Alimentația berbecilor de montă. Cum se hrănesc berbecii de reproducție?

/
/
/
769 Views

În hrănirea rațională a berbecilor de se are în vedere ca normele și rațiile furajere folosite să stimuleze spermatogeneza și să activeze producerea unui material seminal de bună calitate și în cantitate suficientă la un ejaculat. În practică s-a demonstrat că administrarea unor rații echilibrate în proteine, vitamine și determină îmbunătățirea cantității și calității materialului seminal și a indicilor de . Prin hrană cu valoare completă se poate prelungi potența sexuală a berbecilor în vârstă, ceea ce reprezintă o importanță deosebită în cazul celor de mare valoare zootehnică.

Pe parcursul anului în alimentația berbecilor se pot distinge trei perioade, impunându-se modificarea structurii și valorii alimentației. În perioada de pregătire pentru montă și montă, cerințele în substanțe nutritive ale berbecilor sunt mai mari decât în perioada de repaus sexual. Indiferent de perioada de activitate, berbecii, spre deosebire de . trebuie să primească o rație furajeră mai concentrată în substanțe nutritive, în așa fel ca rația să nu depășească 2,8 kg substanță uscată la 100 kg greutate vie.

alimentația berbecilor de reproducție
alimentația berbecilor de reproducție

Normele de hrană ale berbecilor de reproducție diferă în funcție de greutatea corporală, intensitatea folosirii la montă și vârstă (tabelele de mai jos). În rații se asigură în permanență substanțele și vitaminele, folosind în cantități corespunzătoare suplimentele specifice și nutrețurile bogate în vitamine, cum sunt masa verde și morcovii.

Norme de hrană pentru berbeci
Norme de hrană pentru berbeci
Norme de hrană pentru berbecii în creștere și adulți
Norme de hrană pentru berbecii în creștere și adulți
Norme de hrană pentru berbecii în creștere și adulți
Norme de hrană pentru berbecii în creștere și adulți

Alimentația berbecilor

Alimentația este cel mai important factor de mediu care influențează în mod direct producția de material seminal și funcția glandelor anexe. Pentru menținerea condiției de reproducție, berbecii trebuie alimentați în mod rațional pe tot parcursul anului. Întrucât monta la ovine are caracter sezonier, alimentația berbecilor se face diferențiat și cuprinde trei perioade: repaus sexual, pregătire pentru montă și montă.

Alimentația berbecilor în perioada de repaus

Perioada de repaus sexual la berbeci este de 8-9 luni, exceptând lunile iulie-noiembrie. În prima lună a acestei perioade trebuie să se asigure necesarul de substanțe nutritive pentru întreținerea funcțiilor vitale, producția de și refacere iar în continuare doar pentru întreținerea vieții și producția de . În perioada de repaus sexual, se administrează rații prin care se evită îngrășarea dar care asigură o creștere normală a lânii. Normele de hrană necesare în această perioadă se asigură prin rații mai mari de fibroase și suculente și cantități mai reduse de concentrate, în comparație cu alimentația din timpul activității sexuale.

Astfel în sezonul de iarnă rația va cuprinde:

 • 1,5 – 2,5 kg fibroase în care se pot include și grosierele (0,5 – 1 kg);
 • 1 – 2 kg suculente de iarnă și
 • 0,2 – 0,4 kg amestecuri de concentrate reprezentate prin ovăz, orz, , tărâțe și șroturi de oleaginoase.

În timpul verii, pe pășuni se asigură 10 – 12 kg nutreț verde/cap/zi iar în lunile de secetă când masa verde este deficitară, se pot administra 0,1- 0,3 kg concentrate. se asigură la discreție (sub formă de bulgări), iar sursele de și fosfor se includ în concentrate.

Alimentația în perioada de pregătire pentru montă: în perioada de pregătire pentru montă este necesară ridicarea valoni nutritive a rației (energic, proteină, vitamine, substanțe minerale) cu circa 60 zile înainte de începerea montei.

Pregătirea berbecilor trebuie să înceapă cu cel puțin 50 de zile înaintea campaniei de montă, cunoscând faptul că timpul de formare al spermatozoizilor este de 49 zile. Perioada corespunde cu sezonul de pășunat, astfel că în rație pe lângă 6-7 kg nutreț verde se vor introduce 0,5 – 1 kg fân. Concentratele sunt majorate la 0,3 – 0,5 kg/cap/zi, în funcție de greutatea corporală și starea de întreținere. În tabelul de mai jos se prezintă rația berbecilor în perioada de pregătire pentru montă.

Rații de hrană pentru berbecii de reproducție în perioada de pregătire pentru montă
Rații de hrană pentru berbecii de reproducție în perioada de pregătire pentru montă

Alimentația berbecilor în perioada de montă

Această perioadă se caracterizează prin cerințe în substanțe nutritive mult mai mari decât în perioadele de repaus și pregătire pentru montă. În perioada de montă berbecii sunt alimentați în funcție de intensitatea folosirii la montă. În această perioadă nutrețurile voluminoase se reduc la minim iar concentratele se dau până ia valoarea maximă. Rațiile furajere administrate în această perioadă trebuie să fie bogate în proteine de calitate, vitamine și substanțe minerale care au o bună influență asupra spermatogenezei și reflexelor sexuale. La începutul acestei perioade se pot alcătui rații pentru sezonul de vară iar înspre final rații de iarnă.

Trecerea la rația de iarnă se face treptat, întrucât schimbarea bruscă a structurii hranei influențează negativ funcția de reproducție a berbecilor. În rație se pot administra:

 • 1 – 1,5 kg fân (de leguminoase și graminee)
 • 2 kg. suculente (morcov, sau nutreț murat) și
 • 0,5 – 1,1 kg concentrate (nutrețuri combinate sau amestec între ovăz, orz, tărâțe, șroturi de oleaginoase).

Cercetările efectuate în ultimul timp pe plan mondial arată că nici la berbeci nu se recomandă nutrețurile de origine animală (ouă, lapte). Alimentația berbecilor se face în loturi omogene, în funcție de vârstă și intensitatea activității. Pentru berbecii valoroși, pe timpul montei se face alimentația individuală. În sezonul de iarnă rația se administrează în două tainuri în perioada de repaus și în trei tainuri în perioada de pregătire și de montă. Adăparea berbecilor se va face după fiecare tain, iar vara de 3 – 4 ori/zi.

Se recomandă ca fânul să se administreze în 1-2 tainuri (dimineața și seara), morcovii în amestec cu concentratele care se administrează în trei tainuri (primul tain dimineața cu 1-2 ore înainte de începerea montei, apoi la prânz și seara). Furajarea berbecilor utilizați Ia însămânțări artificiale trebuie să asigure o activitate sexuală normală și o calitate superioară a materialului seminal și în același timp berbecii să aibă o stare de întreținere bună.

Rația pentru acești berbeci poate să cuprindă: pășune naturală 4 kg, fân natural I kg, amestec de concentrate 1,5 kg, 0,5 kg. Amestecul de concentrate trebuie să conțină cel puțin 50% ovăz și este format din: ovăz 0,8 kg, porumb 0,3 kg, orz 0,2 kg, de soia 0,2 kg. O asemenea rație asigură în funcție de calitatea nutrețurilor 3,00 U.n. și 320-350 g P.d./zi. De asemenea se mai recomandă o bună pășune de graminee și un supliment format din: 0,5 kg fân de lucernă, 0,3 kg uruială de ovăz, 0,2 kg uruială de porumb, 0,1 kg de floarea- soarelui, 0,5 kg morcovi sau sfeclă.

În alimentația berbecilor utilizați la însămânțări artificiale se folosesc și nutrețuri combinate, alcătuite din concentrate energetice în proporție de 65 – 75%, în cadrul cărora ovăzul reprezintă 30 – 50%. Concentratele proteice vegetale intră în structura nutrețului combinat în proporție de 20-30%, premix mineral 2%, și zoofortul 1%. La 1 kg nutreț combinat se asigură 15 – 16% proteină brută și 2600- 2700 kcal energie metabolizabilă/ 1 kg nutreț.

În alimentația berbecilor de reproducție se pot utiliza rații și rețetele de nutrețuri combinate prezentate în tabelele de mai jos. Amestecul de concentrate sau nutrețurile combinate se vor administra în trei tainuri după cum urmează: primul tain dimineața cu o oră înainte de recoltare; al doilea tain după terminarea programului de recoltare și al treilea seara la revenirea de pe pășune. Înainte de a se executa recoltarea materialului seminal, berbecii nu vor fi furajați cu nutrețuri voluminoase. Morcovii vor fi administrați împreună cu concentratele.

Rația pentru un berbec, masa corporală 100 kg cu 7 monte săptămână
Rația pentru un berbec, masa corporală 100 kg cu 7 monte/săptămână
Rețete de nutrețuri combinate pentru berbeci de reproducție
Rețete de nutrețuri combinate pentru berbeci de reproducție

Berbecii încercători se furajează cu aceleași rații ca și berbecii de reproducție cu activitate moderată. În perioada de repaus și pregătire pentru montă, încercătorii și berbecii pentru reproducție se hrănesc identic. În perioada activității de reproducție berbecii încercători vor primi aceeași rație de nutrețuri de volum ca și berbecii de reproducție, iar concentratele se mențin la nivelul perioadei de pregătire pentru montă.

Alimentația berbecuților de reproducție

După înțărcare, în perioada de vârstă de 3- 8 luni berbecuții sunt întreținuți la pășune. Consumul de masă verde este de 3-4 kg în perioada de vârstă de 3-6 luni și 5-7 kg în perioada de la 6-8 luni. Când masa verde de pe pășune nu asigură necesarul de consum și substanțe nutritive, se vor administra 100- 250 g concentrate/ cap/zi.

Pentru berbecuții din fermele de elită, suplimentul de concentrate pe timpul pășunatului poate fi de 400- 500 g/cap/zi. Amestecul de concentrate va fi format din 75- 80% cereale (porumb, orz, ovăz) și 20-25% concentrate proteice (șroturi, mazăre, soia, tărâțe). În cazul că tineretul ovin nu a pășunat în perioada de miel, trecerea la pășune se va face treptat, în 7-8 zile. În primele 2-3 zile se pășunează 20- 30 minute, iar în zilele următoare timpul de pășunat se va mări progresiv, ajungând în ziua a 8-a la timpul normal de pășunat (6-7 ore). în această perioadă de tranziție tineretul va primi dimineața un amestec de nutrețuri uscate. Se recomandă ca amestecul de concentrate să se administreze dimineața, înainte de scoaterea la pășune.

În perioada de vârstă de la 8-14 luni, tineretul parcurge perioada de trecere de la pășune la stabulație și perioada de stabulație. În perioada de stabulație, tineretul în vârstă de peste 8 luni va primi în rație:

 • fibroase 1-1,5 kg (fân de leguminoase, fân natural);
 • suculente 1-2 kg (sfeclă, gulii, porumb murat, semisiloz) și
 • concentrate 200-300 g/cap/zi.

În luna aprilie-mai în funcție de zona geografică și timp, berbecuții se scot la pășune. Trecerea de la hrănirea de stabulație la pășune se va face treptat în 7-10 zile. în perioada de trecere, tineretul va primi dimineața un tain de fibroase. Perioada de vârstă de la 14-18 luni corespunde cu întreținerea miorilor la pășune. În perioada de pășunat nutrețul de bază este masa verde. Pe pășuni bune, miorii în vârstă de peste 1 an consumă 6-9 kg nutreț verde.

Tineretul în vârstă de peste 1 an, în luna august-octombrie se introduce la montă și pentru a fi bine pregătit se recomandă să se administreze dimineața 200-300 g amestec de concentrate, din care să nu lipsească ovăzul. Cu o lună înainte de începerea montei cantitatea de concentrate se va mări la 300-500 g/cap/zi, mai ales dacă pășunea este slabă.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :