Cum se fabrică produsele lactate acide uscate? (laptele praf acidulat)

/
/
/
1112 Views

Produsele acide uscate sunt destinate aproape în exclusivitate pentru hrana copiilor, cu deosebire a sugarilor ce nu pot beneficia de suficient matern. Pentru a aduce  la condiţiile de compoziţie şi digestibilitate apropiate de matern, acesta se
supune unor operaţii de prelucrare specifice, cu efecte asupra cazeinei, grăsimii şi lactozei.

Produsele lactate acide uscate

Daca se adaugă în aceste acidificate şi compuşi de tipul dextrină, zaharoză sau maltoză, rezultă o repartizare omogenă a flocoanelor de cazeină şi grăsime, produsul va fi mai uşor resorbit de către tubul digestiv al sugarului, cu formarea şi dezvoltarea unei microflore intestinale capabile de sintetizare a complexului de vitamine B. Din categoria produselor lactate acide uscate se pot menţiona: uscat sau babeurul, laptele uscat acidificat cu acid lactic şi laptele uscat acidificat cu acid lactic şi adaosuri de hidraţi de carbon.

Schema instalaţiei de uscare Niro-Atomiser: 1- pompă lapte; 2- rezervor alimentare; 3- robinet cu trei căi; 4- vas cu apă; 5- tablou de comandă; 6- conductă alimentare; 7- cameră (turn) de uscare; 8- distribuitor aer cald; 9- dispozitiv de pulverizare; 10- conductă evacuare aer; 11,12,22- ventilator; 13,15- ciclon; 14- ecluză evacuare produs; 16- conductă transport pneumatic; 17- conductă aspiraţie amestec aer-praf; 18,23- filtru aer; 19- sistem vibrator; 20- conductă aer cald; 21- baterie încălzire aer.
Schema instalaţiei de uscare Niro-Atomiser: 1- pompă lapte; 2- rezervor alimentare; 3-robinet cu trei căi; 4- vas cu apă; 5- tablou de comandă; 6- conductă alimentare; 7- cameră (turn) de uscare; 8- distribuitor aer cald; 9- dispozitiv de pulverizare; 10- conductă evacuare aer; 11,12,22- ventilator; 13,15- ciclon; 14- ecluză evacuare produs; 16- conductă transport pneumatic; 17- conductă aspiraţie amestec aer-praf; 18,23- filtru aer; 19- sistem vibrator; 20- conductă aer cald; 21- baterie încălzire aer.

Materia primă o constituie laptele de vacă de foarte bună calitate, provenit de la animale crescute pe pajişte, fără hrănirea cu nutreţuri fermentate şi furaje concentrate, la care timpul scurs din momentul mulsului şi până la prelucrare este cât mai scurt cu putinţă.

fermentat

Laptele praf fermentat se obţine din lapte integral sau smântânit, cel mai des se fabrică din lapte cu 1,3-1,5 % grăsime şi care în produsul uscat asigură 14 % grăsime. La toate categoriile de produse acide uscate, tratamentul termic este unul destul de sever, deoarece se urmăreşte distrugerea germenilor patogeni şi coliformi, temperatura de pasteurizare fiind de 115-120 grade C. Ca efect al temperaturii ridicate creşte stabilitatea sărurilor în procesul de concentrare, iar lipaza, care poate afecta gustul şi mirosul produsului prin scindarea grăsimii, este distrusă.

Laptele pasteurizat este trecut în instalaţiile de concentrare, unde este adus la un procent de 25 % substanţă uscată, valoare la care procesele fermentative ulterioare permit obţinerea unei structuri şi vâscozităţi necesare pulverizării în turnurile de uscare. Fermentarea laptelui concentrat este operaţia cea mai importantă în cadrul procesului tehnologic şi se realizează pe baza unor combinaţii de culturi de Streptococcus lactis şi Lactobacillus acidophilus, sub formă de maiele de producţie, în proporţii care să asigure o capacitate ridicată de acidifiere în timp scurt, cu formarea de precipitat uniform şi cu structuri fină, omogen şi fluid. Regimul de fermentare depinde de tipul produsului final şi se desfăşoară timp de 6,5-7 ore la temperatura de 30 grade C, în vase speciale termostatate, în partea a doua a intervalului de timp fiind asigurată o amestecare (agitare) a laptelui pentru a produce omogenizarea compoziţiei ca urmare a precipitării cazeinei, aciditatea finală a laptelui fiind de 550-600 grade T.

După fermentare laptele concentrat se omogenizează într-o treaptă la presiunea de 120-150 bari, după care este trecut la capul de pulverizare centrifugal, de construcţie specială, al instalaţiei de uscare. Aici timpul de contact cu aerul cald trebuie să fie cât mai scurt, laptele praf fiind evacuat imediat din turnul de uscare şi răcit la 25 grade C, pentru a se preveni eventuale modificări ale grăsimilor. Ambalarea laptelui praf fermentat se face pe maşini speciale sub vid, în cutii metalice, fapt ce permite păstrarea acestuia un timp îndelungat.

Laptele praf acidulat cu acid lactic

Laptele praf acidulat cu acid lactic este un produs obţinut din , normalizat la 2,9-3,0 % grăsime şi care în urma uscării are un conţinut în grăsime de 26 %, asemănător laptelui praf integral. După pasteurizare şi concentrare la 23 % substanţă uscată, laptele este supus
operaţiei de acidifiere.

Operaţia de acidifiere este cea care determină calitatea produsului finit şi ea trebuie condusă cu multă atenţie. Se urmăreşte precipitarea cazeinei sub formă de particule fine şi asigurarea unui pH care să permită inhibarea acţiunii unor microorganisme din flora intestinală,
dar şi o mai bună digestibilitate. Pentru o bună acidifiere a laptelui concentrat se foloseşte acid lactic alimentar în concentraţie de 50 %, cantitatea adăugată trebuind să asigure o de 440-450 grade T, şi o valoare a pH-ului de 4,62. Acestea se realizează la o temperatură de lucru de 30 grade C, timp de 30-40 minute şi cu agitarea permanentă a laptelui.

Operaţiile de omogenizare, uscare şi ambalare sunt asemănătoare ca şi în cazul laptelui praf fermentat. Laptele praf acidificat şi cu adaosuri de hidraţi de carbon are aceiaşi tehnologie de fabricaţie ca şi cel acidificiat, cu deosebirea că în materia primă se adaugă un amestec de hidraţi de carbon care, prin acţiunea stabilizatoare asupra coloizilor, previn precipitarea cazeinei sub formă de particule grosiere, mărind valoarea nutritivă şi energetică a produsului.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :