Rețete de cidru. Cidru de mere, Cidru de pere, Cidru de gutui etc

/
/
/
12335 Views

este cea mai veche şi mai răspândită băutură fermentată, după vin. Tehnica preparării cidrului este cunoscută, şi pusă la punct în ţara noastră şi în alte țări. În țara noastră, denumirea de cidru se atribuie în general numai produselor fermentate din mustul de , şi . Băuturile fermentate din prune, agrișe, coacăze, , zmeură, mure, fragi etc. nu sunt atât de răspândite. În ţara noastră, cei care le prepară le numesc impropriu vin de Nu le putem denumi vinuri, căci vinul derivă din fructul plantei Vitis vinifera. Deci, băuturile fermentate din fructe poartă denumirea de cidru de mere, de pere, de prune, de afine, de zmeură etc.

Rețete de cidru

VEZI AICI CUM SE FACE CIDRU PAS CU PAS + CELE MAI BUNE REȚETE DE CIDRU (click aici)

Cidru de mere

După ce mustul de mere a fost limpezit cu SO2  (bioxid de sulf 5—8 g/hl) şi a fost decantat deschis pentru a se volatiliza SO2 în exces, se supune fermentării. I se aduc corecţiile necesare de aciditate şi zahăr.

Cidru de mere fără adaos de zahăr

Se consumă ca must în fermentaţie. Băutura poate avea 3—7 grade alcoolice, are gust răcoritor, este digestivă şi fortifiantă. După încetarea fermentaţiei, cidrul se alterează uşor deoarece are alcool puţin.

Cidru sec

Se adaugă zahărul într-o singură doză înainte de fermentare şi anume 1,2 kg la 10 l de must.

Cidru demisec

Se adaugă zahărul în must înainte de fer­mentare în cantitate de 1 kg zahăr, apoi după a cincea zi încă o doză de 300 g şi în a opta zi o altă doză de 300 g zahăr pentru 10 l must.

Cidru desert


Pentru acest cidru vom alege mere mai acrişoare. Se adaugă prima doză iniţială de zahăr cu care se porneşte fermentaţia (1,3 kg pentru 10 l must); după a cincea zi o doză de 500 g zahăr. Maiaua de fermenţie se dă în cantitate de 100 ml pentru cidrul desert şi demisec, calculată pentru 10 l must.

Aciditatea se apreciază prin degustare şi se cupajează cu mere acrişoare, eventual cu mustul merelor pădureţe. Când avem mere dulci mai scădem din dozele de zahăr apreciind că în final băutura să aibă peste 13 grade.

Cidrul de mere este o băutură uşor asimilabilă de către organism, fortifiantă, tonică şi ajută la digestie. Are culoarea untdelemnului, cu o aromă discretă a fructului.

Cidru de mere şi pere

Un cidru de bună calitate se poate prepara din mere şi pere. Se urmăreşte împrumutarea de la pere fructozitatea caracteristică şi parfumul. Pentru a nu schimba caracterul de cidru de mere se vor adăuga la 7 l must de mere, 3 l must de pere. Se prepară după schema arătată la cidrul de mere. Putem executa sortimentul cidru sec, demisec şi desert. Dacă avem pere dulci, vom scădea din cantitatea de zahăr. Este un cidru mai parfumat şi mai fructos.

Cidru de pere

Cidrul de pere este o băutură alcoolică reuşită, având fructozitate caracteristică şi parfum. În prepararea lui trebuie rezolvată deficienţa principală, şi anume, ridicarea acidităţii. Neefectuând această corecţie mustul fermentează greu, produsul obţinut e fad, rămâne tulbure şi se degradează uşor.

Cidru sec de pere obișnuite

Mustul de pere se amestecă cu must de mere acrişoare în raport de 1 l must mere la 2 l must pere. În loc de must de mere se poate folosi şi must de porumbele în cantitate apreciată prin degustare, care are aciditate şi tanin. Cidrul din acest amestec va fi mai gustos, cu un parfum echilibrat. Zahărul va fi în cantităţi de 1,6 kg la10 l must, care se adaugă înainte de fermentaţie. Se mai introduc în must câte 8—10 g acid citric, 3 g fosfat de amoniu (pentru ajustarea fermentaţiei) şi fermenţi selectionaţi. Se consumă cu lămâie şi cu grepfruit.

Cidru de pere dulci

Sunt varietăţi de pere care acumulează cantităţi mari de zahăr. Din astfel de pere se poate realiza un cidru cu un gust fructos, parfumat şi de bună calitate. Cidrul cel mai reuşit în cazul acesta este obţinut prin amestecul mustului de pere cu un must de mere acrişoare. Proporţia este următoarea: 7 l must de pere dulci se amestecă cu 3 l must de mere acrişoare. Dată fiind aciditatea redusă a perelor, prin consumul de aciditate în timpul fermentaţiei, în special la mere (până la 2 g/l) se adaugă şi acid citric în cantitate de 8—10 g la10 l must. Tot înainte de fermentare se va mai adăuga 4—5 g fosfat de amoniu pentru activizarea fermentaţiei. Drojdiile selecţionate se vor da ca maia în can­titate de300 ml în plină activitate, pentru 10 l must. Zahărul îl dăm în 2 doze. Înainte de fermentare vom da 1 kg zahăr; peste 8 zile mai dăm o singură doză de 350 g zahăr.

Cidru de gutui

Din gutui se poate prepara o băutură fermentată, bine aromată, cu o culoare de un galben frumos. Aroma de gutui este puternică şi este folosită mai mult pentru fabricarea lichiorurilor, a rachiurilor aromate şi a vinului pelin.

În cazul cidrului, aceasta aromă este plăcută la început, însă, consumată în cantitate mare, apare, ulterior, neplăcută şi nepicantă, tocmai din cauza aromei puternice. Pentru cidrurile seci este recomandabil ca înainte de zdrobirea fructelor să curăţăm coaja de pe fruct, deoarece cea mai mare parte din aromă este plasată în coajă. Recomandăm ca această coajă să nu se arunce, ci să fie pusă la macerat în votcă sau spirt de 45° tărie. Acest macerat îl putem folosi la aromatizarea oricărui cidru, putem prepara lichioruri, pelin etc. Este o aromă fină, specifică ce întregeşte plăcut şi combină armonios aromele de mere şi pere.

Macerarea poate dura 2 luni. Fructele de gutui nu se supun zdrobirii imediat după cules. Soiurile timpurii se lasă 2—3 săptămâni să stea la umbră la temperatura camerei, iar cele târzii până la 2 luni. În timpul acestei păstrări fructul îşi întregeşte aroma, îşi intensifică culoarea, devine mai moale şi acumulează zahăr mai mult. Deoarece gutuia se oxidează uşor nu se recomandă macerarea, ci zdrobirea şi presarea prin metodele arătate.

Cidru de gutui sec


Cu mustul rezultat de la presă, limpezit şi decantat, aşa cum s-a arătat, putem prepara un cidru sec, aromat. Se adaugă la 10 1 must 200 ml fermenţi selectio­nati şi 2—3 g fosfat de amoniu pentru activarea fermentării. Zahărul se adaugă într-o singură doză în cantitate de 1,400— 1,600 kg la 10 l must. Fermentaţia va decurge lent. Dacă vrem să mai aromatizăm băutura îi mai adaugăm 5—6 ml de macerat de gutui la 1 sticlă de 1 l. Cea mai puternică aromă de gutui o are fructul gutuiului ornamental Cydonia japonica. Este un fruct mic, necomestibil din cauza tăriei şi astringenţei lui, însă excepţional de aromat. Din acest fruct putem prepara un macerat cu aroma foarte puternică, pe care o putem utiliza ca şi maceratul din coaja  de gutui.

Cidru de gutui demisec

Se prepară după aceeaşi schemă tehnologică arătată la mere şi pere, mărind în schimb canti­tatea de zahăr. La prima doză pentru 10 l must, înainte de fermentare se dau 1,3 kg zahăr; după 5 zile se mai adaugă o doza de 350 g zahăr şi după alte 7 zile se mai adaugă încă 250 g zahăr. Înainte de fermentare se mai adaugă 2—3 g fosfat de amoniu pentru activarea fermenţilor şi 300 ml fermenţi selectionaţi.

Pentru a avea o aromă mai puternică se aromatizează cu macerat de coajă de gutuie sau de Cydonia japonica.Cantitatea de macerat ce se adaugă în cidru se apreciază de la 6 ml la 1 litru în sus.

Cidru de gutui-mere

Este o reteţă din care se poate prepara un cidru mai catifelat şi este de preferat înaintea reţetei arătate mai sus. Se valorifică mai bine intensitatea aromei de gutui, înnobilându-se şi calităţile  mustului de mere.

Vom folosi în părţi egale, mustul de gutui şi mustul de mere. Merele se pot combina, cu foarte bune rezultate,în raportul de 2 părţi must mere şi 1 parte must gutui. Nu se corectează aciditatea. Zahărul pentru corecţie se adaugă în dozele arătate la celelalte două sortimente de cidru din mere şi pere.

Cidru de afine

Toate preparatele din afine, dulceţuri, rachiuri etc. sunt cunoscute pentru calităţile lor în deranjamentele de stomac, iar băuturile (rachiu, macerate, cidru) sunt apreciate şi pentru calitatea tonica şi organoleptică care provoacă apetitul. Toate aceste calităţi sunt legate în special de conţinutul în tanin şi coloranţi naturali.

Cidrul de afine este o băutură excelentă, dar trebuie preparată cu atenţie. Fructele au tanin suficient care dau calităţile arătate, în schimb au insuficientă aciditate. De aceea, va trebui să-i ridicam aciditatea cu acid tartric sau acid citric. Pentru a obţine un must în cantităţi cât mai mari, colorat corespunzător şi parfumat, fructele vor trebui macerate cu apă fiartă şi apoi tescuite, după metodele arătate. La 5 kg fructe se toarnă 2 l de apă clocotită şi se fierbe 30 minute la 70—80°C. Se răceşte şi se presează.

Cidru sec de afine

La 5 l must tescuit se adaugă 7—8 l apă, 3 kg zahăr, 18 g acid tartric, 2 g fosfat de amoniu pentru activizarea fermentaţiei. Este un cidru tonic, cu valoare terapeutic-energetică, catifelat şi plăcut la gust. Restul operaţiilor tehnologice sunt cele arătate pentru toate băuturile de fructe. După limpezire se poate păstra la sticlă în locuri răcoroase.

Atragem atenţia asupra reuşitei fermentării, deoarece mustul de afine având cantitate mare de tanin care îngreuiază fermentaţia, va trebui ajutat cu fosfat de amoniu şi o maia puternică de fermenţi selectionaţi.

Cidru desert din afine

Macerarea fructelor zdrobite are aceeaşi schemă arătată mai sus. Diluăm 5 kg suc tescuit cu 7—8 l apă, 4 kg zahăr, 12 g acid tartric şi 2 g fosfat de amoniu pentru activarea fermentaţiei împreună cu 600 ml fermenţi selectionaţi. Când fermentaţia s-a terminat se mai adaugă 450 g zahăr în băutură. Pentru acest cidru desert se recomandă pasteuri­zarea.

Cidru de mure

Din mure se pregăteşte un cidru cu calităţi organoleptice care aminteşte de vinuri de marcă. Cel mai reuşit sortiment din cidrul de mure este cidrul desert. Murele au o aciditate mică şi se recomandă amestecarea cu coacăze, care echilibrează gustul şi-1 face  mai vioi. Cidrul de mure trebuie pasteurizat sau consumat repede. La sortarea fructelor se exclud cele degradate, putrezite etc., acestea putând provoca foarte frecvent îmbolnăvirea mustului şi a cidrului.

Faci rachiuri acasă? Știi care este cea mai bună apă pentru obținerea rachiurilor naturale??

Fructele se macerează prin fermentare, după ce au fost zdrobi­te timp de 3—4 zile. În timpul fermentatiei va trebui ca în mod sistematic să scufundăm căciula de fructe ce apare la suprafaţa lichidului, la fund. Când se face fermentarea în putini putem menţine boasca de fructe sub nivelul suprafeţei lichidului prin improvizarea şi montarea unui grătar de lemn, aşa cum se face la vinificaţia în roşu la vin.

Cidru sec de mure

Pentru 1 l de must se adaugă 1 litru apă, cea 250 g zahăr, 2,5 g acid tartric sau 2,2 g acid citric plus o puternică cultură de fermenţi selectionaţi, în cantitate de 200 ml (raportată la 10 l must). Se sulfitează la timp atât mustul, cât şi băutura finită, care se ţine la rece şi nu se păstrează timp îndelungat deoarece nu rezistă.

Cidru desert de mure

Pentru a păstra aroma fructului şi a avea un cidru desert de calitate, este indicat ca mustul să nu se dilueze cu apă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :