Protecția pomilor. Cum protejăm pomii împotriva rozătoarelor și a grindinii?

/
/
/
171 Views

Protecția împotriva rozătoarelor se face prin învelirea trunchiului pomilor tineri și baza ramurilor, dacă sunt prea jos, cu tulpini de – soarelui, stuf, coceni desfrunziți, înainte de căderea zăpezii. Protecția pomilor se poate face și prin învelirea cu hârtie mai groasă, asemănătoare sacilor de hârtie, dar în unele cazuri aceasta poate fi ruptă de iepuri, care produc pagube. Plantațiile de garduri pomicole și pitici se împrejmuiesc cu plasă de sârmă înaltă de cel puțin 1,50 m. În tot cursul iernii se controlează plantația și gardul, pentru a lua măsuri la timp. Când stratul de zăpadă este gros se impune îndepărtarea zăpezii din jurul pomilor sau din jurul gardului, încât iepurii să nu poată ajunge la coroană sau să pătrundă în plantație.

VEZI AICI OFERTE DE MOTOSAPE ȘI MOTOCULTOARE

În vecinătatea apelor, în special, șobolanii rod complet rădăcinile și distrug pomii. Combaterea acestora este grea întrucât găurile sunt la adâncimi mari, 0,6 – 0,8 m. Singurele măsuri eficiente sunt: prăfuirea ieșirilor și a gale­riilor superficiale cu Endrin sau Aldrin (atenție – sunt foarte otrăvitoare ); momeli otrăvitoare cu pastă fosforată sau Warfarină (ambele sunt otrăvitoare).

Cum protejăm pomii de grindină?

În pomicultura modernă, grindina se poate combate radical cu instalații speciale, folosind rachete antigrindină care sparg . Este vorba de un sistem mai complex de amplasare a arucătoarelor de rachete, care incumbă investiții, precum și a instalației de radar meteorologic, ce permite depistarea norilor de grindină și avertizarea pomicultorilor. Se folosesc, de asemenea, cu succes plase antigrindină, confecționate din foarte fine de material plastic.

Protecția trunchiurilor pomilor împotriva arsurilor scoarței la sfârșitul iernii

Cauzate de încălzirea puternică a scoarței pe partea de sud, sud – vest, sub acțiunea razelor solare și răcirea bruscă din cursul nopții, arsurile scoarței pot fi prevenite prin văruirea trunchiurilor sau stropirea integrală a pomilor cu var. Acesta se prepară din 10 – 15 kg var la 100 litri , plus 100 – 200 g pastă de faină fermentată timp de 3- 4 zile; înainte de stropire soluția se strecoară prin sită.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :