Alimentația țapilor de montă (țapi de reproducție)

/
/
/
586 Views

Informațiile cu privire la cerințele nutriționale ale oilor rămân valabile și pentru nutriția caprelor. Hrănirea caprelor diferă de a altor specii de rumegătoare, astfel caprele au buze foarte mobile și prehensibile şi o limbă foarte agilă care le permite să selecteze plantele și părțile preferate ale acestora. Caprele sunt mult mai selective în ceea ce privește hrana preferată comparativ cu oile și vacile. Deseori caprele preferă o singură specie de plante sau anumite părți ale acesteia pe care le consumă selectiv. În acest articol ne vor referi la alimentația țapilor de montă, adică cum trebuie să fie hrăniți și ce trebuie să conțină hrana lor în perioada de montă, dar și în perioada de repaus.

Alimentația țapilor de montă (reproducție). Cum se hrănesc țapii de montă?

În perioada de repaus, hrana trebuie să asigure numai cerințele de întreținere. Cu 6 săptămâni înainte de sezonul de montă cerințele în energie, proteine și substanțe minerale se majorează cu 15%. Aceste aporturi crescute trebuie menținute pe toată perioada de montă și până la 4-5 săptămâni după sezonul de montă, în scopul refacerii stării de întreținere a țapilor. În perioada de repaus, alimentația țapilor de montă este asemănătoare cu a caprelor, fără adaos de concentrate. În cazurile în care nutrețurile sunt de calitate mediocră, rația se completează cu 100 – 200 g/cap/zi nutrețuri concentrate constituite în principal din .

Pentru perioada de montă cel mai indicat este fânul de leguminoase, 2 – 2,5 kg, iar dintre suculente morcovii 1-1,5 kg/cap/zi. Cu 6 săptămâni înainte și în sezonul de montă suplimentul de concentrate va fi de 300 – 600 g/cap/zi în funcție de starea de întreținere și intensitatea montei. În amestecul de concentrate intră uruielile de orz, ovăz, tărâțe de și șroturile. Pentru țapii de reproducție se recomandă următoarele rații:

Rații de hrană a țapilor de reproducție
Rații de hrană a țapilor de reproducție

Rația țapilor de reproducție trebuie să aibă un conținut limitat în fosfor (2,5 g/kg S.U.), deoarece aceștia sunt foarte sensibili la litiaza urinară care poate perturba puternic activitatea lor sexuală. Din aceste motive 500 g cereale/cap/zi pare să fie cantitatea maximă admisă la această categorie.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :