Cum se cultivă laleaua (Tulipa)? Când se scot bulbii de lalea din pământ?

/
/
/
3224 Views

Prestația și, în același timp, eleganța cu care își poartă au făcut ca laleaua să fie considerată o adevărată regină a grădinilor în sezonul de primăvară. Ea se înscrie în rândul norilor cu mare popularitate și datorită faptului că prezintă ample posibilități de cultură și utilizare.

Laleaua – specii și soiuri

Tulipa gesneriana L. are bulbul de formă ovoidă sau piriformă, acoperit de o tunică membranoasă, de culoare cafenie, care-l protejează de uscăciune. El se reînnoiește de la un an la altul prin bulbii noi (1-5 bucăți), care se formează la baza celui folosit la plantare. Din mugurii situați pe discul bulbului pornește tulpina aeriană, pe care sunt inserate frunzele sesile, oval-lățite, verzi-albăstrui. În vârful tulpinii se găsește floarea ovoidă, conică, cilindrică, variat colorată, în funcție de soi. Soiurile existente în cultură sunt grupate după diverse criterii, precum perioada de înflorire, înălțimea și vigoarea, caracterele florilor etc.

laleaua
laleaua

Deosebit de interesante sunt așa-zisele lalele botanice, dintre care mai importante sunt: T. kaufmanniana sau laleaua cu floare de nufăr, care se caracterizează printr-o talie mică (20 cm), înflorire timpurie, culori foarte vii; T. fosteriana Hoog. are înălțimea de 25 – 30 cm, flori și frunze mari; T. greigii Regl. cu talie mică, pete brune pe frunze, flori foarte mari bicolore; T. clusiana De., T. suaveolens etc.

Laleaua – cerințe față de sol, căldură și apă

Laleaua are nevoie de locuri însorite, soiuri ușoare, mai mult nisipoase decât argiloase, bine drenate, cu pH de 6,5 – 7. Laleaua rezistă la temperaturile scăzute, dar se teme de călduri excesive. Răspunde favorabil dacă dispune de hrană și apă în cantități suficiente.

Cum se produc bulbii de ?

Pentru producerea bulbilor de lalea se folosește puietul (bulbilii), care se cultivă separat într-un teren sănătos și pe care să nu fi fost lalele sau alte plante bulboase cel puțin 4-5 ani. Olandezii, de exemplu, respectă rotația la 6-7 ani, pentru a reduce din complicațiile care apar cu combaterea bolilor.

Lucrările de îngrijire sunt aceleași ca la celelalte culturi pentru flori tăiate. Atenție deosebită se acordă următoarelor lucrări: purificarea culturii de plantele care nu corespund soiului supus înmulțirii și ruperea bobocilor în momentul când încep să se coloreze, pentru a se crea posibilitatea ca bulbii să crească mai mari.

soiuri de lalele
soiuri de lalele

Bulbii de lalea se scot din pământ în iunie-iulie, după îngălbenirea frunzelor, se curăță de frunzele și rădăcinile uscate, se separă și se sortează pe categorii de mărime. Păstrarea bulbilor de lalea se face în încăperi uscate și bine ventilate, la o temperatură de circa 20°C, până la jumătatea lunii august, perioadă în care are loc desăvârșirea inițierii mugurului floral în interiorul bulbului. De la sfârșitul lunii august și până la plantare este bine ca temperatura din depozite să fie mai scăzută (17 … 9°C).

Când și cum se plantează laleaua?

Plantarea bulbilor de lalea se face în luna octombrie, pe brazde late de 1-1,5 m sau în benzi a câte 2-3 rânduri. Distanțele sunt de 20-30 cm între rânduri, 5-10 cm pe rând și 50-60 cm poteca. Adâncimea de plantare se apreciază la de două ori înălțimea bulbului. Terenul trebuie să fie bine pregătit: arat sau desfundat la 28-30 cm, mărunțit și nivelat. Atenție deosebită se acordă respectării rotației culturilor și dezinfecției bulbilor înainte de plantare. Substanțele folosite sunt: Cryptonol 0,03%, timpul de tratare – 20-30 de minute; Orthocid 0,5%, timpul de tratare – 40-50 de minute; Topsin 0,2%, timpul de tratare – 2 ore. Este bine ca tratarea bulbilor să se execute cu 1-2 zile înainte de plantare, pentru a se asigura o bună zvântare a lor.

Citește și: cum se cultivă gladiolele? Cum se păstrează bulbii de gladiolă peste iarnă?

Lucrările de îngrijire sunt: mulcirea cu paie sau frunze, toamna după plantare, pentru protejarea de temperaturile foarte scăzute specifice regiunilor cu ierni mai aspre, dar și pentru menținerea structurii solului; eliminarea mulciului primăvara foarte devreme; spargerea crustei; plivirea buruienilor; irigarea.

Când se pune îngrășământ lalelelor?

Fertilizarea se aplică în două etape:

  • toamna, la pregătirea terenului, când se administrează îngrășăminte minerale complexe în cantitate de 30-40 g/m²;
  • primăvara, în 3-4 reprize, începând cu răsărirea, când se dau câte 10-15 g/m² sulfat de amoniu, superfosfat și sulfat de potasiu și sfârșind cu faza de înflorire, când se aplică 5-10 g/m² azotat de amoniu.

Boli întâlnite în cultura de lalea

laleaua
laleaua

Mucegaiul cenuşiu (Botrytis tulipae) apare și se dezvoltă în anii cu precipitații abundente și temperaturi moderate. Pe frunze sunt prezente pete alungite de culoare gălbuie, înconjurate de o zonă mai închisă, umedă și cu țesutul distrus. Aceleași leziuni apar pe boboci și tulpini florale. Boala se extinde și la , pe care se observă leziuni circulare de culoare galbenă sau brună. Tratamente: îmbăierea bulbilor înainte de plantare în Benlate 0,2%, Topsin 0,3% sau Bavistin 0,25%, timp de 30 de minute; stropiri foliare, săptămânal, cu Benlate 0,2%, Dithane M-45 0,2%, Tiuram 0,3% (acestea se opresc în faza de înflorire și se reiau de 1-2 ori după recoltarea florilor, pentru a împiedica trecerea infecţiilor în bulbi).

Fusarioza (Fusarium oxysporum) este destul de răspândită și se manifestă în special pe bulbi, sub forma unui putregai alb sau roz cu aspect cretos. Plantele care apar din asemenea bulbi nu sunt viabile. Frunzele au o culoare roșiatică și în scurt timp mor. Temperaturile ridicate favorizează boala. Combatere: dezinfecția bulbilor cu Benlate 0,2% sau Bavistin 0,25%, timp de 30 de minute, imediat după recoltare; depozitarea bulbilor în spații foarte bine aerisite.

Virozele produc modificări ale culorilor florii (apariția de striuri, pete); apariția de pete mici, necrotice sau roșii, roz, albe pe toate organele aeriene; pitici rea plantei etc. Combatere: distrugerea plantelor atacate, a insectelor vectoare, a buruieni lor, devirozarea prin culturi de meristeme in vitro.

Când se recoltează laleaua?

Laleaua se recoltează în faza de boboc bine colorat, în orele de dimineață devreme sau seara după apusul soarelui. Laleaua se păstrează la întuneric. Bobocii de lalea se deschid la lumină și își pierd din frumusețea lor. După recoltarea florilor, laleaua se îngrijește în continuare până cad frunzele, se îngălbenesc și încep să se usuce, ceea ce certifică intrarea bulbilor în repaus.

Când se scot bulbii de lalea din pământ?

Bulbii de lalea se scot din pământ în fiecare vară în lunile iunie-iulie. După aceea se lasă 1-2 săptămâni să se usuce bine, iar apoi se curăță și se sortează pe mărimi. Bulbii mari de lalea se rezervă pentru culturile florifere ale anului următor, iar puietul se va cultiva separat, pentru producerea altor bulbi de cea mai bună calitate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :