Rasa Mangalița. Mănâncă orice și este rezistent la boli

/
/
/
789 Views

Rasa Mangalița este cunoscută pe teritoriul țării noastre de peste un secol și jumătate. A avut o arie de răspândire destul de mare, putând fi găsită pe toată întinderea Peninsulei Balcanice, de asemenea, de mai bine de 150 de ani. În prezent, în România, se crește un număr redus de porci din această rasă, mai ales în județele Caraș, Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Satu Mare, Maramureș, mai exact în toată Câmpia de Vest, dar și în Oltenia (județul Gorj), ca și în Delta Dunării (județul Tulcea).

Rasa mangalița este o rasă de porcine foarte veche, bine consolidată genetic, având cinci varietăți de culoare și anume: blondă (albă), neagră, roșie, cu abdomenul de „rândunică* și lupie (,,baris“). Cel mai frecvent se întâlnesc va­rietățile albă (blondă) și roșie.

Porcul din rasa Mangalița este specializat pentru producerea de grăsime, având o carne foarte gustoasă, perselată, cu o suculență deosebită. Porcii din rasa Mangalița fac parte din tipul semiprecoce, producător de grăsime; realizează sporuri medii zilnice de creștere în greutate de 480-520 grame, cu un consum specific de 5,2-5,9 unități nutritive (U.N.). Deși importanța ei zooeconomică este în continuă scădere, rasa Mangalița trebuie avută totuși în vedere, atât pentru ameliorarea în serie a însușirilor, cât, mai ales, ca o rezervă importantă de gene, pentru obținerea de noi creații biologice autohtone.

Rasa mangalița – mănâncă orice și este rezistent la boli

Porcii din această rasă sunt animale rustice, care valorifică foarte bine porumbul și alte resurse furajere ocazionale, ieftine, produse în gospodăria țărănească. Totodată, aceste animale prezintă o rezistență deosebită la boli, condiții neprielnice de climă, fiind puțin pretențioase la hrană. întrucât sunt animale semiprecoce, porcii din rasa Mangalița pot fi introduși la reproducție la vârsta de 11-13 luni, când au realizat 70-75% din dezvoltarea și greutatea de adult. Starea de adult se realizează de abia la vârsta de 42-44 de luni, când se ajunge la greutatea corporală de 140-150 kg.

Citește și: Află totul despre rasele de vaci – cât lapte produc? Câtă carne produc?

La o fătare se obțin 6-7 purcei, rasa mangalița încadrându-se la categoria celor cu prolificitate medie. Din purceii obținuți la o fătare, la înțărcare ajung doar 75-80% din ei, datorită faptului că instinctul matern al scroafelor mame din această rasă este destul de puțin dezvoltat. Scroafele lactante au o capacitate de alăptare destul de slabă.

Surse:
pestre.ro
agriculturaromaneasca.ro
agrobiznes.md
modernfarmer.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :