Metoda Soxhlet. Determinarea conţinutului de grăsime din carne şi preparate din carne

/
/
/
104 Views

În produsele naturale, substanţele grase sunt înglobate de obicei în a căror membrană este de natură proteică. Extragerea cantitativă din proba care se analizează, presupune eliberarea grăsimii din învelişul proteic. . Determinarea conţinutului de din carne şi preparate din carne. Distrugerea membranei sau peliculei proteice se poate realiza pe două căi:

 • pe cale fizică (cu ajutorul căldurii), sau
 • pe cale chimică (prin hidroliza acidă sau alcalină).

Separarea grăsimii de celelalte componente organice şi se poate realiza prin extracţie selectivă cu ajutorul solvenţilor organici, sau prin centrifugare. Determinarea grăsimii din produsele alimentare de origine animală se poate realiza prin mai multe metode: prin extracţie cu solvenţi organici, cum ar fi metoda Soxhlet, Goldfish, Mojonnier sau folosind hidroliza acidă sau alcalină – metoda Gerber, Babcock. Metoda de referinţă utilizată în laboratoarele de stat este metoda Soxhlet.

Metoda Soxhlet – Principiul metodei

Grăsimea din proba de cercetat este extrasă până la epuizare cu solvenţi organici şi după îndepărtarea solventului de extracţie se cântăreşte şi se exprimă procentual. Pentru asigurarea extracţiei complete, proba este supusă în prealabil unui tratament termic la moderată prin care se realizează şi distrugerea membranei sau peliculei proteice a microstructurii în care este înglobată.

Aparatură şi reactivi:

 • aparat de extracţie, tip Soxhlet cu balon de 250 ml, extractor 100 ml şi refrigerent / extractor Soxhterm cu cupe de extracţie.
 • etuvă termoreglabilă;
 • cartuşe filtrante uscate şi degresate;
 • eter de petrol eterul de petrol 40-60°C,
 • nisip de mare calcinat;
 • fosfat disodic sau sulfat de sodiu anhidru;
 • vată liberă de grăsime
 • pietricele de fierbere

Se cântăresc 2-3g de probă măcinată şi omogenizată într-un cartuş de extracţie cu o aproximaţie de 1mg. Masa totală cu cartuşul de extracţie = masa probei ude. Uscarea probei: adăugaţi puţin nisip la proba cântărită în cartuş şi amestecaţi cu o baghetă de sticlă. Curăţaţi bagheta cu un tampon de bumbac degresat şi adăugaţi amestecul obtinut în cartuş. Uscaţi cartuşul de extracţie 1 oră într-o etuvă la 125°C. Scoateţi cartuşul din etuvă şi lăsaţi-l să se răcească într-un exicator.

Eliberaţi proba şi amestecul de nisip cu o baghetă de sticlă. Curăţaţi bagheta cu un tampon de bumbac degresat şi puneţi-o pe capacul cartuşului. Extracţia: Se cântăreşte cu atenţie cupa de extracţie din sticlă cu câteva pietricele de fierbere (aproximaţie de 1mg).Se adaugă 40ml de eter de petrol. Transferaţi cartuşul cu nisip şi probă, asamblat cu conectorul de cartuş, la unitatea de extracţie 30 minute cu cartuşul scufundat în solventul în fierbere; urmează 60 minute de spălare de reflux, cu cartuşul ridicat, după care urmează recuperarea solventului

Uscarea şi cântărirea: se introduce cupa ce conţine extractul cu pietricele de fierbere într-o etuvă la 103°C timp de 30 minute. Pentru evitarea oxidării grăsimii în timpul uscării, se recomandă să nu se folosească temperaturi mai mari de 103 ± 2° C. Lăsaţi să se răcească într-un exicator. Cântăriţi cu o aproximaţie de 1mg. Se repetă uscarea până la greutate constantă. Exprimarea rezultatelor: proba udă este cântărită şi se dă rezultatul ca şi grăsime brută /100g cu două cifre zecimale.

Metoda Soxhlet descrisă se apreciază a fi cea mai exactă şi ea reprezintă de obicei metoda de referinţă pentru determinarea grăsimii din produsele alimentare de origine animală (în afară de produsele ). Celelalte metode au caracter orientativ în cazul cărnii şi preparatelor din carne.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :