Produsele de panificație – foarte importante în alimentație

/
/
/
1739 Views

Alimentaţia fiecărui popor este orientată, de regulă, pe un aliment de bază care asigură necesarul zilnic de carbohidraţi. În timp ce alimentaţia asiatică are ca aliment de bază orezul, alimentaţia vest-europeană este reprezentată de către cartof. În schimb, în alimentaţia est-europeană şi, în particular în alimentaţia românilor, „pâinea noastră cea de toate zilele” este alimentul de bază. Putem menţiona faptul că nu există individ/grup/familie care să nu aibe în alimentaţia sa măcar un produs din varietatea sortimentală a produselor de panificaţie, fie că e vorba doar de o simplă sau un produs sortimental, astfel că fabricile de şi produse de panificaţie au constituit dintotdeauna o componentă esenţială a economiei naţionale a oricărei ţări (Mencinicopschi, 2005, p.71). 

Panificaţia , respectiv domeniul legat de obţinerea pâinii şi a produselor de panificaţie, a reprezentat una dintre cele mai vechi ocupaţii în ţara noastră, constituind una dintre componentele majore ale producţiei alimentare. Cerealele reprezintă cel mai important produs alimentar pentru alimentaţia fiecărei persoane, conţinând circa 55% din consumul total de proteine, 15% din consumul total de lipide şi 70% din consumul total de glucide, în total 50-55% din caloriile consumate provin din cereale. Aceste alimente asigură organismului carbohidraţi complecşi, care sunt o importantă sursă de energie, în special pentru dietele reduse in grăsimi.
Ca materie primă principală în industria de panificaţie amintim făina de grâu care este folosită în producerea pâinii şi a produselor derivate.

Aceste produse constituie o importantă sursă de proteine, vitamine şi săruri minerale, pâinea având un rol esenţial în asigurarea aportului de vitamine din grupul B. Caracteristicile esenţiale şi de bază ale produselor de panificaţie depind de sortimentul de făină folosit, materiile prime şi tehnologia de fabricaţie şi, nu în ultimul rând, de tradiţiile şi obiceiurile alimentare specifice fiecărei zone geografice în parte. Efectul benefic al pâinii şi produselor de panificaţie asupra stării de sănătate a populaţiei este de o mare însemnătate dacă amintim diversitatea acestor produse în alimentaţia zilnică, pornind de la consumul de cereale pentru micul dejun, până la consumul de paste făinoase, produse de panificaţie şi patiserie proaspete, care sunt nelipsite de pe masa oricărui consumator.
Întrucât pâinea este un aliment de bază, consumat zilnic de către populaţie, fabricarea sa şi a întregii game de produse sortimentale a constituit o preocupare principală a societaţii româneşti.

Apariţia pe piaţă a întreprinderilor mici de panificaţie, mult mai flexibile şi modernizate din toate punctele de vedere, a contribuit esenţial la restructurarea producţiei în sensul diversificării, a îmbunătăţirii calităţii şi în vederea alinierii la standardele şi cerinţele impuse de Uniunea Europeană. Din ce în ce mai mult se face simţită o exigenţă destul de puternică din partea consumatorilor cu privire la diversificarea sortimentală dar şi a nivelului calitativ al produselor. Dacă în trecut consumatorii se „mulţumeau” cu atât cât le oferea piaţa, pe măsură ce societatea a evoluat, asistăm la un consumator mult mai informat, un consumator bun cunoscător al pieţei şi în special al produsului care îl interesează. Pe plan naţional, în ultimul timp, este vizibilă pe piaţă, din partea majorităţii producătorilor de pâine şi produsele de panificaţie, o diversificare a produselor de panificaţie atât prin valorificarea tradiţiilor locale, ce au în vedere gramajele, forma, reţetele, tehnologiile, gustul şi aroma produselor, cât şi prin preluarea şi adaptarea consumatorilor locali la unele produse din alte ţări.

Având în vedere eforturile care se fac la nivelul Uniunii Europene cuprivire la promovarea unei politici alimentare integrate ce vizează întregullanţ al securităţii alimentare de la producător pâna la consumator, apreciem ca fiind necesară şi prioritară pentru ţara noastră preocuparea tuturorunităţilor de panificaţie pentru respectarea şi punerea în aplicare a întregului set de legislaţie cu privire la protecţia consumatorului, prin conceperea de reţete şi proceduri pentru fabricarea unor produsele de panificaţie care să indeplinească standardele de igienă şi siguranţă alimentară (Mencinicopschi, 2005, p.41).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :