Cum se hrănesc mieii în perioada de alăptare? Când se înțarcă mieii?

/
/
/
933 Views

În primele 3 – 4 săptămâni de viață principala sursă de hrană a mieilor o constituie laptele matern. Ritmul de creștere ai mieilor este influențat de producția de lapte a oii și de calitatea nutrețurilor folosite în alimentația suplimentară a mieilor de la vârsta de 10-14 zile. Cantitatea de lapte consumat este de miei este de circa 0,5- 0,6 l/ zi în prima săptămână după care crește treptat ajungând la 0,8- 1,5 l/ zi în săptămâna a 5-a, a 6-a, după care scade treptat până la înțărcare. Consumul de lapte pentru 1 kg spor este 5-6 litri. Rumenul la miel se dezvoltă treptat pe intervalul 3-8 săptămâni; în acest scop de la vârsta de 2 săptămâni mieii sunt obișnuiți treptat cu suplimente de nutrețuri concentrate și fân.

mieii înțărcați
Miei

Suplimentul de concentrate trebuie să aibă minim 15% proteină, o palatabilitate ridicată și să fie proaspăt. Suplimentele de concentrate și fânurile se administrează în spații separate la care au acces numai mieii. Nutrețurile concentrate se administrează sub formă de amestecuri (uruieli de cereale, tărâțe de , șroturi de soia și de , uruială de mazăre). Se recomandă ca o parte din proteine să fie de origine animală (lapte praf, zer praf, faină de pește etc).

Alături de concentrate și fân de calitate, începând cu vârsta de 3-4 săptămâni, în alimentația suplimentară a mieilor se folosesc și suculente: morcovi, furajeră, nutrețuri verzi cultivate sau masă verde de pe pajiști. Mieii pot fi scoși la pășune împreună cu oile mame, după vârsta de 3-4 săptămâni, mai ales în zilele însorite. În tabelul de mai jos este prezentată o schemă de alimentație a mieilor în perioada de alăptare.

Schemă de hrănire a mieilor în perioada de alăptare
Schemă de hrănire a mieilor în perioada de alăptare

Mieii pot fi hrăniți în perioada de alăptare și cu substituienți de lapte, după 2 – 4 zile de la naștere. Substituienții de lapte pentru miei conțin: 25-30% grăsimi, 20- 25% proteină din lapte (cazeină) și 30-35% zaharuri ușor digestibile (lactoză, amidon dextrinizat).

Dacă nu se dispune de un substituent de lapte special pentru miei se poate folosi și laptele pentru viței, însă reconstituirea trebuie astfel făcută încât acesta să conțină 180 g SU/l în prima săptămână și 200 g SU/l în săptămâna următoare. La utilizarea substituientului pentru viței trebuie avut în vedere conținutul acestuia în Cu, mieii fund mult mai sensibili la excesul de Cu (pragul de toxicitate fiind de 25 ppm în cazul mieilor față de 115 ppm în cazul vițeilor). Pentru administrare, substituentul de lapte se diluează în raport de 1:4-1:5 cu apă caldă la 45-50°C pentru a se realiza o concentrație de 17-20% substanță uscată, similară celei din . În tabelul de mai jos, este prezentată o schemă de alăptare cu substituenți de lapte și înțărcare precoce a mieilor.

Schemă de alăptare a mieilor cu substituenți din lapte
Schemă de alăptare a mieilor cu substituenți din lapte

Structura nutrețului combinat de tip prestarter este următoarea:

 • porumb – 60.0 %
 • ovăz -5.0%
 • tărâțe de grâu – 5.0 %
 • șroturi de floarea-soarelui – 10.0 %
 • șroturi de soia – 10.0 %
 • lapte praf degresat – 8.0 %
 • premix vitamino-mineral – 2.0 %

Când se înțarcă mieii?

Pentru a fi înțărcați mieii trebuie să consume 250- 300 g fân de foarte bună calitate (sau 1 kg nutreț verde) și circa 250- 300 g amestec de concentrate sau nutreț combinat. În țara nostră, înțărcarea mieilor se face cel mai frecvent:

 • tradițional, la circa 2 luni la mieii din rasele Tigaie, Ţurcană etc, iar greutatea acestora ajunge la 15-17 kg și respectiv la 3 luni la mieii din rasele cu fină, când au o greutate de 20-22 kg;
 • timpuriu, la 30-35 zile când mieii ating greutăți de 10-12 kg. Se poate practica în cazul oilor cu producție mare de lapte, iar în alimentația mieilor se utilizează un nutreț combinat cu 18,0-20,0% proteină brută și substituenți de lapte introduși după perioada colostrală.

Înțărcarea mieilor se face brusc sau treptat în 5-7 zile, prin reducerea rațiilor de supt de la 3 la 2 și la 1 pe zi, după care se face separarea de mame.

înțarcă mieii
Când se înțarcă mieii

Cum se hrănesc mieii înțărcați și cei mieii de reproducție?

Mieii înțărcați sunt grupați în turme separate, pe sexe de câte 500 – 700 capete cărora li se rezervă cele mai bune pășuni. În perioada de pășunat pentru tineretul ovin de reproducție (3-8 luni), hrana de bază o constituie masa verde pășunată pe pășuni naturale sau cultivate (2-4 kg/zi). Pentru a asigura o bună creștere și dezvoltare a tineretului ovin de reproducție, în funcție de calitatea pășunii, în hrană se pot introduce și suplimente de nutrețuri concentrate.

Când pășunea este mai slabă, hrana se suplimentează cu 150 – 250 g amestecuri de concentrate formate din uruieli de ovăz, orz, porumb, mazăre, șroturi sau nutrețuri combinate. Spre sfârșitul sezonului de pășunat hrana se completează cu fân de bună calitate. De la vârsta de 8 -10 luni și până la 14 luni este perioada stabulației din timpul iernii, când tineretul femel este alimentat cu 1 – 1,5 kg fân de bună calitate, 0,5 – 1 kg rădăcinoase sau nutreț însilozat și 200 – 300 g nutrețuri concentrate sau combinate. Adaosul mineral va fi format din 5-10 g calciu furajer și fosfat dicalcic și 6 – 10 g sare de bucătărie. Sarea se poate da și sub formă de bulgări. Rația se administrează în 4 tainuri, adăparea făcându-se de 1 – 2 ori pe zi.

În perioada de vârstă 14-18 luni, tineretul femel este alimentat pe pășune (5-6 kg/zi), până toamna când intră la reproducție. Dacă pășunea este bună nu se mai administrează supliment de concentrate. Miorii cu o lună înainte de montă trebuie să primească un supliment de concentrate: 250- 300 g/ zi.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :