Metode organoleptice de examinare pentru drojdie

Culoarea – cenușie, brun deschis, cu nuanță gălbuie, uniformă în masă. Pe suprafața drojdiei nu trebuie să se observe sedimentul alb al mucegaiului Oidium lactis și nici un fel de mucegai sau dungi albastre, rezultate în urma combinării metalului cu albuminele drojdiei.
Mod de lucru:
Se taie proba de cu un cuțit sau lamă subțire transversal în felii cu grosimea de 2 cm și se verifică cu ochiul liber culoarea și eventualele înglobări de corpuri străine.

Aspect: masă solidă compactă cu suprafață netedă. Ruptura trebuie să prezinte o suprafață striată în formă de scoică fără incluziuni străine.
Mod de lucru: proba de drojdie se așează pe un platou de culoare albă și se verifică aspectul cu ochiul liber sau prin palpare, pentru a constata dacă este sau nu lipicios.

Consistență: densă, să se rupă ușor, nelipicioasă și nevâscoasă. După 96 ore la 35°C trebuie să fie încă tare și nelipicioasă. La o apăsare cu degetul trebuie să prezinte o oarecare elasticitate.
Mod de lucru:se rupe cu mâna o porțiune de probă de drojdie de circa 5 grame și se sfărâmă între degete.

Mirosul: caracteristic de drojdie (miros ușor de alcool, de aluat proaspăt sau plăcut de fructe), fără miros de mucegai sau alt miros străin. Se verifică imediat după îndepărtarea hârtiei de ambalare și imediat după secționarea calupului.

Gustul: corespunzător drojdiei, fără a avea gust amar sau rânced. (se verifică gustul prin masticare).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :