Cum se face oțetul din miere cu mere sau cu alte sucuri de fructe?

/
/
/
884 Views

Oțetul din miere cu fructe, a stârnit multă vâlvă în țara noastră cât și în alte țări în anii ’80. Acestui oțet i s-au atribuit o serie de calități terapeutice și medicamentoase de către cunoscutul apicultor și om de știință D.C. Jarvis, bazat pe o serie de observații din medicina populară și alte studii. Autorul a încercat să atragă atenția încă odată lumii medicale și altor oameni de știință, că medicina populară, aplicată multisecular are remedii tradiționale, bune de luat în seamă și în special cele referitoare la produsele apicole.

La noi în țară aceste oțeturi din fructe cu miere se cunosc de mult, dar nu oțetului de mere cu miere i se atribuie popular calități terapeutice ci oțetului de gutui cu miere. Acesta are mai mult tanin și săruri și este mult mai plăcut aromat, se limpezește mai ușor și are o culoare plăcută etc. Mai menționăm oțeturile din fructe pădurețe sau cele de livadă din mere și pere sau cunoscutele oțeturi aromate din zmeură și căpșuni sau trandafiri.

Cum se face oțetul din miere cu fructe?

Oțetul din miere cu sucuri de fructe este o soluție de acid acetic în apă, împreună cu o serie de substanțe nutritive ca albumine, hidrați de carbon, substanțe minerale bazice, substanțe aromatice, esteri în principal, care redau aroma fructului. Oțetul cu miere de albine posedă valoroase principii active, nutritive și medicamentoase preluate în parte de la mierea de albine.

Oțetul din miere cu sucuri de fructe se prepară urmând două faze distincte: în prima fază se obține produsul alcoolic hidromelul (miedul) sau cidrul. Acest alcool va fi transformat, în faza a doua a fermentării, în oțet prin fenomenul de oxidare și cu ajutorul microorganismelor, Bactericum aceti și nu cu floarea vinu­lui care borșește oțetul.

Reacția chimică are loc în prezența aerului și de aceea toată operația preparării se face în borcane. Temperatura de fermentare optimă este în jur de 32°C, ferit de soare. Oțetul poate fi preparat și din hidromel finit, dar indicat este a se face o fermentare alcoolică, odată cu pulpa, în scopul de a se obține cât mai multe substanțe din fructe. Se pot folosi astfel atât resturi de fructe, cât și fructele căzute dar curățate de viermi și de părțile stricate.

În timpul fermentării alcoolice a fructelor zdrobite se recomandă a se administra și puțină miere (circa 70 g pentru 1 kg de pulpă) plus circa 0,400 ml apă și câteva felii subțiri și uscate de pâine neagră. După ce a fermentat puternic, cam după 4 zile, se tescuiește și se culege lichidul care se pune în borcane pline, 70% din volum. Pentru a grăbi fermentarea acetică (a doua fermentare) unii mai pun în borcan miezul alb pufos și ușor al unui știulete de porumb sau a unei tulpini de porumb. Acest miez ușor, alb, are în componența sa chimică acizi oxalici slabi, este bogat în oxigen și se desfac chimic în timpul fermentării acetice. Se îmbogățește deci conținutul în oxigen în lichid și ca atare și fermentarea acetică este mai bună.

Pentru ca fermentarea a doua să pornească puternic, însămânțăm băutura cu un cuib de oțeteală. Acest așa-zis cuib poate fi un oțet mai vechi, câteva linguri. Borcanul se acoperă la gură cu un tifon. La fermentația a doua se mai administrează și miere de albine circa 80 g pentru 1 L lichid. Zahărul din miere va fermenta alcoolic în paralel cu fermentarea acetică un timp, după care numai fermentarea acetică își continuă timp de 30-60 zile. Vom observa că va apare un voal cenușiu la suprafață, care se ridică puțin pe marginile borcanului. Acest voal denotă că fermentația acetică este în plin.

În această fază lichidul poate fi lăsat și la temperatura camerei 20-24°C. La 6°C fermentarea acetică nu mai are loc și de asemenea, încetează la 35°C. Tăria alcoolică pe care o pot transforma bacteriile acetice este 14,5°; cu cât lichidul fermentat e mai apropiat de 14,5° vol. cu atât fermentarea acetică va fi mai sănătoasă. Când oțetul este gata, se trage de pe drojdii în alt vas, ocazie cu care se adaugă substanțele pentru cleire ca gelatină, albuș de ou, lapte degresat, așa cum se arată în acest articol. Dacă are un iz se tratează cu cărbune. Se pune limpede în sticle cu dop. Oțetul tare se păstrează bine, iar oțetul slab se poate păstra, pasteurizat la 60-70°C timp de un minut, în sticle.

Oțetul din miere cu sucuri de fructe – rețete de bază pentru un 1 Litru produs

  1. Pulpă zdrobită de fruct sau coji și resturi – 1000 g
  2. Apă – 400 g
  3. Miere de albine (70 g fermentația I și 80 g  la a Il-a) – 150 g
  4. Drojdii de panificație – 10 g
  5. Maia (cuib de oțeteală) oțet nepasteurizat (nu din comerț) – 30 g
  6. Pâine neagră uscată (prăjită ușor) 20 g

Cantitatea de miere (zaharuri) a fost calculată mai mare pentru a mai rămâne puțină miere în oțet, cu scopul de a fi mai plăcut la gust.

După această rețetă se recomandă oțetul cu miere și sucuri din fructe ca: gutui, mere, pere, zmeură, căpșuni, fragi, apoi caise, piersici, zarzăre, cireșe dulci albe, vișine, prune și alte fructe. Oțetul aromat din fructe poate fi folosit și la salate, frecții sau pentru clătit pe cap. Cele mai bune rețete sunt din gutui, mere, zmeură, căpșuni, fragi și căpșuni.

Oțetul de trandafiri se prepară din petale de trandafiri de dulceață: 600 g petale se freacă în mână, după care se opăresc cu 1,3 L apă fiartă. Se lasă să se macereze până a doua zi, apoi se pune într-un borcan la fermentat după rețeta de bază arătată, dar la care prima doză de miere este mai mare (150 g miere la un litru de apă). Doza a doua va fi de 100 g miere la un litru.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :