Rasa Landrace – rasă pentru carne. Câți porci fată scroafa Landrace?

/
/
/
1288 Views

Rasa Landrace s-a format în a doua jumătate a secolului XIX, începutul acestui secol, din rasele autohtone daneze, încrucișate cu Marele Alb importat din Anglia. În Danemarca, țara de origine, rasa a fost recunoscută oficial în anul 1907. La formarea rasei, pe lângă acțiunea de selecție propriu-zisă, o importanță deosebită a avut-o sistemul de hrănire aplicat purceilor, pe bază de orz și lapte smântânit.

Acțiunea de selecție a urmărit, în principal, următoarele corective: precocitatea; valorificarea furajelor; dezvoltarea trenului posterior și calitatea carcaselor; proporția ridicată de carne (reducerea proporției de grăsime din carcasă). Porcinele din rasa Landrace sunt animale cu o talie mijlocie spre mare (mai mici de cât cele din rasa Marele Alb, dar cu trunchiul mai lung); lungimea mai mare a trunchiului este dată de o curiozitate anatomică, respectiv existența unui număr de 1-2 vertebre dorsale în plus, trunchiul este adânc în partea lui posterioară, este larg, trenul posterior este mai dezvoltat decât cel anterior; animalele au culoarea albă, acoperită de un păr destul de rar.

Mărimea capului este mijlocie spre mică, cu profil ușor concav, aproape drept, urechile fiind mari și lungi, aplecate spre înainte, cu vârfurile apropiate spre vârful râtului. Membrele sunt fine dar rezistente, în schimb, cornul unghiilor are o rezistență mai scăzută, animalele având de suferit atunci când duritatea pardoselii este prea mare.

Câți purcei fată o scroafă Landrace?

Prolificitatea rasei este destul de bună, obținându-se un număr de 10-11 purcei la o fătare, scroafele având o bună capacitate de alăptare, de 43-45 kg. Precocitatea rasei este destul de bună, tineretul în vârstă de 8 luni realizează greutatea de 115-125 kg, când poate fi introdus în procesul de reproducție.

În țara noastră, tineretul testat a realizat, pe perioada 90-180 de zile, un spor mediu zilnic de creștere în greutate de 635-670 g, cu un consum specific de 2,8-3,1 U.N./kg spor. În Danemarca, sporul, în perioada de testare, poate ajunge la 700 g/zi.

Rasa Landrace este o rasă de porci pentru producția de carne

Rasa Landrace este specializată pentru producerea de carne, carcasele sunt lungi, cu proporție mare a porțiunilor valoroase (jambon, cotlet, spată). Această rasă este folosită mult în schemele de ameliorare, dar trebuie ținut seama de faptul că animalele sunt pretențioase la condițiile de alimentație și adăpostire, în special în perioada de creștere a tineretului. Animalele sunt sensibile la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate și la acțiunea prelungită a razelor solare.

La noi în țară, rasa Landrace este folosită pentru încrucișări de in­fuzie, în scopul ameliorării precocității și a calității cărnii, dar mai ales în schemele de încrucișare, pentru producerea de hibrizi comerciali.

Surse:
wikipedia.org
agrobiznes.md
vieri.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :