Grâul de toamnă. Cum se cultivă? Când se recoltează?

/
/
/
177 Views

Grâul de toamnă – plante premergătoare

 • Foarte bune plante premergătoare pentru grâul de toamnă sunt: leguminoasele anuale și perene, inul de ulei și fibre, rapița, cartofii de vară.
 • Bune: floarea – soarelui, hibrizii timpurii de porumb și alte culturi care eliberează terenul până la jumătatea lunii septembrie.
 • Medii: cereale păioase anul I, porumbul, sfecla de zahăr, cartofii de toamnă și alte culturi care eliberează terenul mai târziu.
 • Contraindicații pentru semănatul pe suprafețele, unde:
  • s-a manifestat atac de boli transmisibile prin sol (mălură, tăciune);
  • frecvența atacului de vierme roșu al paiului este mai mare de 20% plante atacate la cerealele premergătoare;
  • s-au cultivat cereale păioase mai mult de un an;
  • au fost aplicate erbicide triazinice în doze cu efect remanent;
  • culturile au fost recoltate târziu și nu este posibil însămânțarea în epoca optimă.

Grâul de toamnă – ce lucrări ale solului se fac?

Arătura efectuată cu pluguri echipate cu scormonitori se va încheia cu cel puțin 15 zile înainte de semănat, pentru așezarea și buna pregătire a patului germinativ.

Epoca:

 • vara: în sud, până Ia 15 august; în nord, până la 30 august;
 • toamna: în sud, până la 25 septembrie; în nord, până la 15 septembrie;

Adâncimea:

 • vara: pe soluri mijlocii și grele, 20 – 25 cm; pe soluri ușoare, 20 – 22 cm;
 • toamna: pe soluri mijlocii și grele 20 – 22 cm sau discuit 15 cm; pe soluri ușoare, 18 – 20 cm sau discuit 15 cm.

Pregătirea patului germinativ.

 • Momentul executării: imediat înaintea semănatului.
 • Adâncimea de lucru: la adâncimea de semănat, plus 1 – 2 cm.

Stabilirea densității plantelor

Numărul de boabe germinabile la metru pătrat: 500 – 700.

Numărul de boabe germinabile Ia metru linear și distanța între boabe pe rând, în funcție de distanța între rânduri, sunt precizate în tabel.

Distanţa între rânduri/cm

Numărul de boabe germinabile la metru linearDistanța între boabe pe rând cm
12,530-42

3,3-2,4

Valoarea culturală a seminţei:

 • puritate: minimum 98%;
 • germinația: minimum 90%.

Greutate la 1000 boabe (MMB):

 • la soiurile cu bobul mic și mijlociu: 33 – 42 g;
 • la soiurile cu bobul mare: 36 – 50 g.

Cum se calculează cantitatea de sămânță de grâu care trebuie semănată la hectar?

metoda de calcul
metoda de calcul

Soiurile cultivate: Albota, Alex, Aniversar, Apullum, Arieșan, Crina, Dropia, Flamura 85, Fundulea 29, Gabriela, Lovrin 34, Lovrin 41, Moldova 83, Rapid, Speranţa, Suceava 84, Şimnic 30, Transilvania, Trivale, Turda 2000, Turda 95, Boema, Ciprian, Dumbrava, Drobeta, Esenţial, Iaşi 2, Serina, Rubin, Dor.

Când se seamănă grâul de toamnă?

Epoca sau perioada de semănat:

 • în zona de sud: 1-15 septembrie;
 • în zona colinară și de nord: 15 septembrie – 1 octombrie;

La ce adâncime se seamănă grâul de toamnă?

Grâul de toamnă se seamănă la adâncimea de 5-6 cm, în funcție de textura solului, aprovizionarea cu apă și lungimea coleoptilului, tipică soiului.

Care este distanța între rânduri la grâul de toamnă?

Distanța între rânduri la grâul de toamnă este 12,5 cm.

Cum se întreține cultura grâului de toamnă?

Mai întâi se asigură necesarul de elemente nutritive. Doza optimă de îngrășăminte chimice se regăsește în tabelul de mai jos.

Fertilitatea naturală a solului

NP205K20

Slabă

120-140100 120

80-100

Mijlocie

100- 12080-120

60 80

Bună

80-10060-80

Cum se combat buruienile la cultura grâului de toamnă?

Combatereea buruienilor la cultura grâului de toamnă se face prin respectarea rotației culturilor în cadrul asolamentelor stabilite, a adâncimii și a epocii de executare a arăturilor și prin întreținerea ogoarelor curate de buruieni. Acolo unde situația o impune, se va executa erbicidarea, respectându-se dozele și momentul optim de aplicare.

Buruienile care invadează, de regulă, culturile de grâu aparțin grupei dicotiledonate, iar dintre acestea îndeosebi cele care germinează toamna și pot ierna. Dar, în culturile care în primăvară sunt mai slab dezvoltate sau au o densitate redusă, se dezvoltă și numeroase buruieni dicotiledonate care germinează primăvara.

Când se aplică erbicidele la grâul de toamnă?

Pentru culturile de grâu infestate cu specii de buruieni sensibile la – 2,4 D sau MCPA, din genurile Sinapis, Raphanus, Sonchus, Cirsium ș.a., se pot aplica următorul ierbicid: 2,4 D – SDMA 600 RV = 1,0 l/ha; DMA – 6 = 0,8 l/ha și Esteron 60 = 0,8 l/ha. Aplicarea se face primăvara când buruienile sunt în faza de rozetă, plantele de grâu în faza de înfrățire, iar temperatura aerului să fie peste 15°C.

La culturile infestate cu specii de buruieni rezistente la 2,4-D, ca cele din genurile Anthemis, Bidens, Convolvulus, Galium, Galeopsis, Matricaria, Polygonum, Stellaria, Vicia ş.a., se pot folosi: Logran 75 WG – 10 g/ha, Icedin forte = 2 l /ha; Icedin super = 1 l/ha; Oltisan extra = 1 l; Glean = 15 – 30 g/ha; Grodil = 30-40 g/ha, Granstar = 20 – 25 g/ha, Lontrel 418 C = 4 – 5 1/ha, Logran D =1,5 kg/ha, Logran 75 WG + SDMA – 2,4 D = lOg + 1,5 l/ha, Oxytril M 2,5 – 3,0 l/ha s.a. În cazul erbicidului Glean, care are o persistență îndelungată în sol, după grâu trebuie să nu urmeze în rotație plante sensibile la acest erbicid (sfeclă de zahăr sau furajeră, floarea-soarelui ş.a.). Aplicarea se face când buruienile sunt în faza de rozetă, plantele de cultură de la faza de înfrățire și până la începutul formării primului internod, iar temperatura aerului începând cu 10 – 12°C cu tendință de creștere. Erbicidul Glean se poate aplica și preemergent (pre sau post semănat).

Culturile cu un grad mare de infestare cu Galium aparine și Galeopsis terahit, care au răsărit din toamnă, se pot trata cu una din următoarele combinații de erbicide: Starane+ Icedin forte = 0,6 + 2 l/ha sau Staranc + Icedin super = 0,6 + 1 l/ha sau Grodil + Icedin super = 30 – 40 g + 1 l/ha. Tratamentul se poate face primăvara când plantele de grâu sunt în faza de înfrățire și până la începutul formării primului internod.

Buruienile Avena fatua și Apera spica-venti se pot combate cu unul din erbicidele: Puma super = 0,8 – 1,0 l/ha; Grasp = 2-2,5 l/ha, Assert = 2-3 ș/ha, Tolkan =2,5 – 3,5 l/ha, Avengc = 4-5 l/ha, Dicuran = 2-3 kg/ha, Oloxan 36EC = 2 – 2,5 l/ha ş.a. Pentru a combate și buruienile dicotiledonate, erbicidele de mai sus se pot aplica în amestec cu Icedin super 1 l/ha. Tratamentul se face primăvara când plantele de grâu sunt în faza de înfrățire și până la formarea primului internod, iar odosul și iarba vântului în faza de 3 – 4 frunze și până la începutul înfrățirii.

Când se recoltează grâul de toamnă?

Grâul de toamnă se recoltează mecanizat, fără pierderi, în condiții optime, în maximum 6-8 zile bune de lucru. Pe loturile semincere, recoltarea se face în faza de coacere deplină când umiditatea boabelor scade la 14%. Recoltarea mai timpurie poate atrage după sine încingerea semințelor în timpul păstrării, și deci pierderea capacității germinative.

Citește și: cum se face făina de grâu?

Folosirea combinei în recoltarea grâului cere îndeplinirea următoarelor condiții: lanul să fie în faza de coacere deplină; cultura să fie cât mai puțin îmburuienată; plantele să nu fie căzute; terenul să fie plan, neaccidentat; vremea să fie caldă și însorită; recoltatul să se termine în timp cât mai scurt. Ținând cont de faptul că umiditatea boabelor și paielor variază în cursul unei zile, este necesară reglarea corespunzătoare a combinei pe tot parcursul zilei. Paiele de grâu se balotează cu mașini speciale de presat. Această operație trebuie realizată în cel mai scurt timp după recoltare, pentru eliberarea terenului în vederea efectuării arăturilor de vară.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :