Cum se cultivă porumbul zaharat? Cum se păstrează porumbul?

/
/
/
865 Views

zaharat este una dintre cele mai apreciate culturi legumicole. Boabele de porumb zaharat conțin o serie de substanțe hrănitoare indispensabile organismului uman. zaharat este cultivat pentru boabele sale în faza de lapte, când dețin cele mai pronunțate calități gustative și când substanțele hrănitoare sunt cel mai bine asimilate de organism.

În această fază, din porumbul zaharat se prepară diferite mâncăruri. Poate fi folosit în pentru sau congelare. Pentru industria de conserve se folosesc și știuleții în fază mai puțin avansată, când încă nu s-au format boabele. În țara noastrăse folose;te la piureuri și creme; zacuscă; ghiveci; salată; conserve în apă sau oțet; de știuleți și boabe; nectar; sirop etc.

Porumbul zaharat – cerințe față de căldură, lumină, umiditate și soluri

Cerințe față de căldură

Porumbul zaharat are pretenții foarte ridicate față de căldură în tot cursul perioadei de vegetație. Germinația semințelor și răsărirea plantelor se petrec într-un timp cu atât mai scurt, cu cât temperatura se apropie de cea optimă: la temperatura de 10-20°C, plantele răsar după 13-15 zile, la 15-18°C după 8-10 zile, iar la 21°C după 5-6 zile.

Dacă după răsărire, temperatura scade sub 4,5°C, creșterea încetează, iar brumele ușoare distrug plantele (la -4°C piere întreaga plantă). Pentru buna reușită a culturii de porumb zaharat, temperatura medie a lunii mai, trebuie să fie peste 13°C. În lunile de vară temperatura trebuie să fie între 18°C și 24°C. Temperatura ridicată, îndeosebi când este însoțită de secetă, dăunează foarte mult porumbului zaharat. În perioada înfloritului, temperatura prea ridicată, însoțită de secetă, mărește mult intervalul dintre înspicat și creșterea stigma­telor, scade viabilitatea polenului, stigmatele pierzând umiditatea se împiedică germinarea polenului, deci apare un procent ridicat de sterilitate.

Când în timpul recoltării se înregistrează temperatură ridicată, aceasta cauzează trecerea rapidă a zahărului în , depreciind valoarea calitativă a porumbului zaharat. Din contră, când în timpul recoltatului vremea este răcoroasă, se obține un porumb de calitate superioară, iar perioada de recoltare se prelungește. De la răsărire la recoltare, suma gradelor de temperatură trebuie să fie cuprinsă între 886°C şi 992°C, în funcție de soi.

Cerințele porumbului zaharat față de lumină

Față de lumină, porumbul zaharat manifestă cerințe ridicate. Apreciat după condițiile întâlnite în zonele subtropicale de origine, ca și după reacția la irigat, porumbul zaharat apare ca o plantă cu cerințe mari față de umiditate. Dacă în prima parte a perioadei de vegetație, până la înspicat, factorul de vegetație cel mai important este temperatura, care (dacă se ridică) grăbește foarte mult creșterea, după înspicat, umiditatea trece pe primul plan. Umiditatea ridicată din perioada înfloritului și formării bobului este hotărâtoare în realizarea unei producții ridicate de porumb zaharat. Soiurile de porumb zaharat târzii, având sistemul radicular mai dezvoltat, suferă mai puțin de lipsa apei dacă udatul nu se face la timp.

Față de regimul nutritiv, porumbul zaharat este mai pretențios. Pentru fiecare 100 kg producție brută (boabe + tulpini) extrage din sol aproximativ 0,96-1,17 kg azot; 0,35-0,40 kg fosfor; 0,97-1,88 kg potasiu; 0,32-0,34 kg calciu etc. Producții mari se obțin pe solurile aluvionare, cu textură luto-nisipoasă, aflate de-a lungul râurilor, ca și pe cernoziomul degradat de tip sudic, mai cald și mai ușor, cum este cazul în vestul și sudul țării. Pentru porumbul zaharat, reacția neutră este cea mai favorabilă, dar dă rezultate bune și pe soluri ușor acide sau ușor alcaline.

Cultura de porumb zaharat

Datorită calităților deosebite pe care le prezintă porumbul zaharat în ultimul timp, pe plan mondial, s-au făcut progrese deosebite în crearea de noi soiuri și hibrizi cu potențial de producție ridicat, rezistenți la Helminthosporium și temperaturi mai scăzute, cu un conținut ridicat în zaharuri (hibrizi extradulci), specializați pe direcții de utilizare: consum în stare proaspătă sau conservată. Pentru conservarea sub formă de știuleți a fost creat hibridul în F1 Minor (miniporumb), cu dimensiuni mai reduse ale știuleților, dar cu un număr mare de știuleți pe plantă (4-6).

Hibrizii de porumb zaharat extradulci, pe lângă producție ridicată, prezintă și alte avantaje cum ar fi: gust foarte dulce și aromă specifică; păstrare îndelungată, mai bună și fără deprecieri calitative; sunt potriviți pentru cultură în zona temperată având rezistență la condiții de temperatură mai scăzută.

Pentru menținerea calităților amintite, porumbul extradulce trebuie să fie cultivat izolat de porumbul obișnuit pentru a nu se încrucișa cu acesta. Pentru asta se recomandă o distanță de izolare de minim 200 m sau să existe o diferență de două săptămâni între perioadele de înflorit. În țara noastră, au fost creați hibrizii de porumb zaharat: Prima, Desert, Diamant, Delicios și Dulcin care sunt recomandați pentru toate zonele de cultură. În prezent, lucrările de ameliorare a porumbului zaharat sunt orientate spre crearea de linii consangvinizate și hibrizi superiori cantitativ și calitativ celor existenți.

porumbul zaharat

Porumbul zaharat se cultivă numai prin semănat direct în câmp. Pentru cultură se aleg terenuri cu textură mijlocie, fertile, cu pH = 7, plane, amenajate pentru irigat, cu sursă de apă tot timpul anului. Bune premergătoare sunt: leguminoasele, cartofii, solano-fructoasele, cerealele păioase etc.

Pregătirea terenului pentru cultura de porumb zaharat

Pregătirea terenului constă în lucrările obișnuite. Toamna se curăță terenul de resturi vegetale de la cultura anterioară, se afânează solul printr-o discuire, se execută nivelarea de exploatare. Fertilizarea de bază se efectuează cu 30 t/ha gunoi de grajd, 64-100 kg/ha pentaoxid de fosfor, 40-60 kg/ha oxid de potasiu. Se ară la 28 – 30 cm adâncime.

Primăvara, imediat ce se poate intra pe teren, se grăpează și se menține solul curat de buruieni până la semănat prin discuire (lucrările solului în primăvară nu trebuie să depășească adâncimea de încorporare a semin­țelor). Pe solurile cu rezervă biologică de dăunători (viermi sârmă și rățișoară) se aplică tratamente la sol, înainte de semănat, sub disc, cu 30 kg/ha Sinoratox 5G. Dacă se irigă pe rigole, se modelează solul în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm. Concomitent cu semănatul se face erbicidarea în benzi cu 1-1,5 kg/ha Pitezin 75 și fertilizarea cu 40- 80 kg/ha azot, la 5 cm sub nivelul semințelor și la 5 cm distanță de rând.

Cum se înființează cultura de porumb zaharat?

Cultura de porumb zaharat se înființează prin semănat, când temperatura solului a atins 8 -10°C și are tendință de creștere (a doua jumătate a lunii aprilie). Pentru eșalonarea producției se folosește atât metoda semănaturilor succesive cât și soiuri și hibrizi cu perioadă diferită de vegetație.

Semănatul se face după schema cu două rânduri pe stratul înălțat, la distanțe de 80 cm între rânduri și la 20-22 cm între plante pe rând. Se asigură astfel, o desime de circa 60-66 mii plante recoltabile la hectar. Se seamănă la 5-7 cm adâncime, folosind 12-14 kg sămânță/ha. În vederea asigurării unei răsăriri uniforme, semințele se tratează cu Heptaclor 40 EC, în cantitate de 4 litri la tona de semințe.

Cum se întreține cultura de porumb zaharat?

Lucrările de întreținere sunt identice cu cele aplicate pentru porumbul boabe. În vederea combaterii buruienilor, în faza de 3-5 frunze a porumbului și în faza de rozetă a buruienilor se aplică tratamentul cu 0,75-1,5 L/ha sare DMA în 400-600 L apă. Culturile neerbicidate se vor întreține curate de buruieni, prin executarea a trei prașile mecanice și 2-3 prașile manuale pe rând. Prima prașilă manuală și mecanică trebuie executată în cel mult 10-12 zile de la răsărire. Cu ocazia executării primelor prașile mecanice se administrează îngrășămintele cu azot (40-80 kg/ha N). Răritul este necesar numai dacă nu s-a făcut semănatul de precizie, care la această cultură este obligatoriu.

Se va acorda o atenție deosebită udării culturilor. Prima udare se face când porumbul are 10-15 cm înălțime. La început, udatul se face la 2-3 săptămâni, dar pe măsură ce cultura progresează, intervalul dintre două udări se reduce treptat până ce apa se administrează o dată pe săptămână, în medie la fiecare udare se folosesc 500-750 m³/ha.

Combaterea rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) se face prin tratarea culturii, după răsărire, cu Duplitox 3 + 5 sau Heclotox 3 în cantitate de 25 – 30 kg/ha, iar sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), se poate combate atât prin metode chimice cât și biologice (prin parazitare cu microviespea Trichogamma evanescens).

Ca o particularitate botanică, porumbul zaharat emite copiii. Valorificarea producției sub formă de știuleți, boabe sau pastă, va determina înlăturarea sau nu a copililor. Copilitul în condiții de cultură irigată nu este necesar, deoarece, conform datelor obținute în S.U.A., această lucrarea nu contribuie la mărirea știuleților, nici la creșterea producției la ha.

Când se recoltează porumbul zaharat?

Porumbul zaharat se recoltează când ajung la faza maturității de consum (faza de lapte), când au pănușile bine îndesate, iar mătasea este de culoare brună și se usucă. În momentul recoltării, boabele trebuie să aibă culoarea caracteristică soiului, cu pielița subțire, suprafața bombată, fără adânciturile caracteristice boabelor ajunse la maturitatea fiziologică.

Perioada de recoltare a porumbului zaharat durează din iulie până toamna la căderea brumelor. La începutul verii, știuleții sunt buni de consum la 20-25 zile de la apariția mătăsii. Către toamnă, acest interval se lungește la 4-5 săptămâni. Deoarece, nu toți știuleții ajung în același timp la maturitatea de consum, recoltarea se face în 2 – 3 reprize.

Porumbul zaharat se recoltează manual, dimineața sau spre seară, pentru a menține prospețimea știuleților. Știuleții pot fi recoltați cu pănuși sau dislocați din acestea.

Cum se păstrează porumbul zaharat?

Deoarece porumbul zaharat își pierde repede calitatea culinară prin reducerea conținutului în și a prospețimii boabelor (la temperaturi ridicate), imediat ce a fost cules, trebuie așezat în lăzi la umbră, de unde este transportat la stația de sortare, ambalare ți prerăcire într-o baie de apă rece, pe cât posibil cu temperatura apropiată de 0°C, timp de 20 – 30 minute.

Citește și: cum se cultivă cartoful dulce – tehnologia de cultură a cartofului dulce

Porumbul zaharat se depozitează în lăzi de tip P sau C cu capacitate de 50-75 kg știuleți. Se poate păstra până la o săptămână, la temperatura de -1°C până la 0°C și umiditate relativă de 85 – 90 %. Pentru păstrarea îndelungată se recomandă congelarea știuleților. În situația folosirii ca materie primă în industria alimentară, perioada de timp de la recoltare până la prelucrare, nu trebuie să depășească 8 ore, pentru a se evita apariția unor efecte negative ca: pierderi în greutate, reducerea apreciabilă a conținutului în zaharuri, pierderea turgescenței, modificarea gustului și aromei.

Cum se produc semințele de porumb zaharat?

Deoarece porumbul zaharat se încrucișează foarte ușor cu porumbul pentru boabe, scăzând în felul acesta calitatea lui, trebuie să existe un
spațiu de izolare între cele două culturi de cel puțin 1.000 m. Atât în cazul soiurilor cât și a hibrizilor simpli, se asigură între cultivare distanța de izolare de 2.000-3.000 m. În cazul șoimilor, tehnologia producerii semințelor este asemănătoare cu cea aplicată culturilor comerciale. Nu se mai recoltează știuleți pentru consum.

La producerea semințelor de hibrizi simpli se cultivă în rânduri alternative, raportul dintre acestea fiind de 2:1 (4 rânduri din forma maternă și 2 rânduri din forma paternă). Semănatul formelor parentale se va efectua decalat, în trei etape: mai întâi se seamănă forma mamă (când în sol, la 10 cm adâncime, temperatura a atins 14-15°C și prezintă tendință de creștere); când acesta începe să răsară (după 10-12 zile), se seamănă primul rând din forma tată; după încă 8 zile se va semăna cel de al doilea rând din forma tată.

Pentru a avea o fecundare cât mai bună, se recomandă ca sola să fie înconjurată de forma tată, în acest scop la marginea solei se seamănă încă 2-4 rânduri din forma tată. În afara lucrărilor obișnuite de întreținere a culturii se aplică: purificarea biologică, începând din faza când plantele au 6-7 frunze și până înaintea înfloritului; copilitul obligatoriu; castrarea paniculelor (în faza de bur­duf), operațiuni ce se efectuează numai la forma mamă; polenizarea artificială suplimentară. Recoltarea se face la maturitatea fiziologică a boabelor.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :