Când se înțarcă iezii? Hrănirea iezilor pentru îngrășare rapidă

/
/
/
2853 Views

În primele trei săptămâni de viață, alimentația iezilor se bazează numai pe laptele matern. începând cu vârsta de 1 săptămână se poate practica alăptarea cu de capră muls, prevenind în acest fel unele afecțiuni ale ugerului. Pe de altă parte în acest sistem de creștere se depășește cu ușurință criza de înțărcare a iezilor. Pentru obținerea unei producții ridicate de marfa se utilizează tot mai mult sistemul de alăptare artificială. Odată cu ieșirea la pășune a iezilor se realizează economie de fân și concentrate. Pentru iezi se recomandă cele mai bune pășuni, administrând dacă este cazul și un supliment de concentrate a cărui structură este prezentată în tabelul de mai jos.

Amestecuri de concentrate pentru hrana iezilor
Amestecuri de concentrate pentru hrana iezilor

Hrănirea suplimentară a iezilor în perioada de alăptare prezintă următoarele avantaje: stimulează dezvoltarea prestomacelor și a capacității de digerare a nutrețurilor; accelerează ritmul de creștere a iezilor spre limita biologică superioară cu cele mai reduse consumuri specifice; reducerea pierderilor prin inaniție, cauzate de înțărcarea naturală timpurie a unor mame; diminuarea stresului de înțărcare datorită obișnuinței de a consuma nutrețurile concentrate și fibroase. Hrănirea suplimentară a iezilor în perioada de alăptare poate să ducă la apariția urolitiazei din cauza consumului exagerat de concentrate (riscul de 1-2%).

Înțărcarea iezilor. Când se înțarcă iezii?

Înțărcarea iezilor poate fi: ultratimpurie (foarte precoce), semitimpurie sau semiprccoce, timpurie, tardivă și foarte tardivă.

Înțărcarea ultraprecoce a iezilor se practică pe scară largă în fermele de caprine pentru lapte sau pentru came din vestul Europei și constă în separarea iezilor de caprele mame după perioada colostrală;

Înțărcarea semitimpurie a iezilor se aplică la rasele de capre pentru sau pentru lapte și are ca scop recuperarea caprelor pentru sau creșterea perioadei de lactație. După înțărcare, iezii sunt alimentați artificial cu substituenți de lapte sau cu lapte, fân și concentrate. Alăptarea artificială durează până la vârsta de 30- 35 de zile, după care iezii primesc în hrană doar fân (leguminoase sau amestec de leguminoase și graminee) și nutrețuri combinate. Nutrețurile combinate trebuie să aibă o granulație medie și un conținut de 18% PB în prima lună după înțărcare, respectiv 16% PB în următoarele săptămâni.

La înțărcarea timpurie când iezii nu sunt reținuți pentru reproducție, au vârsta de 40- 45 zile și o greutate de 10- 11 kg. Începând cu vârsta de 10- 12 zile, se administrează suplimentar nutreț combinat care trebuie să aibă un conținut de 18- 20% PB și fân de bună calitate, fără să fie administrați substituenți de lapte. În momentul înțărcării, iezii trebuie să consume cel puțin 200 g concentrate/ zi.

Înțărcarea tardivă se practică la iezii de prăsilă și se face la vârsta de 2,5- 3 luni, când pot să consume 1 – 2 kg nutreț verde. Înțărcarea foarte tardivă se practică numai pentru iezii reținuți pentru reproducție, având la înțărcare vârsta de 3,5- 4 luni și o greutate corporală de 22- 25 kg. După înțărcare iezii pot să consume 2- 3 kg nutreț verde iar tineretul de peste șase luni consumă 5 – 6 kg pe zi. Consumul de nutrețuri pe intervalul de vârstă 4-14 săptămâni este redat în tabelul de mai jos.

Consumul de nutrețuri în perioada de alăptare a iezilor
Consumul de nutrețuri în perioada de alăptare a iezilor

În perioada de stabulație, tineretul în vârstă de peste 7 luni este alimentat cu fân de graminee și leguminoase, paie, coceni, rădăcinoase, nutreț însilozat în cantitate de 2/3 din cea destinată caprelor adulte. Începând cu vârsta de 5 – 6 luni, tineretul se separă pe sexe în turme mai mici sau mai mari în funcție de mărimea fermei. Pentru stimularea procesului de creștere și dezvoltare a tineretului caprin de prăsilă, se repartizează cele mai corespunzătoare pășuni la care se poate adăuga un supliment de 200 – 300 g amestec de concentrate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :