Cum se face romul în casă? 2 rețete de rom pe care le poți prepara oricând

/
/
/
2669 Views

Romul este o băutură alcoolică tare, creată în Insula Jamaica din Marea Caraibilor. Acum 250 de ani această băutură constituia pentru marinari și un dezinfectant împotriva unor infecții stomacale. A fost mult agreată pe mare, deoarece nu se deteriora organoleptic ca vinul. În timpul transportului pe vase și din cauza căldurii, romul proaspăt se învechea și căpăta aroma specifică.

Cum se face romul?

La origine se fabrică prin fermentarea trestiei de zahăr, iar respectivul produs fermentat se distila de două ori, după care urmează învechirea în butoaie mici ca la coniac. În timpul învechirii distilatul capătă aroma caracteristică. Se aromatizează cu plante tropicale (roșcove, vanilie etc.). În restul țărilor, romul se fabrică dintr-o soluție de alcool de 40-45°, cu adausuri aromate. Principalul aromatizant este o esență sintetică pregătită special cu ingrediente. Această esență se găsește și la noi pe piață și cu ajutorul ei putem pregăti romul. Romul se poate consuma simplu, dar ia parte la alcătuirea multor rețete de băuturi, ori ca aromatizant în arta cofetarilor. Din numărul mare de rețete vă vom recomanda unele din cele clasice.

Pentru a prepara diverse băuturi alcoolice, puteți vedea aici o parte din ustensilele de care aveți nevoie.

Romul tropical

Într-o sticlă de un litru se introduce o roșcovă tăiată bucățele, apoi se mai introduc 5 – 6 curmale fără sâmburi, 1 cm baton de vanilie, 3 ml esență de portocale sau câteva coji mici de portocale (fără partea albă pufoasă) și esență de rom, 50-60 ml. Se introduce apoi alcoolul de 80°, în cantitate de 450 ml, apoi se toarnă apă în cantitate de 380 ml și, în sfârșit, zahărul caramel pentru obținerea culorii roșcat-brună. Se dopuiește bine sticla și se lasă la macerat timp de 40-50 zile la temperatura camerei sau chiar lângă o sursă de căldură. Între timp sticla se agită din când în când.

După terminarea macerării, romul se filtrează. Eventual se pot introduce în continuare în sticlă numai roşcovele. Acest rom se distinge din punct de vedere calitativ în comparație cu orice rețetă de rom. Fiecare fruct îi imprimă o aromă tropicală, care se armonizează perfect cu respectiva esență de rom. Acest rom se recomandă a se servi simplu sau la pahar garnisit cu portocală, lămâie și zahăr.

Romul jamaica

Romul jamaica se prepară din următoarele ingrediente calculate pentru un litru băutură. Într-o sticlă de 1 L se toarnă 430 ml alcool rafinat de 80°, după care se adaugă: 60 ml esență de rom, 5 ml esență de vanilie sau 2 cm baton de vanilie, 3 ml esență de portocale sau 7-8 cm de coajă de portocală. Peste aceasta se toarnă 400 ml apă și la sfârșit soluția de caramel pentru obținerea culorii clasice. Acest rom se poate consuma imediat, însă mai indicat este a se consuma după o săptămână.

Poate te interesează și cum se face votca în casă – vezi aici rețete de votcă

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :