De ce ți se face rău când mergi cu mașina? Ce este starea de echilibru?

/
/
/
948 Views

Starea de echilibru – Cum știe corpul nostru unde e sus și unde e jos?

În afară de ochi și de celulele simțului tactil din piele, mai există în corp un organ special, care reacționează la gravitație și la mișcările corpului, determinând poziția acestuia. Acest organ al echilibrului se găsește în urechea internă. Este format din două părți: prima, organul de mișcare, care conține trei canale perpendiculare unul pe celălalt. Fiecare canal este umplut cu un lichid, este căptușit cu o mulțime de perișori și indică modificările mișcării. A doua parte a organului indică creierului unde este jos. El este format din mici pietre aflate într-un canal spiralat. Pietricelele se lasă în jos, urmând gravitația, iar perișorii, pe post de senzori, transmit creierului poziția acestora.

De ce unora li se face rău când merg cu mașina?

Senzația de greață și starea proastă apar atunci când mesajele către creier, provenite de la organul de echilibru, sunt în contradicție cu cele de la ochi. Acest lucru se întâmplă când ne deplasăm cu mașina sau pe un vapor care se leagănă. Ochii semnalează mult mai puțină mișcare decât organul de echilibrare, care înregistrează toate modificările.

Citește și: De ce trebuie să dormim? Dormim întotdeauna la fel de adânc? De ce visăm?

Un remediu pentru această stare de rău poate fi aerul proaspăt. În plus, este indicat să stabilim un punct din depărtare pe care să-l fixăm cu privirea. În nici un caz nu avem voie să citim, să stăm pe telefon etc. E bine să ne întindem cu ochii închiși.

Ce este un reflex?

Creierul nostru gândește destul de repede, dar pentru anumite solicitări nu este suficient de rapid. De exemplu, când ne înțepăm într-un cui, durează câteva fracțiuni de secundă până când conștientizăm durerea. Dacă mușchii ar reacționa abia atunci, ne-am răni destul de grav. Corpul nostru deține însă un de al doilea creier pentru reacții rapide: măduva spinării din coloana vertebrală.

Când apare un stimul de durere, măduva transmite imediat un impuls corespunzător către mușchi – atât de rapid, încât îl conștientizăm abia ulterior. Asemenea reacții ale corpului, care se derulează inconștient, rapid și automat, sunt numite reflexe.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :