Ce înseamnă a mânca sănătos?

/
/
/
988 Views

În ziua de azi, toată lumea dorește să mănânce sănătos și este firesc acest lucru, mai ales că statul este obligat să asigure sănătatea consumatorilor. A mânca sănătos înseamnă să consumi produse organice din diverse surse de origine vegetală și animală. A mânca sănătos nu înseamnă să folosim așa-numitele produse tradiționale, pe care, mulți interesați le consideră , nu înseamnă să consumi produse cu diferite E-uri și ingrediente chiar dacă sunt permise de lege, nu înseamnă să consumi provenite din materii prime modificate genetic sau iradiate, nu înseamnă să consumi produse falsificate prin utilizarea de substanțe/ingrediente străine de produsul în cauză, nu înseamnă să consumi produse contaminate cu bacterii, virusuri și toxinele acestora, infestate cu diverși paraziți.

A mânca sănătos înseamnă să folosești alimente proaspete, cât mai sănătoase din punct de vedere sanitar, senzorial și compozițional, realizând un echilibru între proporția celor de origine vegetală și a celor de origine animală. Din păcate, această realitate era valabilă cândva, atunci când în agricultură și zootehnie nu se foloseau decât îngrășăminte naturale, iar animalele erau hrănite cu furaje și concentrate din culturi obținute fără administrare de pesticide, iar gradul de poluare terestră, atmosferică era foarte redus, apele erau curate și nepoluate.

Odată cu industrializarea și mai ales globalizarea, cu creșterea populației urbane și reducerea celei din mediul rural, cu creșterea enormă a poluării terestre, a apelor și a atmosferei, prin dezvoltarea industriilor producătoare de noxe (fabrici de ciment, de pesticide, de automobile, de prelucrare a fierului și neferoaselor,a coloranților și a altor substanțe chimice etc.), realitatea de odinioară a rămas o amintire, un vis frumos, hrana actuală diferind substanțial de cea de odinioară, consumatorul fiind obligat să consume ceea ce îi oferă comerciantul, cu care vine în contact direct și mai puțin producătorul de alimente și procesatorul. Vina o poară în primul rând statul, apoi marii producători agricoli, inclusiv marii deținători de ferme de animale și păsări, dar mai ales procesatorii care caută să-și mărească profiturile pe seama producătorilor agricoli și, toți la un loc, pe seama bietului și nevinovatului consumator needucat din punct de vedere al judecării calității alimentelor, chiar dacă acestea sunt etichetate mai mult sau mai puțin complet.

În procesul de obținere a unor alimente se folosesc unele tratamente termice care pot introduce în produsele alimentare compuși ai reacției Maillard care pot suferi ciclizări și polimerizări ce afectează compoziția chimică, pot introduce compuși heterociclici, substanțe policiclice aromate, nitrozamine și alte substanțe cu acțiune toxică, carcinogenică și mutagenică.

Dezinsectizarea cu radiații ionizante poate introduce în produse radicali liberi cu efect dăunător asupra sănătății. Conservarea prin frig (-30ºC), păstrarea în atmosferă controlată, deshidratarea prin liofilizare, crioconcentrarea etc. sunt metode care modifică mai mult sau mai puțin compoziția chimică a produselor și nu introduc substanțe nocive în alimentele supuse conservării.

Oricum, cea mai mare problemă care se pune astăzi în industria alimentară este cea a falsificării alimentelor!!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :