Cum se hrănesc caprele vara și iarna? Ce trebuie să conțină mâncarea?

/
/
/
807 Views

Capra fiind un animal vioi, are un metabolism mai ridicat și ca urmare necesarul de hrană pentru asigurarea funcțiilor vitale, raportat la 1 kg greutate corporală este mai mare decât la vacă sau oaie. Necesarul de hrană pentru producerea a 1 kg este apropiat de cel de vacă. În cazul caprelor de , necesarul total de energie se exprimă prin energia metabolizabilă care se stabilește prin însumarea la necesarul pentru întreținerea vieții, a necesarului pentru producția de (tabelul de mai jos). Caprele se hrănesc diferit în funcție de anotimp, dar și în funcție de perioada de gestație sau de lactație.

Necesarul de energie metabolizabilă la caprele adulte
Necesarul de energie metabolizabilă la caprele adulte

Cu 25 – 30 zile înainte de începerea montei, caprele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri bogate în proteină, substanțe minerale și vitamine (A și E).

Această hrănire stimulativă influențează în mare măsură declanșarea căldurilor, ovulația și sporirea principalilor indici de . În primele 60 de zile de gestație fetusul realizează circa 8 – 10% din greutatea la naștere, fapt pentru care în această perioadă se asigură necesarul de hrană pentru întreținerea funcțiilor vitale. În a doua parte a gestației se impune suplimentarea rației cu cel puțin 20%, pentru stimularea procesului de dezvoltare și creștere a fetusului. Subnutriția din această perioadă influențează negativ greutatea iezilor la naștere, vitalitatea și producția de lapte în prima lună de lactație. Normele de hrană pentru în perioada de gestație și lactație sunt redate în tabelul de mai jos.

Norme de hrană pentru capre de reproducție
Norme de hrană pentru capre de reproducție

Cum se hrănesc caprele vara?

Alimentația caprelor adulte în sezonul de vară se bazează pe nutrețurile verzi de pe pășuni naturale, frunze și lăstari. Pentru rasele perfecționate cu o producție medie de peste 600 l lapte pe lactație se pot utiliza pajiști cultivate și valorificate parcelat, sau sub formă cosită și administrată la adăpost. Trecerea de la regimul de stabulație la nutrețul verde se face treptat. În 4 – 5 zile, timp în care porția de dimineață trebuie alcătuit din fân sau paie, după care se trece la pășunatul total. Caprele adulte consumă 9 -10 kg nutreț verde pe zi, suficient pentru producerea a 2,5 – 3 l lapte pe zi. Pentru producții mai mari este necesară suplimentarea cu nutrețuri concentrate 200 – 300 g (50 % porumb și 50 % tărâțe).

Hrănirea caprelor în timpul iernii

Toamna, tranziția la alimentația de iarnă se poate face prin pășunare până târziu pc resturile vegetale rămase în . În timpul iernii, în rația caprelor se utilizează:

  • 1 – 1,5 kg fân;
  • 1 – 2 kg rădăcinoase, 2 – 3 kg nutreț însilozat;
  • 0,5-1 kg vreji de mazăre, paie de ovăz, frunzare.

Suplimentarea cu nutrețuri concentrate se face în a doua jumătate a gestației și în lactație. Amestecul de concentrate se administrează în cantitate de 0,3 – 0,5 kg pe zi în funcție de producția de lapte. Porumbul siloz, rădăcinoasele, dovlecii și tărâțele sunt recomandate pentru stimularea producției de lapte. Fânurile de leguminoase se recomandă să se administreze în ultimile două luni de gestație și prima parte a lactației.

Pentru obținerea unor indici superiori de reproducție la capre și a unei vitalități sporite a iezilor este necesară o pregătire corespunzătoare a caprelor de reproducție. Pregătirea trebuie să se efectueze cu circa 25 – 30 zile înaintea sezonului de pe pășuni de bună calitate, la care se mai adaugă și un supliment de 200 – 300 g concentrate, mai ales caprelor slăbite.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de fătare nutrețurile însilozate și rădăcinoasele se reduc la circa 1/3 din cantitatea totală. În perioada de gestație se exclud din hrană nutrețurile înghețate, mucegăite care pot provoca avorturi. După fătare, la un interval de 1-1,5 ore se administrează apă călduță cu tărâțe. În următoarele două, trei zile se administrează nutreț de bună calitate și în cantitate redusă, de preferat fân de leguminoase și amestec de concentrate sau eventual masă verde, în funcție de sezon. De asemenea, trebuie administrată sarea sub formă de bulgări și apa potabilă.

Rația zilnică a caprelor se administrează în două sau trei rații, în funcție de starea lor fiziologică. Fânul se administrează după mulgere, iar concentratele de două ori pe zi, dimineața și seara în amestec cu nutrețuri însilozate și tocată. în general, cantitatea de apă trebuie să fie de 3 – 4 ori mai mare decât cantitatea de substanță uscată ingerată, respectiv de 3 – 6 kg pe zi. Adăparea se face de două ori pe zi iarna și de trei – patru ori vara.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :