Cum protejăm culturile împotriva brumelor? Cum se întrețin culturile?

/
/
/
179 Views

Pentru protejarea plantelor sensibile împotriva brumelor poate fi aplicată una dintre metodele următoare:

  • producerea perdelelor de fum prin arderea închisă a unor grămezi de gunoi de grajd umezit sau a altor organice așezate în straturi succesive, în grămezi conice. Aceste grămezi se repartizează pe teren la o distanță de 40 – 60 m una de alta, deci cca 50 grămezi la hectar;
  • producerea perdelelor de fum prin arderea unor substanțe chimice, ca naftalenul, antracenul și clorura de . Aceste substanțe, care se găsesc sub formă de cristale, se pun în vase de lut, câte 50 – 100 g așezate în diferite puncte ale culturii și se ard când este cazul;
  • producerea perdelelor de fum cu ajutorul capsulelor fumigene, care pot fi eficiente împotriva brumelor și chiar a temperaturilor până la 3 C. Se folosesc 10-12 capsule la hectar. Aceste capsule se așază de obicei în linie dreaptă din 10 în 10 metri, perpendicular pe direcția vântului.
  • irigarea prin brazde sau prin aspersiune care trebuie să înceapă în momentul când temperatura acrului la 10 m deasupra solului scade la 0 C.

Ce rol are răritul plantelor?

Răritul sau spaționarea plantelor constă în smulgerea sau tăierea plantelor prea dese, lăsându-se plantele cele mai bine dezvoltate și la distanța cea mai favorabilă. Se face cu scopul de a da o mai mare posibilitate de dezvoltare a plantei rămase, care astfel va avea la dispoziție mai mult spațiu de nutriție, aer, lumină etc. Se execută cu mâna sau cu sapa. La multe plante se practică odată cu prășitul.

Castratul plantelor

Castratul este o operație în procesul de hibridare, practicat în câmpurile de ameliorare a plantelor sau în producerea de hibride, care constă în eliminarea timpurie a staminelor sau inflorescențelor mascule, creând astfel condiții pentru o polenizare dirijată. Se efectuează manual sub directa supraveghere a specialiștilor, fiind o lucrare de mare responsabilitate, iar pentru unele plante de mare finețe se folosesc pensete, lupe etc. În procesul de producere a semințelor de castratul constă în eliminarea inflorescențelor mascule de la plantele-mamă imediat la apariția acestora, asigurând polenizarea exclusiv cu polen de la plante-tată.

Ciupitul plantelor

Ciupitul este lucrarea care constă în îndepărtarea vârfului vegetativ, cu scopul de a provoca apariția unor ramificații laterale. Se aplică în special la , care au pe tulpina principală mai multe flori bărbătești și puține flori femeiești, iar pe ramificațiile de ordinele I, II, III sunt din ce în ce mai multe flori femeiești și mai puține bărbătești, deci se formează un număr sporit de fructe. Se ciupesc răsadurile de după a treia sau a patra frunză, apoi ramificațiile laterale se cârnesc după a cincia sau a șasea frunză.

Cârnitul plantelor

Cârnitul constă în îndepărtarea vârfului vegetativ, dar de data aceasta se execută mai târziu și nu cu scopul de a provoca o ramificație laterală, ci pentru a sista creșterea vegetativă a plantelor în favoarea creșterii fructelor și maturării lor. Această lucrare se aplică în mod curent la culturile de și se poate aplica cu rezultate bune și în culturile de ardei, și viță-de-vie.

Copilitul și palisatul plantelor

Copilitul constă în îndepărtarea copililor, imediat ce apar. Se aplică la culturile de seminceri, constând în îndepărtarea ramificațiilor de la baza plantelor care formează semințele și se maturează prea târziu, precum și în legumicultura și viticultură. Palisatul este operațiunea prin care plantele care nu se susțin singure în poziție verticală sunt legate de anumiți suporți. Acești suporți pot fi araci sau spalieri de sârmă. În mod curent se aplică în culturile de tomate și se mai poate aplica tot în la unele culturi producătoare de semințe.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :