Cât lapte și câtă carne produc vitele din Rasa Holstein?

/
/
/
634 Views

În SUA, primele olandeze au pătruns încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, odată cu emigranții olandezi. În perioada 1875-1905, în SUA s-au făcut importuri masive de de rasă Friză din Europa. Crescătorii s-au organizat în asociații ale crescătorilor (Holstein Friesian of North America-1885) și au înființat registrul genealogic al rasei sub denumirea de Holstein-Friză, denumire păstrată până în anul 1977. Pentru a se deosebi de celelalte rase de tip Friză, formate în Europa, în anul 1978 s-a hotărât ca denumirea oficială a rasei să fie cea de Rasa Holstein.

Această rasă a fost ameliorată pentru producția de . Programele de ameliorare permanent actualizate în concordanță cu cele mai noi rezultate ale cercetării științifice au condus la obținerea unei rase cu aptitudini excepționale pentru producția de , aptitudini neegalate de nici o altă rasă de taurine. Rasa Holstein este răspândită în SUA, Canada, Africa de Sud, Israel, Japonia și unele țări vest-europene.

Descrierea rasei Holstein

Rasa Holstein are o dezvoltare corporală mare, talia medie la este de 135-138 cm, iar masa corporală este de 650-700 kg. Rasa Holstein are o conformație corporală tipică raselor de lapte, cu forme corporale unghiuloase, profil corporal accentuat trapezoidal, cu lărgimi reduse și musculatură mai puțin dezvoltată. Capul este uscățiv, foarte expresiv, gâtul relativ subțire. Linia superioară a trunchiului este dreaptă, crupa lungă și largă pe toată lungimea ei. Trunchiul este alungit și sub formă de pară, toracele este relativ larg și profund, iar aparatul digestiv și abdomenul sunt foarte bine dezvoltate.

Ugerul poate fi considerat ca excepțional din punct de vedere al volumului, prinderii, simetriei, calității și volumului țesutului glandular și al pretabilității pentru muls mecanic. Membrele sunt relativ lungi, subțiri și rezistente. Culoarea poate fi bălțată negru cu alb sau alb cu negru; pe cap este prezentă o brezătură ce poate cuprinde și buza superioară.

Cât lapte produc vitele din Rasa Holstein

Atitudinile rasei Holstein pentru producția de lapte sunt excepționale și nu sunt depășite de nici o altă rasă de taurine. Producția medie de lapte la Rasa Holstein este de cca. 9000 kg lapte/lactație, cu un conținut mediu în grăsime de 3,5-3,7%. Aptitudinile pentru producția de sunt mai reduse comparativ cu rasa Holstein-Friză.

Condiții de viață pentru vintele din Rasa Holstein

Este o rasă foarte precoce (vițelele fiind admise la la vârsta de 15 luni), cu o pronunțată economicitate pentru producția de lapte, are o foarte bună capacitate de valorificare a hranei, este rezistentă și are o bună capacitate de adaptare. Date fiind calitățile sale excepționale pentru producția de lapte, rasa Holstein este importată în Europa de cca. 20 ani, fiind folosită la ameliorarea taurinelor de tip Friză din țările europene.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :