Cât lapte și câtă carne produc vitele din Rasa Jersey?

/
/
/
862 Views

Rasa Jersey este originară din Insula Jersey (Anglia), situată în Canalul Mânecii. Este o naturală, provenind direct din Bos taurus brachiceros. S-a format sub influența climatului temperat-oceanic (specific Insulei Jersey), climat ce favorizează existența unor pășuni luxuriante, având o perioadă lungă de vegetație (9-10 luni/an). Rasa Jersey a fost supusă unei selecții riguroase în direcția producției de . Pentru menținerea purității de rasă, din a doua jumătate a secolului al XVII-lea s-a interzis importul altor rase de pe Insula Jersey.

Datorită calităților sale deosebite, rasa Jersey cunoaște o largă arie de răspândire la nivel mondial. Astfel, efective importante de rasă Jersey se găsesc în Europa (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Franța, Anglia etc.), America (SUA, Canada, Brazilia), Oceania (Australia, Noua Zeelandă), Asia (India, Japonia), Africa (Africa de Sud, Egipt).

Vitele din Rasa Jersey a fost importată și în țara noastră (în perioada 1957-1961), urmărindu-se modul de aclimatizare la condițiile specifice și pentru a se realiza încrucișări de infuzie cu rasele Brună de Maramureș, Bălțată românească și taurinele Roșii dobrogene. La hibrizii obținuți s-au înregistrat creșteri ale cantității de lapte și ale conținutului acestuia în , însă s-au redus aptitudinile pentru producția de .7

Descrierea rasei

Este o rasă hipometrică, cu talia medie la de 118-120 cm, iar masa corporală de 375-400 kg. Rasa Jersey are o conformație corporală tipică raselor de lapte, cu forme corporale unghiuloase, scheletul fin și musculatura slab dezvoltată. Capul este mic, uscățiv și foarte expresiv; gâtul este lung și subțire, cu salba slab dezvoltată. Trunchiul este lung, îngust și relativ adânc, cu profil corporal accentuat trapezoidal. Linia superioară a trunchiului este dreaptă și îngustă, crupa unghiuloasă, lungă și largă. Toracele este îngust dar profund, cu adâncimea de 52-53% din talie. Abdomenul este voluminos, iar capacitatea digestivă este remarcabilă.

Citește și: Cât lapte produc vitele din rasa Holstein?

Ugerul este mare, bine prins, simetric, de formă, în general, pătrată, cu însușiri foarte bune pentru mulsul mecanic. Membrele sunt subțiri și rezistente. Culoarea robei este variabilă, de la galben deschis până la cenușiu. În jurul botului prezintă un inel de culoare mai deschisă. Oglinda botului, vârful coarnelor, ongloanele și smocul cozii sunt de culoare neagră.

Cât lapte produc vitele din Rasa Jersey?

Rasa Jersey este o rasă specializată pentru producția de lapte. În țara de origine, se înregistrează producții medii de 4500 kg lapte/lactație, cu 5,5% grăsime. Datorită conținutului ridicat de grăsime în lapte, rasa Jersey este denumită ,,rasă de unt”. În SUA, rasa Jersey a fost importată începând cu anii 1850, selecția acestei rase fiind orientată spre obținerea unui tip mai masiv comparativ cu cel european. Ca urmare, masa corporală medie a ajuns la 400-450 kg, iar producția de lapte este de 6000-6500 kg/lactație cu peste 5% grăsime.

Condiții de

Vitele din Rasa Jersey se caracterizează prin precocitate morfologică și productivă foarte pronunțată. Astfel, prima fătare se înregistrează la vârsta de 24-26 de luni, iar producția maximă de lapte este realizată la lactația a III-a sau a IV-a (este cea mai precoce rasă de taurine pentru producția de lapte). De asemenea, este cea mai economică dintre rasele de taurine. Astfel 1 kg de unt se realizează cu un consum specific mai mic cu 15-25% comparativ cu rasele de tip Friză și Schwyz, iar indicele somato-productiv (indicele lapte) este de 1/10-1/12.

Rasa Jersey are o constituție fină, iar temperamentul este vioi (chiar nervos), posedă o mare capacitate de adaptare la diferite condiții de mediu, mai ales pentru zonele cu un climat cald. Având o mare toleranță pentru temperaturile ridicate, această rasă s-a răspândit și în zonele tropicale. Taurinele de rasă Jersey valorifică foarte bine pășunea. Capacitatea acestei rase de a valorifica eficient pășunile de calitate mediocră sau chiar inferioară nu este depășită de nici o altă rasă de taurine.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :