Cum să nu mai fii dependent de alcool, droguri sau țigări?

/
/
/
261 Views

Cercetătorii americani Prochaska și Di Clemente au observat și înregistrat cum să nu mai fii . Este vorba despre persoane care au fost dependente de un drog sau altul și care au căutat diferite căi de ieșire din dependență. Unii au renunțat la orice fel de ajutor din afară, alții au mers la grupele de întrajutorare și, în sfârșit, alții au căutat ajutor de specialitate. Pentru toți cei care au scăpat de dependență este comună o structură de bază prezentată pe pagina următoare.

Prochaska şi Di Clemente au identificat patru faze în care se constituie ajutorul. Ei au denumit prima fază faza „premeditativă“. În această perioadă consumi drogul, evitând orice eveniment sau refuzând orice observație care ți-ar putea da de gândit. Această fază, de altfel ca și celelalte, poate dura zile și chiar ani. La un moment dat, totuși evenimentul sau observația mult evitată pătrunde până în conștientul tău. Din acea clipă începi să meditezi și să-ți spui că o schimbare poate totuși ar fi bună. Chiar dacă în principiu te-ai hotărât deja să schimbi ceva, mai poate dura mult timp până te hotărăști să acționezi. Apoi încerci să găsești soluții – pentru început modificări mici, simple în care, dacă ajută și se potrivesc capacităților personale și condițiilor de mediu, sunt păstrate pe mai departe în cea de-a patra fază.

Pentru a nu mai fi de sau de ai nevoie de mai multe încercări

De regulă, dependentul de alcool are nevoie de mai multe încercări serioase de a se elibera de boală în mod definitiv. De multe ori, aceste încercări sunt păstrate în secret. Pericolul este că fiecare eșec al acestor încercări secrete scade șansa ca dependentul să mai încerce odată. Este demoralizat și respinge informații utile sau oferte de ajutor. Avantajul modelului Prochaska și Di Clemente constă în faptul că încercările eșuate, obișnuite la ieșirea din dependență, sunt prezentate ca surse de învățare și nu ca obiceiuri proaste care nu mai oferă perspectiva progresului.

Citește și alte articole din categoria BĂUTURI ALCOOLICE sau DROGURI

Pentru mulți dependenți, prima încercare se limitează la nivelul simptomatic, își propun doar să nu mai bea sau să nu mai ia pastile. Abia apoi realizează că trebuie să modifice și anumite convingeri și atitudini din viața lor, să rezolve situații sociale, eventuale conflicte și să îmbunătățească relațiile cu persoanele apropiate sau cele importante. Vor constata că și aceste aspecte au influențat nereușitele premergătoare. Vor ajunge la concluzia că trebuie să-și ia în serios sentimentele și nevoile emoționale, să-și analizeze felul trăirilor – pe scurt, că trebuie să se schimbe mai profund.

de alcool sau de droguri este o boală

Mulți oameni consideră că este cea mai mare înfrângere personală pe care o pot suferi când „trebuie” să meargă într-un centru de recuperare sau de consiliere. Prin aceasta este evident că au devenit dependenți. Și fiecare dintre noi își dorește să nu fie. După ce a trecut perioada de îndoială de sine și de neacceptare a destinului și nu-ți mai pui problema diagnosticului greșit, poate că atunci vei vedea și reversul medaliei, vei înțelege că boala îți este un semnal, că trebuie să se schimbe ceva în modul de viață.

Majoritatea bolilor sunt un asemenea semnal de alarmă. Trupul și sufletul strigă după ajutor, roagă să nu mai fie maltratate atât de cumplit. Cine suferă de ulcer și nu face decât să se opereze, cu siguranță că va suferi în curând de următorul ulcer. Cine înțelege însă semnalul de alarmă ca pe o șansă de a lua din timp măsuri își va modifica felul de viață în așa fel, încât în ansamblu să fie mai mulțumit.

În cazul ulcerului, efortul este la fel de mare ca în cazul dependenței: mulți oameni preferă să se lase operați de nenumărate ori și mor până la urmă de boala respectivă decât să schimbe ceva în modul lor de viață. Aceasta se întâmplă fie din cauză că ei nu știu ce să schimbe, fie pentru că sunt prea comozi. Cine însă va înțelege corect semnalul dat de boală va înțelege că i s-a oferit șansa de a da vieții o orientare spre o mulțumire interioară.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :