Prunele sunt un tratament naturist ideal în caz de constipație sau anemie

/
/
/
1226 Views

Originare din Siria, se găsesc în mai multe soiuri și culori, toate purtând aceleași proprietăți curative. Ele reprezintă un adevărat rezervor de zaharuri distribuite între glucoză, fructoză și zaharoză, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E, D și K, mineralele sodiu, potasiu, calciu și fier, precum și de acizi organici care favorizează eliminarea acidului uric, fibre alimentare, protide și celuloză, antociani (în coajă), substanțe antioxidante care conferă fructului culoarea specifică, tanini și substanțe amare în frunze și scoarța pomului. Toate acesta fac ca ele să fie o importantă sursă de energie și vitalitate.

Prunele sunt de ajutor în caz de probleme la inimă și sunt cele mai eficiente laxative naturale

Datorită substanțelor pe care le conțin, prunele au proprietăți antipiretice, antihelmintice, depurative, laxative, emoliente și dezintoxicante. Sunt dintre cele mai eficiente laxative naturale. În caz de colon iritabil, datorită pectinei, elimină crampele și reglează evacuarea balastului alimentar. Ca laxativ, se recomandă inclusiv prunele uscate, înmuiate în prealabil în apă timp de 6-8 ore. Se consumă, 8-20 de prune dimineața pe stomacul gol.

Datorită conținutului relativ mare de potasiu, 300 mg la 100 g fruct proaspăt, o cură cu prune va favoriza metabolismul și va ajuta inima să funcționeze corect, necesarul zilnic de potasiu al unui adult fiind de 3,2 g. Furnizând, în medie 52 de calorii la suta de grame, datorită glucidelor conținute, nutriționiștii le recomandă pentru refacerea rezervelor de energie ale bolnavilor cronici, anemicilor, a celor cu imunitatea scăzută sau a celor cu apetit fluctuant.

Prunele previn apariția aterosclerozei și combat anemia

Prunele mai conțin pigmenți antocianici care, împreună cu vitamina P, întăresc pereții vaselor sanguine, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, apariția aterosclerozei, emboliilor pulmonar și anevrismelor. Prunele nu conțin grăsimi saturate care să crească riscul atacului de cord prin creșterea colesterolului. Atât cele proaspete, cât și cele uscate conțin doi fitonutrienți unici, denumiți acid neoclorogenic și acid clorogenic, care au calități antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alți compuși benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.

Datorită conținutului în vitamina C, sporesc capacitatea de absorbție a fierului. Mecanismul prin care prunele combat anemia și previn reapariția acesteia nu este legat de conținutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acțiunii vitaminei C, care intervine în absorbția fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea și tratarea anemiei feriprive.

Fiecare fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic de vitamine. Vitamina C are rol antioxidant și ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizină și metionină, care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea țesutului adipos și în transformarea lui în energie. De asemenea, ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.

Consumul de prune ține sub control tensiune arterială și ajută la prevenirea și tratarea constipației

O singură prună conține 8% din aportul zilnic de vitamina A, despre care este recunoscut că promovează refacerea și creșterea oaselor. Mai mult, o prună de dimensiuni medii conține 113 mg de potasiu, mineral ce ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Iar pigmentul roșiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Prunele sunt foarte bune în cazuri de , și hemoroizi. Datorită magneziului din compoziția lor, alungă oboseala și tratează stările de nervozitate. Și, nu în ultimul rând, crește capacitatea de concentrare și memoria.

Sedentarismul, alimentația săracă în fructe și legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului sunt câțiva dintre factorii care favorizează o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită printre adulți: constipația. Consumul de prune ajută la prevenirea și tratarea constipației. O porție de prune de 2-3 zile, preferabil după amiaza, este suficientă, grație conținutului crescut de celuloză și mucilagiu care au acțiune benefică asupra intestinului, pentru stimularea tranzitului intestinal.

Cât timp durează o cură cu prune?

elimină toxinele, purifică ficatul și aduce la nivelul tuturor organelor vitale un surplus de energie. Diminuează inflamațiile și ușurează tranzitul intestinal. Ea poate dura între 3 zile și 2 săptămâni, în funcție de afecțiunea tratată și efectele scontate. Cura de 3 zile presupune doar consumul de fructe proaspete și se recomandă în ateroscleroză, reumatism, hipertensiune și obezitate.

Cura de mai multe zile presupune consumul fructelor cu o jumătate de oră înaintea meselor. Va declanșa o detoxifiere generală a organismului, întărirea imunității și tonifierea tuturor organelor. Pentru decongestionarea ficatului și pentru efecte diuretice și laxative, se mai poate folosi și decoctul de prune uscate, 2 căni/zi.

Atenție! Contraindicații!!!

Deși au un conținut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăți de reglare a glicemiei și previne apariția diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Totuși, prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat, pentru că au o concentrație ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în caz de diaree acută sau cronică și în suferințe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :