, la picior etc curge sânge. În ciuda acestui fapt, corpul nostru nu este umplut cu sânge, el nu curge liber prin țesut, nici în spațiile dintre organe, nici prin mâini sau picioare. Numai în cazul insectelor și al arahnidelor există un lichid comparabil cu care umple întregul spațiu al corpului. La animalele superioare acestora și la om, situația este cu totul alta: curge prin tuburi speciale, așa-numitele vase. Toate vasele de sânge din corp formează un circuit de aproximativ 100 000 de kilometri, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul ecuatorului.

Unele vase sangvine sunt destul de groase, iar altele sunt mai fine decât un fir de păr. Capilarele de grosimea unui fir de păr alimentează țesuturile cu oxigen și elimină reziduurile. Vasele mai groase sunt doar pentru transportul sângelui.

Cum funcționează inima?

Inima este doar de mărimea unui pumn, dar este vitală. Ea pompează sânge prin corp și alimentează toate părțile corpului. Aceste proces începe cu mult înainte de a ne naște (câteva luni) și durează până la moarte. În timpul unei vieți obișnuite, ea bate cam de 3 miliarde de ori. Inima este un mușchi gol pe dinăuntru, format din celule musculare deosebit de performante și rezistente. Se contractă de aproximativ 70 de ori pe minut și pompează sângele în artere. Acest proces se numește sistolă. Când se destinde, în diastolă, se reumple cu sânge din vene. Niște ventile simple, de forma unor clape, fac ca sângele să curgă în direcția corectă.

Cât sânge este în corpul uman?

Cercetătorii estimează că volumul de sânge din organismul unui om este în medie de 7% din greutatea sa. Un adult cu o greutate medie de 70-80 kilograme are între 4,7-5,5 litri de sânge. Un copil cu greutatea de 30-40 kilograme va avea aproximativ jumătate din cantitatea de sânge deţinută de un adult.

De ce este sângele roșu?

Sub microscop, globulele roșii sunt nite formațiuni plate de forma unei monede. O singură picătură de sânge conține cam 5 milioane de globule roșii. În aceste globule roșii se găsește un colorant roșu numit hemoglobină. Hemoglobina este colorantul sângelui. Globulele roșii preiau oxigenul din plămâni și îl donează în țesutul în care este nevoie de oxigen. Atunci când este donat oxigenul, în locul lui, globulele roșii preiau dioxid de carbon, care trebuie înlăturat, fiind un produs rezidual. Dioxidul de carbon va fi transportat prin sânge spre plămâni, de unde ajunge în aerul de expirat.

De ce sunt unele vene albastre?

Sângele bogat în oxigen este deschis la culoare. Sângele bogat în dioxid de carbon este închis la culoare, de un roșu-albăstrui. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce sunt unele vene albastre, răspunsul este simplu. Prin acele vene, de regulă, circulă sângele mai bogat în dioxid de carbon.

Cum circulă sângele prin corpul uman?

Fluxul sangvin din corp formează două circuite: circuitul pulmonar și circuitul corporal. Circuitul pulmonar pornește din jumătatea dreaptă a inimii prin artera pulmonară și duce spre plămâni. În plămâni, sângele preia oxigenul și elimină dioxidul de carbon. Trecerea prin vasele capilare din plămân, de dimensiuni foarte reduse, încetinește mult viteza de curgere. De aceea, sângele se întoarce la inimă prin vena pulmonară și anume în jumătatea stângă a inimii, care îl pompează în circuitul corporal.

Artera aortă este artera care duce sângele de la inimă și are grosimea unui deget. Artera aortă se ramifică în vase, care alimentează diferite părți ale corpului cu sânge bogat în oxigen. Sângele din corp, care este cu dioxid de carbon, curge prin vene înapoi spre inimă. Venele încep sub formă capilară în toate zonele corpului și sunt legate direct la capilarele sistemului arterial. Se unifică apoi formând vase tot mai groase și ajungând în cele din urmă în ventriculul din partea dreaptă a inimii. De acolo, sângele curge din nou în circuitul pulmonar și tot așa prin întregul corp.

Ce rol are sângele?

Pe lângă faptul că sângele transportă oxigen spre organe și preia dioxidul de carbon, sângele mai are și alte sarcini. Sângele conține substanțe nutritive, precum și material celular pentru prepararea sau înlocuirea zonelor bolnave din organism. Preia o serie întreagă de produse reziduale din celule, care sunt eliminate din sânge prin filtrare în rinichi și se acumulează în urină. Sângele transportă căldura, care este degajată în timpul reacțiilor chimice din celule și o distribuie în corp. Mici senzori asigură păstrarea temperaturii corpului la aceeași valoare.

În plus, în sânge există o gamă de celule care depistează corpii străini, cum ar fi bacteriile și luptă împotriva acestora. Este vorba despre globulele albe. Acestea fac parte din sistemul imunitar, sistemul de protecție al organismului împotriva agenților patogeni. Alte celule – plachetele sangvine – se adună în vasele de sânge afectate sau în răni și formează un prim pansament, pentru a opri pierderea de sânge și pătrunderea agenților patogeni.

Organismul mai folosește sângele pentru a transmite informații. Aceste informații conțin transmițători chimici, adică hormoni. Aceștia sunt produși de glande și sunt eliminați în sânge. Hormonii controlează creșterea corpului. O altă sarcină a hormonilor este aceea că, în caz de pericol, aduc anumite părți ale corpului la performanță maximă. De asemenea, ei reglează creșterea și dezvoltarea organelor implicate în reproducere.

Care sunt grupele de sânge?

În urmă cu mai bine de 300 de ani s-a încercat în Europa recoltarea unei cantități mici de sânge pentru a ajuta un rănit. De multe ori însă, asemenea transfuzii de sânge au dus la moartea rapidă a pacientului, deoarece sângele s-a coagulat. O transfuzie de sânge este posibilă numai dacă tipul de sânge al donatorului este compatibil cu cel al receptorului.

Astăzi se știe că există mai multe tipuri de sânge. Cele mai importante sunt grupele sangvine A, B, AB și 0 (zero). Oamenii cu grupa de sânge A pot primi doar sânge din grupa A. Oamenii cu grupa de sânge B pot primi doar sânge din grupa B. Cei cu grupa AB pot accepta atât donatori A, cât și donatori B. Oamenii cu grupa de sânge 0 pot primi doar sânge de grupa 0, în schimb, sângele lor este acceptat și de pacienții cu grupele A, B sau AB.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :