Câtă carne produc Vitele din rasa Rasa Hereford?

/
/
/
735 Views

Rasa Hereford este originară din Anglia, Comitatul Hereford din Țara Galilor. Această zonă se caracterizează prin climat blând și pășuni abundente. Rasa a fost creată și perfecționată de Benjamin Tomkinsa (1714-1789) și fiul acestuia. La formarea rasei Hereford au participat vechile rase locale de (Norfolk ș.a.) ameliorate cu roșii suedeze și olandeze. Pentru consolidarea genetică a rasei Hereford s-a practicat consangvinizarea, creșterea dirijată a tineretului, selecția riguroasă în direcția producției de , în condițiile unei hrăniri abundente. În secolul al XIX-lea, pentru mărirea precocității și a randamentului la tăiere, s-au făcut încrucișări de infuzie cu rasele Aberdeen Angus și Red Polled, urmate de o riguroasă selecție.

Descrierea rasei

Rasa Hereford se caracterizează prin conformație tipică raselor specializate pentru producția de carne, cu profil corporal dreptunghiular, cu musculatură dezvoltată și forme corporale rotunjite. La , talia medie este de 125 cm, iar masa corporală este de 550-600 kg. Capul este scurt și larg. Gâtul este scurt, gros, musculos. Trunchiul este lung, larg și adânc, pieptul foarte larg și adânc, iar abdomenul este spațios. Culoarea robei este bălțată roșu cu alb, cu desen caracteristic: zona de culoare albă pornește de la grebăn, cuprinde marginea superioară a gâtului, capul, salba, pieptul, abdomenul, extremitățile membrelor și smocul cozii.

Producția de carne la vitele din rasa Hereford

Rasa Hereford este o specializată pentru producția de carne. Tineretul taurin mascul îngrășat în sistem intensiv realizează sporuri medii zilnice de 1000-1100 g, iar randamentul la tăiere este cuprins între 60 și 65%. Carnea obținută de la animalele îngrășate în sistem semiintensiv sau extensiv, precum și carnea provenită de la animalele adulte îngrășate, conține multă (seu), motiv pentru care aceasta este mai puțin apreciată de către consumatori.

Rasa Hereford se caracterizează prin constituție robustă, fecunditate bună și longevitate mare. Este o rasă rustică, cu o mare capacitate de adaptare la diferitele condiții de mediu și este rezistentă la îmbolnăviri. Valorifică foarte bine furajele fibroase și nutrețurile verzi de pe pășuni. Datorită calităților sale deosebite rasa Hereford s-a răspândit în numeroase țări ale lumii, efective importante fiind crescute în SUA, Canada, Argentina, Brazilia, Australia și Noua Zeelandă. În SUA s-a format tipul Polled Hereford (fără coarne), la care, cu excepția absenței coarnelor, celelalte caractere morfoproductive sunt asemănătoare rasei Hereford.

Vitele din Rasa Hereford
Vitele din Rasa Hereford

În unele țări (SUA, Australia), rasa Hereford a fost utilizată la hibridări cu zebul obținându-se rase tauro-indice (Beefmaster, Bradford), rase cu aptitudini foarte bune pentru producția de carne, rezistente la îmbolnăviri și temperaturi ridicate. În plus, aceste rase au o foarte bună capacitate de valorificare a pășunilor de mediocră, cu vegetație bogată în celuloză.

Citește și: Cât lapte produc vitele din Rasa Simmental?

Rasa Hereford este folosită în diferite scheme de încrucișare (cu taurine din rasele mixte sau de ) cu scopul de a obține hibrizi comerciali, destinați îngrășării pe pășune. Această rasă a fost importată și în țara noastră (în perioada 1958-1964) fiind utilizată, prin încrucișări cu vacile slab productive din rasele locale, la obținerea de hibrizi cu aptitudini bune pentru producția de carne.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :