Rasa Duroc – rasă de porci pentru carne. Câți purcei fată scroafa Duroc?

/
/
/
1158 Views

Rasa Duroc a fost formată în partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii, fiind recunoscută ca rasă, inițial, în 1882, sub numele de American Duroc-Jersey, iar după anul 1940 sub numele de Rasa Duroc. În țara de origine are o răspândire foarte largă, prezentând caractere morfo-fiziologice deosebite, cum ar fi: armonia dezvoltării corporale, rezistență deosebită la condițiile de mediu, valorificare deosebită a furajelor, produce o carne de calitate superioară și are o prolificitate și precocitate bine apreciate de către crescători.

Rasa Duroc este specializată pentru producerea de carne.

Animalele au o talie mare, cu o dezvoltare armonioasă a regiunilor corporale, cu lungime, lărgime și adâncime bune, musculatură dezvoltată și o pondere mare a porțiunilor valoroase (jambon, cotlet și spată). Capul este potrivit de mare, cu profilul ușor concav, având urechi de mărime medie, aplecate spre înainte.

Corpul animalelor este cilindric, cu linia superioară a spinării ușor convexă, cu lungime și adâncime a trunchiului potrivite la tineret și mai mari la porcinele adulte. Spinarea și crupa sunt bine îmbrăcate cu masă musculară, cu membrele posterioare (șuncile) foarte bine dezvoltate, cu o masă musculară abundentă, coborând până spre jarete, bine rotunjite (convexe) în partea lor posterioară, cât și lateral.

Membrele sunt puternice, cu chișițe scurte și drepte, motiv pentru care aplombul prezintă o particularitate, mai ales la animalele tinere, care se sprijină pe vârful unghiilor. Cornul copitei este tare, rezistent la terenuri sau pavimente dure. Porcii din rasa Duroc au o culoare roșcată.

Indicatorii medii de reproducție sunt: prolificitatea de 8,5-9,1 purcei obținuți la o fătare, cu o capacitate de alăptare între 39 și 47 kg (indicele de alăptare reprezintă greutatea lotului de purcei sugari ai unei scroafe la vârsta de 21 de zile). Datorită  însușirilor bune de productivitate, cum sunt precocitatea și calitatea carcaselor, porcii din rasa Duroc sunt folosiți, la noi în țară, în procesul de ameliorare și, mai ales, ca vieri terminali în încrucișările in­dustriale, deci ca rasă paternă, pentru producerea de hibrizi comerciali.

Surse:
www.thatsfarming.com
macrosuin.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :