Cum se face rachiu de soc? Se poate obține tuica din fructe de soc?

/
/
/
1845 Views

Dacă vă întrebați dacă se poate face de soc, răspunsul cu siguranță este unul afirmativ. Pe lângă socul negru, sălbatic, există și câteva soiuri selec­ționate. Culesul se face când nu mai există verzi (sau când acestea sunt foarte rare). Trebuie îndepărtate codițele și frunzulițele – cu un dispozitiv special, sau prin frecarea de un grătar metalic. Dacă s-a cules prea târziu codițele mici vor rămâne prinse, vor ajunge în și vor strica rachiul. Se trec prin tocător pentru a fi des­compuse rapid. Dacă preparați decoctul din fructe întregi va trebui să îl amestecați mai des. Decoctul de soc are aciditate redusă și nu conține multe substanțe nutritive pentru drojdii, fermentația fiind astfel foarte sensibilă și predispusă la erori. Pentru a obține un pur și, astfel, și un rachiu curat, veți avea nevoie de următorii aditivi:

  • de cultură pură
  • care descompun pectina
  • acid pentru aducerea la 3,0-3,2
  • substanțe hrănitoare pentru drojdii
  • antispumant pentru a evita fermentația cu spumă.

Cum se face rachiu de soc?

Având în vedere caracterul acid slab al decoctului, se adaugă întâi acidul (pH 3,0-3,2), apoi drojdia, pectina, sub­stanțele hrănitoare și antispumantul, amestecând sau pom­pând pentru ca să se amestece. Temperatura decoctului pentru fermentație trebuie să fie de 18-20° C. Închideți recipientele cu dop de fermentație. După 10-14 zile veți recunoaște sfârșitul fermentării prin oprirea flu­xului de dioxid de carbon care iese pe la dop. Se distilează ime­diat. Pentru siguranță, stabiliți gradul de fermentare (vezi aici cum se stabilește gradul de fermentare).

La sortimentele noi, valoarea obținută la decocturile fer­mentate va fi de 2-3%mas. Orice fel de depozitare este proble­matică și poate cauza diverse defecte. Folosiți antispumant la distilare pentru ca decoctul să nu facă spumă și să dea pe di­nafară. Distilatul de soc este gălbui – această culoare nu re­prezintă un defect. Distilarea se face după metoda descrisă în aricolul ăsta. La cea de-a doua distilare trebuie să încălziți foarte încet pentru a putea separa fruntea de mijloc. La schim­barea între cele trei fracțiuni, gustați obligatoriu. Trebuie să concentrați cât mai mult din aromă în mijloc.

Ce trebuie să iei în considerare când faci rachiu de soc?

La soc și la scorușe trebuie să vă asigurați că dispuneţi de o cantitate suficientă de fructe. Deoarece randamentul produc­ției de este relativ scăzut, se recomandă să strângeți 4 ra­chiuri brute pentru un cazan de rafinat, nu 3. Dacă aveți, de exemplu, fructe numai cât pentru 1 rachiu brut, este mai bine să faceți un rachiu din amestec. Se adaugă fructe cu semințe, iar rachiul se declară ca rachiu din amestec de fructe (de exemplu, rachiu de mere și soc). Puteți indica pe etichetă ponderea fie­cărui fruct în produs – de exemplu, 70% măr, 30% soc).

rachiu de soc
rachiu de soc

Desigur că la decocturile mixte impozitele se calculează pentru fructul cu cel mai mare randament în producția de al­cool. Însă cantitățile sunt atât de mici încât nu va fi mare dife­rență. Rachiul brut obținut din decocturile cu conținut scăzut de alcool are, evident, la rândul său un conținut redus de alcool (10-15%), așadar cea de-a doua distilare trebuie să fie făcută cu foarte mare grijă, pentru a se obține o cantitate suficientă de mijloc. Se trece pe colectarea cozii la cca 45%vol., gustând obligatoriu, pentru a se asigura calitatea distilatului. Dat fiind conținutul redus de alcool, și cu coloana ar trebui să se facă două distilări (rachiu brut, rachiu rafinat). Se opresc toate talerele. Depozitarea se face la întuneric, la 20° C.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :