Instalaţie pentru răcirea laptelui. De ce se răcește laptele?

/
/
/
1390 Views

Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agro-industrial. Laptele este un produs alimentar excelent si din el se prepară  un sortiment foarte variat de produse alimentare, însă pentru a avea materie primă în cantităti suficiente producătorul de -materie primă trebuie susținut de stat și gospodării industriale. Fabricarea produselor lactate reprezintă un proces tehnologic complex care include diferite operatii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice si de actiune asupra materie prime.

Laptele si produsele lactate, datorită compozitiei lor chimice si gradului înalt de asimilare, ocupă un loc important în alimentatia ratională a omului, fiind si sursele cele mai accesibile de proteine de origine animală. Calitătile nutritive excelente ala laptelui ca produs alimentar se cunosc din vremuri străvechi. Filosofii antici au numit laptele „ izvorul sănătătii” , „sucul vietii”, „sînge alb”, iar marele fiziolog rus Pavlov l-a numit „hrană remarcabilă creată de însăsi natura”.

De ce se răcește laptele?

Răcirea laptelui are ca scop prelungirea duratei de păstrare a proprietatilor iniţiale ale laptelui proaspat, fiind cea mai eficace metoda de incetinire  a dezvoltării microflorei laptelui şi deci, de conservare a acestuia. Temperatura la care este răcit laptele depinde de durata păstrarii lui. În conditiile  de fermă mai frecvent sunt folosite racitoarele cu placi si rezervoare – racitoare de lapte.Racitoarele cu placi sunt folosite in cazul utilizarii instalatiilor de muls in care caz racitorul cu placi face parte integranta din instalatia de muls mecanic.

Racitoarele cu placi au ca parte activa o serie de placi stantate astfel incat sa formeze prin suprapunere un canal sinuos, placile sunt etansate cu garnituri si presate formand corpul racitorului. Racitoarele cu placi pot fi racordate direct la instalatia de muls cu transportul laptelui prin conducta, laptele racit fiind depozitat in tancuri izoterme. Aceste racitoare pot fi utilizate si separat in laptarie facind racirea laptelui ce se depoziteaza apoi in tancuri izoterme. In tara noastra se fabrica racitoarele cu placi TRAP-3 cu 12 placi avand capacitatea de racire a laptelui de 3000 litri/h, si TRAP-6  cu 24 placi avand capacitatea de 6000 litri/h, care folosesc ca agent de racire saramura racita de evaporatorul unei instalatii frigorifice.

Pentru satisfacerea necesitătilor populatiei în produse lactate republica noastră dispune de o bază industrială de prelucrare a laptelui bine dezvoltată, dotată cu instalatii cît se poate de modernă de mare eficacitate.

DESCARCĂ PROIECTUL DE AICI

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :