Mied Dacic – cum se fabrică miedul dacic sau hidromelul?

/
/
/
255 Views

Obținerea Miedului dacic – „Țara de piatră” are la bază metoda fermentației cu ajutorul polenului sau mai este denumită și metoda Derosne Și Layens. Derosne, cel care a descoperit această metode de obținere a hidromelului a observat că, mursa care rezulta din stoarcerea mierii cu mâna începea mai repede să fermenteze decât mursa pregătită din mierea extrasă cu extractorul centrifug. De aici, acesta a ajuns la concluzia că elementul care ajută la această activă fermentație este polenul, care atunci când fagurii erau storși cu mâna, era amestecat în masa mierei și astfel determina mai rapid procesul de fermentare. Mied Dacic – cum se fabrică miedul dacic sau hidromelul?

Pregătirea maielei pentru mied dacic

Într-un recipient ce conține 200 de ml de apă caldă se dizolvă 20 de grame de polen proaspăt. Această cantitate, precum și datele care vor urma servesc pentru obținerea a 100 de L de mursă.

Pregătirea soluției de miere

Într-un alt vas ce conține 300 ml de apă caldă se dizolvă 300 de grame de miere, la care se mai adaugă 2 g de acid tartric. Acest amestesc se fierbe timp de 10 minute. În timpul fierberii la suprafață se formează spuma, care trebuie îndepărtată. 

După răcire, atunci când amestecul ajunge la o temperatură de aproximativ 25°C se toarnă peste acesta amestecul format din apă și polen. Soluția rezultată va fi păstrată într-o sticlă acoperită cu o pânză la o temperatură de 25°C (maxim 30°C) timp de 8 zile. După acest timp, soluția se află în plină fermentație și se poate prepara cu aceasta aproximativ 100 de L de hidromel.

Pregătirea mustului

Vasul destinat pregătirii mustului trebuie să fie perfect igienizat și să aibă o capacitate mai mare decât cantitatea pe care dorim să o pregătim pentru ca mursă să aibă destul loc pentru fermentare. În acesta se va adăuga 75 de L de apă rece care a fost sterilizată inițial prin fierbere. De menționat faptul că toate reipientele cu care se va lucra trebuie să fie perfect igienizate!

Într-un alt vas se fierbe 30 de L de apă în care se dizolvă 30 de Kg de miere, adăugând 60 de grame de acid tartric. Se fierbe tot amestecul timp de 15 minute, timp în care se va îndepărta cu atenție spuma care se formează la suprafață. Soluția fierbinte rezultată se va turna peste cei 75 de L de apă rece și se omogenizează perfect. Când temperatura soluției formate ajunge la aproximativ 25°C se introduce maiaua pregătită cu 8 zile înainte. Se astupă vrana vasului cu un fierbător cu apă. Mediul în care are se depozitează vasul pentru fermentare trebuie să aibă o temperatură constantă de maxim 25°C și ferit de lumină. Durata fermentării este de 12 – 15 zile.

Limpezirea

După încheierea procesului de fermentație, este necesară limpezirea, care durează aproximativ 8 zile. După acest timp are loc răvăcirea într-un alt vas. În mustul rezultat se adaugă un litru de mursă care mai conține 10 grame de tanin și 10 grame de subnitrat de bismut. După alte 8 zile are loc a doua operație de limpezire. După această operație dacă hidromelul este perfect limpede poate fi îmbuteliat în sticle. (Hristea, 2013). Acest procedeu de obținere a hidromelului este destinat și fabricării Miedului dacic – „Robinia Forme” ce folosește ca materii prime miere de salcâm, miere polifloră și polen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :