Influența reciprocă între altoi și portaltoi

/
/
/
349 Views

Influența între altoi și portaltoi prezintă trei cazuri posibile, dintre care unul cu două variante, deci în total patru variante.

 • 1. În cazul în care și altoiul și portaltoiul sunt stadial maturi – acesta este cazul pomilor mari, altoiți sau realtoiți în coroana – nu se produce nici o influență cu caracter ereditar sau se produce una cu totul neînsemnată. Aici are loc însă o influență fiziologică, care se manifesta prin grăbirea sau întârzierea vegetației, prin obținerea fructelor de dimensiuni mai mari, prin schimbarea culorii și gustului lor, prin grăbirea sau întârzierea vegetației, prin schimbarea arhitectonicii sistemului radicular și al coroanei ș.a.m.d.

Aceste schimbări sunt numai o punere în evidență al potențialului ereditar al componenților în condițiile de conviețuire între ei, odată însă despărțiți, componenții își recapătă aspectul și comportarea inițiala. De exemplu soiul de mar London Pepping altoit pe paradis formează fructe mari, dacă însă luăm de la el un altoi și îl altoim pe măr sălbatic, acesta va face mere mai mici, dovada ca manifestările în cazul altoirii pe paradis nu erau manifestări cu caracter ereditar.

2. În cazul în care altoiul și portaltoiul sunt stadial tineri, influența între ei se produce reciproc și desigur mai mult în direcția partenerului mai slab și în aceea favorizată de condițiile mediului exterior.

3. În cazul în care unul din componenți este din punct de vedere stadial tânăr, iar celalalt matur sau chiar bătrân. Cele două variante care apar sunt: a) portaltoiul stadial tânăr, iar altoiul matur; b) portaltoiul matur, iar altoiul tânăr.

În ambele variante, influența se produce numai într-un singur sens și anume de la componentul stadial bătrân spre cel tânăr. Această influență este cu atât mai puternică, cu cât condițiile mediului exterior sunt mai favorabile. În practica pomicolă, cel mai mult avem de-a face cu varianta când portaltoiul este un puiet tânăr, deci tânăr și din punct de vedere stadial, iar altoiul este stadial matur sau bătrân. Acesta este cazul milioanelor de pomi care se obțin prin altoirea în pepiniera a puieților obținuți din sămânța cu altoi stadial maturi, recoltați de la pomi intrați pe rod.

S-a constatat ca între portaltoi și altoi există totuși o influență reciprocă din punct de vedere fiziologic, chiar dacă sunt ambii stadial maturi sau numai unul din ei, cum este cazul la majoritatea pomilor altoiți. Concret, aceste influențe constau în următoarele:

 • Puterea de creștere și longevitatea altoiului pot fi micșorate, și mai rar mărite. Astfel, merii altoiți pe paradis si doucin, perii altoiti pe gutui, prunii, caisii si piersicii altoiti pe porumbar prezinta o vigoare si o durata de viata mult mai redusa decat cei altoiti pe mar si par salbatic, respectiv pe zarzar sau mirobolan.
 • Intrarea pe rod a pomilor altoiti pe portaltoi slabi are loc mai devreme decat la pomii altoiti pe salbatic. De exemplu, merii altoiti pe salbatic intra pe rod la varsta de 8-9 si chiar la 10-15 ani (Candil Sinap), cei altoiti pe doucin la 5-6 ani, iar cei altoiti pe paradis la 2-4 ani.
 • Fructele pomilor altoiti pe portaltoi de vigoare slaba, de regula, sunt mai mari, mai aratoase si mai gustoase.
 • Continutul in substante de rezerva, hidrocarbonate si azo- toase, al ramurilor roditoare la pomii altoiti pe portaltoi slabi este mai mare decat la pomii altoiti pe portaltoi vigurosi, datorita proceselor de crestere vegetativa mai reduse, care nu utilizeaza decat o mica parte din substantele sintetizate de frunze. Parcurgerea fazelor de vegetatie este adesea modificata prin influenta fiziologica a portaltoiului, fie intr-un sens fie in altul. Astfel, doucin-ul prelungeste fazele de vegetatie ale marului altoit pe el si, dimpotriva, porumbarul scurteaza fazele de vegetatie ale piersicului altoit pe el.
 • Comportarea pomilor fata de sol, de asemenea, poate fi influen- tata. De exemplu, castanul altoit pe castan suporta continutul ridicat de calciu in pamant, desi nealtoit el este calcifug; parul altoit pe gutui este mai sensibil la solurile calcaroase decat parul altoit pe par salbatic; prunul altoit pe zarzar rezista mai bine in solurile secetoase decat prunul altoit pe mirobolan; la fel caisul altoit pe mirobolan rezista mai bine in solurile grele argiloase decat caisul altoit pe zarzar.
 • In regiunile reci, cu geruri puternice, pomii rezista in general, mai bine, daca sunt altoiti pe portaltoi vigurosi.
 • Rezistenta la boli, de regula, este mai slaba la pomii altoiti, dar sunt cazuri cand aceasta rezistenta creste.

Mai putin este cunoscuta influenta altoilor asupra portaltoilor. Se citeaza cazuri de modificare a arhitectonicii sistemului radicular sub influenta altoiului. In cazul lipsei de afinitate biologica intre altoi si portaltoi se inregistreaza o serie de alte modificari morfologice sau fiziologice, exprimate prin aparitia unor galme (umflaturi) la punctul de altoire, cresterea de radacini aeriene din partea inferioara a altoiu­lui, intrepatrunderea tesuturilor celor doi componenti, patrunderea radacinilor emise de altoi in tesutul portaltoiului si altele.

Efectul acestor nepotriviri este dezbinarea sau ruperea altoilor la punctul de altoire, slaba dezvoltare a unuia sau ambilor componenti s.a. La altoirile foarte indepartate, in cazul cand acestea reusesc, se reduce mult durata de convietuire a altoiului cu portaltoiul.

Surse: Pomicultură generală, NICOLAE GHENA, NICOLAE BRANIȘTE, FLORIN STĂNICĂ (carte descărcată de pe www.scribd.com)

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :