Rasa Marele alb. Câți purcei fată o scroafă din rasa marele alb?

/
/
/
2009 Views

Rasa Marele alb a fost formată în Anglia, în jurul anilor 1870, din rasele de porcine locale, cu urechile lungi. Este o rasă cu o rezistență organică și o putere de adaptare și aclimatizare deosebite, care, datorită acestor calități, a cunoscut o răspândire deosebită în întreaga lume (inclusiv la noi în țară), contribuind la ameliorarea multor rase de porcine, pe întregul glob, acolo unde se cresc porcine.

Porcinele din această rasă, de culoare albă, au o talie mare, cu o masă corporală dezvoltată, deosebit de robuste și cu o conformație armonioasă. Capul este potrivit ca mărime, cu profil ușor concav, urechi de mărime mijlocie, purtate aplecate spre înainte și lateral, acoperite pe margini cu fire de păr rare, fine și mătăsoase.

Trunchiul este cilindric, adânc, lung și larg, linia abdominală aproape paralelă cu linia spinării, pe abdomen aflându-se 12-14 mameloane (sfârcuri). Șuncile sunt bine dezvoltate și îmbrăcate cu musculatură, iar membrele au aplomburi corecte.

Câți purcei fată o scroafă din rasa Marele alb?

În ceea ce privește capacitatea de reproducere, prolificitatea rasei este bună, obținându-se la o fătare, în medie, circa 11-12 purcei, motiv pentru care se folosește ca rasă maternă, în încrucișările de tip industrial. Capacitatea de alăptare este de 42-44 kg. Rasa marele alb are o precocitate foarte bună, tineretul ajunge la greutatea corporală aptă pentru reproducție la vârsta de 8-9 luni, respectiv la 110-120 kg. Porcii din această rasă se folosesc foarte bine pentru îngrășarea timpurie pentru carne, putând ajunge la vârsta de 7-8 luni, la greutăți de 110-115 kg.

Poate realiza un spor mediu zilnic de creștere în greutate de 620-660 g, cu un consum specific de 3,2-3,8 kg furaje pentru obținerea unui kg de creștere în greutate. Porcii îngrășați au un bun randament la sacrificare (75-76%), producând carcase de calitate superioară. Porcinele din rasa Marele Alb se cresc destul de bine, atât în sistemul gospodăresc cât și în sistemul industrial.

Surse:
agrointel.ro
cultivaprofitabil.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :